Skip to main content

“Ozbiljnost političkog programa i sjajna kadrovska ponuda ključna su komparativna prednost”

Živković: Posvećeni smo interesima Crne Gore i njenih građana

Živković: Posvećeni smo interesima Crne Gore i njenih građana


Vršilac dužnosti predsjednika DPS-a i nosilac izborne liste “Zajedno! Za budućnost koja ti pripada“, Danijel Živković ističe za portal RTCG da nakon izbora mogu da rade sa svim subjektima na jasnim programskim pretpostavkama, i da nikakvih eksperimenata neće biti.
Vršilac dužnosti predsjednika DPS-a i nosilac izborne liste “Zajedno! Za budućnost koja ti pripada“, Danijel Živković ističe za portal RTCG da nakon izbora mogu da rade sa svim subjektima na jasnim programskim pretpostavkama, i da nikakvih eksperimenata neće biti.


Živković: Posvećeni smo interesima Crne Gore i njenih građana
Arhiva, Foto: DPS

Posvećeni su evropskim integracijama i članstvu u EU, a ne bilo kakvim regionalnim integracijama, te da građani jasno znaju na čemu su ako izaberu ovu koaliciju.

Planirate li da se bavite ekonomskim ili identitetskim pitanjima tokom kampanje i eventualno ako budete dio buduće vlasti?

Koalicija “Zajedno!“ prevashodno je posvećena interesima Crne Gore i njenih građana. U tom kontekstu, decenijama za nama bavili smo se onim temama i politikama koje su značile bolju, savremeniju i prosperitetniju Crnu Goru, kao i bolji životni standard svakog pojedinca. Posljedice takvih politika građani su već osjetili, zbog toga danas živimo u nezavisnoj, suverenoj, građanskoj i evropskoj Crnoj Gori. Vrijeme je, ipak, za novu etapu razvoja koji je, po mom sudu, zaustavljen u prethodne tri godine. Zbog toga, naš program „Crna Gora u pokretu“ ima za cilj da pokrene stvari sa mrtve tačke. Naš program predviđa konkretna rješenja u oblasti poboljšanja socio-ekonomske situacije, unaprjeđenja situacije u sektoru zdravstva, prosvjete, razvoja nauke, kulture i sporta. Jedan od osnovnih stubova programa svakako je i potpuna posvećenost evropskim integracijama.

Da budem konkretan: ukoliko koalicija „Zajedno!“ bude dio vlasti građani Crne Gore će naredne parlamentarne izbore dočekati kao građani države koja je članica EU, sa platama većim 50% nego sad, većim penzijama za 20% i minimalnom penzijom od 350 eura. Takođe, sve kategorije društva živjeće značajno boljim kvalitetom života zbog brojnih podsticaja koji su usmjereni prema građanima u stanju socijalne potrebe, podstanarima, ali i mladim, nezaposlenima, samohranim roditeljima. Ozbiljnost političkog programa i sjajna kadrovska ponuda ključna su komparativna prednost koalicije „Zajedno!“.

Zbog toga, građanima poručujem samo jedno: pogledajte sve poslaničke liste, pročitajte izborni program, i donesite odluku kome ćete pokloniti povjerenje. Ukoliko bude tako, nemam nikakve dileme ko će biti pobjednik predstojećih izbora.

Ko su Vaši potencijalni partneri nakon izbora i da li postoji neko sa kim nećete pregovarati o formiranju nove Vlade?

Potencijalne partnere tražimo kroz programski i vrijednosni konsenzus koji je jedini održivi recept za formiranje stabilne Vlade. Kako izgleda vršenje vlasti i upravljanje državom kada vam je jedini cilj vlast sama po sebi – bez obzira na pogodnost političkih partnera, i kada vas vodi mržnja prema nekom političkom subjektu imali smo prilike da vidimo u prethodne tri godine. Promijenili smo dvije katastrofalne Vlade koje nijesu imale elementarnu saglasnost o bilo kom važnom državnom pitanju. Zbog toga su obje prijevremeno okončale svoj mandat, a partije koje čine sadašnju Vladu u tehničkom mandatu – mislim na URU i SNP zajedno imaju manje od 5% podrške.

Dakle, možemo da radimo sa svim subjektima na jasnim programskim pretpostavkama, nikakvih eksperimenata neće biti. Građani sa nama jasno znaju na čemu su. Zbog toga smo i ponavljali više puta: nema stabilne, evropske i reformske Vlade bez koalicije „Zajedno!“.

Koji su Vaši planovi kada se radi o spoljnoj politici i da li podržavate Open Balkan?

Kao što sam odgovorio u vašem prethodnom pitanju – građani sa nama znaju na čemu su. Zbog toga neće iznenaditi ukoliko kažem da je koalicija „Zajedno!“ apsolutno posvećena evropskim integracijama i članstvu u EU, a ne bilo kakvim regionalnim integracijama. Vjerujemo da postoje dobre regionalne inicijative čiji je Crna Gora već član i tu u prvom redu mislim na Berlinski proces. Sa druge strane puna evropska integracija mora biti državni prioritet broj 1. Nažalost, svjedoci smo da je Crna Gora de facto blokirala pregovore sa Evropskom unijom u prethodne tri godine, te da nijedno pregovaračko poglavlje nije zatvoreno.

Ovo je posljedica nesposobnosti prethodne dvije vlade sa jedne strane, ali i jasne želje sa druge da se vlada na principima koji su antievropski.

Važno je vratiti se reformama. Vlade koje je predvodila Demokratska partija socijalista i čiji su članovi bili konstituenti koalicije „Zajedno!“ pokazale su da znaju kako se to radi. Započeli smo pregovore za članstvo u Evropskoj uniji, otvorili sva pregovaračka poglavlja i privremeno zatvorili tri. Čvrsto vjerujemo da ozbiljna i stabilna Vlada posao pridruživanja EU može završiti u naredne tri godine. Zbog toga, jedno od ključnih programskih određenja naše koalicije glasi: ukoliko podržite koaliciju „Zajedno!“, Crna Gora će 21. maja 2026. godine biti punopravna članica Evropske unije.

Šta biste izdvojili kao najvažniju poruku biračima?

Vrijeme je za novu etapu razvoja Crne Gore. Vrijeme je da Crnu Goru pokrenemo sa mrtve tačke i vratimo je na put razvoja i progresa. Vrijeme je za promjene. Zbog toga, izbor pred građanima je jednostavan. Vratimo Crnu Goru na pravi put, obezbijedimo evropsko članstvo, povećajmo plate, penzije i socijalna davanja, stimulišimo razvoj i nove investicije, poboljšajmo kvalitet života svih kategorija društva. Zajedno!Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci