Skip to main content

“Evropa sad se cijepa do kraja godine”

Vukadinović: Spajić će na kraju, uz pomoć ambasada, formirati Vladu sa DPS-om

Vukadinović: Spajić će na kraju, uz pomoć ambasada, formirati Vladu sa DPS-om


Profesor i politički analitičar Srđan Vukadinović za naš portal je govorio o trenutnom sukobu u Pokretu Evropa sad, njegovim projekcijama rezultata eventualnih vanrednih parlamentarnih izbora, kao i očekivanju vezano za Spajićevo formiranje 44. Vlade.
Profesor i politički analitičar Srđan Vukadinović za naš portal je govorio o trenutnom sukobu u Pokretu Evropa sad, njegovim projekcijama rezultata eventualnih vanrednih parlamentarnih izbora, kao i očekivanju vezano za Spajićevo formiranje 44. Vlade.


Vukadinović: Spajić će na kraju, uz pomoć ambasada, formirati Vladu sa DPS-om
Vukadinović

Vukadinović je stava da se sukob u Pokretu Evropa sad naslućivao, odnosno pretpostavljao, jer je to partija koja je mlada, nezrela i nezasluženo dobila 24 poslanika.

„Pretpostavljalo se da će do rascjepa u PES-u doći krajem godine kad se formira Vlada, a očito to sada mnogo prije isplivava na površinu. Sada ti rascjepi i sukobi dolaze do punog izražaja i kulminiraju isključenjem pojedinih članova iz partije. “ – kaže Vukadinović, dodajući da je nezamislivo da se neko u 21. vijeku isključuje iz stranke zbog prava na sopstveno, autonomno mišljenje, što govori o autoritarnosti određenih pojedinaca u PES-u.

On kaže da je Pokret Evropa sad iskoristio sticaj okolnosti, te zamor i nezadovoljstvo crnogorskih građana koje je kulminiralo 11. juna ove godine, jer im je dosta bilo tridesetogodišnjeg trpljenja kriminala, korupcije i nepotizma.

Vukadinović je mišljenja da je Crna Gora trenutno u potpunoj izolovanosti i marginalizaciji, kako na međunarodnom planu, tako i u potpunoj političkoj dezorijentaciji na unutrašnjem planu.

„Ako se ovako nastavi, Crna Gora neće imati vladu, neće imati budžeta koji treba za normalno funkcionisanje pojedinih institucija i cjelokupnog života“ – smatra naš sagovornik.

Vukadinović se dotakao i predsjednika Crne Gore, Jakova Milatovića, za kojeg kaže da luta u svojim političkim stavovima, kao što luta i mandatar Spajić, koji je u jednoj nemogućnosti da sastavi vladu sada još dalje od njenog formiranja nego što je bio onog dana kada je od Milatovića dobio mandat.

Na pitanje ko bi najviše profitirao od eventualnih vanrednih parlamentarnih izbora, Vukadinović je rekao da bi to bile manjinske stranke i DPS, dok bi PES najmanje profitirao, te da bi imao manje od 24 mandata i glasova kao koalicija Za Budućnost Crne Gore ili čak i manje.

On vjeruje da bi došlo i do predizbornih koalicija manjih stranaka, a da bi DPS bio pobjednik izbora.

„I onda ćemo opet imati Demokratsku partiju socijalista koja će biti pobjednik izbora. Sad se ne može govoriti sa kolikom razlikom u odnosu na drugog ili trećega, ali u svakom slučaju oni mogu profitirati jer građani su nezadovoljni onim što se dešava tri godine, a pogotovo onim što se dešava od juna ove godine…“

Što se tiče koalicije Za budućnost Crne Gore, po njegovim riječima, ako je budu ponovo činila dva politička subjekta DNP i NSD, ona može dobiti još par mandata, ali ne tako značajno da preuzme ulogu PES-a.

Vukadinović vjeruje da će Spajić pošto-poto formirati 44. Vladu, pa makar trajala dva mjeseca.

„Ukoliko to ne uradi, ukoliko mu istekne vrijeme od 90 dana, ukoliko bude morao da vrati mandat, onda će se pokazati njegova nesposobnost i to će strmoglaviti PES ili tu njegovu grupaciju unutar PES-a do nekakvih razmjera koje će ih dovesti na nivo cenzusa“ – mišljenja je on.

Dalje kaže da misli da će se Spajić u zadnjem trenutku uhvatiti za slamku koja se zove Demokratska partija socijalista, što bi DPS-u takođe odgovaralo.

„U zadnjem trenutku uz pomoć stranih ambasada, prije svega američke, on se može zakačiti za DPS koji će mu dodati taj priključak do 41-og, pa čak i nešto više poslanika sa manjinama zajedno i dijelom PES-a koji ga podržava, jer je to već blizu 50“ – mišljenja je Vukadinović i dodaje da bi DPS Spajića podržao na onaj način na koji su podržali i 43. Vladu Dritana Abazovića.

Vukadinović na kraju kaže da će, ukoliko Spajić formira 44. Vladu, ona biti kratkoročno rješenje.Komentari

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Ja sam davno rekao da namjerno ruinira pregovore da bi na kraju rekao(slagao)kako je htio da formira vecinu sa 30. Augustovskom vecinom ali da su oni to odbili i da mu nije preostajalo nista nego da napravi vladu sa drpsom.
sve ovo so on radi je milova rezija….


Povezani članci