Skip to main content

monstruozni zločin

Dejan je zaklao Dušanku prije 4 godine: Tražio da mu se ispuni samo jedna želja kada je čuo presudu

Dejan je zaklao Dušanku prije 4 godine: Tražio da mu se ispuni samo jedna želja kada je čuo presudu


Dejan Dabović iz Herceg Novog, koji je osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog svirepog ubistva Dušanke Jocović, čeka transfer u zatvor u Crnu Goru.
Dejan Dabović iz Herceg Novog, koji je osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog svirepog ubistva Dušanke Jocović, čeka transfer u zatvor u Crnu Goru.


Dejan je zaklao Dušanku prije 4 godine: Tražio da mu se ispuni samo jedna želja kada je čuo presudu
Foto: Facebook

Vijesti o ubistvu za koje je Dabović osuđen stigle su 26. decembra 2019. godine. Prve informacije ukazivale su na to da je muškarac na ulici usred dana izbo 25-godišnju djevojku u Novom Sadu. Nakon zločina je sjeo u automobil i odvezao se u nepoznatom pravcu, ostavivši žrtvu da krvari u haustoru u kom ju je sačekao i napao.

Ona je bila izbodena u predjelu dušnika i grudnog koša, a Hitna pomoć je u naselju Grbavica zatekla jeziv prizor – djevojku koja leži na ulici dok joj iz usta ide krv. Oko nje su bile kese iz kojih je poispadalo voće i povrće, jer se u trenutku napada vraćala iz nabavke. Do bolnice nije stigla. Uprkos tome što je bilo više pokušaja reanimacije, bitku za život izgubila je u sanitetu Hitne pomoći.

Dejan Dabović ubrzo je uhapšen. Njega je policija istog dana, u večernjim satima, presrela na ulici dok je izlazio iz hostela.

Pratio je dva dana

Dabović je došao iz Crne Gore i iznajmio sobu u hostelu u blizini zgrade svoje bivše partnerke. Pratio ju je dva dana. Kako je rekao, “bilo mu je drago da je nije vidio sa drugim muškarcem”. U četvrtak ju je sačekao u prolazu ispred zgrade.

Na saslušanju je rekao da mu je, kada joj je kobnog dana prišao da razgovaraju, tokom rasprave “pao mrak na oči”.

“Prije nekoliko mjeseci smo raskinuli dugogodišnju vezu. Volio sam je. Iako smo živjeli odvojeno, ja u Herceg Novom, ona u Novom Sadu, gdje je radila. U četvrtak sam neko vrijeme čekao Dušanku ispred zgrade. Vidio sam je da ide s posla s kesama punim voća i povrća. Istrčao sam ispred nje, a ona je počela da viče da je ostavim na miru. Ne znam, puklo mi je nešto u glavi, izvukao sam nož iz jakne, ostalo sve znate”, rekao je na saslušanju.

Kada je shvatio da djevojka ne diše, sjeo je u automobil i otišao u hostel da se presvuče. Kako je rekao, to je uradio, jer je svuda po njemu bila Dušankina krv. Odlučio je da se vrati u Crnu Goru. Pozvao je taksi i i samo što je uzeo kofer i pošao ka vozilu, presrela su ga dva inspektora u civilu.

ubica Dejan i ubijena Dusanka, Novi Sad, ubistvo

Foto: Facebook

Bio ljubomoran

Dušankina drugarica je za medije nakon ubistva ispričala da je i Dušanka državljanka Crne Gore, a da je u Novom Sadu bila osam godina. Dejan i ona imali su razmirice, jer on nije želio da dođe u Novi Sad, a Dušanka nije htjela da se vrati u Crnu Goru.

“Bila je i dobra odbojkašica i dobar student, a da ne govorim kakva je drugarica bila. Niko od nas ne može da povjeruje da je više nema i da je na tako brutalan način ubijena. Dejan je pravio ljubomorne scene, naročito ljetos, dok je bila u Herceg Novom, zbog čega je morala ranije da se vrati za Novi Sad. To je sve bilo bespotrebno. Izgledalo je kao da ne može da podnese njen uspjeh”, rekla je Dušankina drugarica nakon ubistva.

Ljubomora je određena i kao motiv ubistva, jer je djevojka nekoliko mjeseci prije ubistva prekinula emotivnu vezu sa Dabovićem.

Iako je u policiji ispričao šta se desilo, Dabović se pred tužiocem branio ćutanjem. Njemu je određen pritvor do 30 dana, koji je produžavan sve do pravosnažnosti presude, a osim za ubistvo, na teret mu je stavljeno i razbojništvo koje se dogodilo dan prije ubistva, kada je u mjenjačnici, pod prijetnjom nožem, oteo 11.300 dinara.

Na suđenju “promijenio ploču”

Dabović je, govoreći pred sudom, rekao da su i on i Dušanka bili ljubomorni i da je zbog toga dolazilo do prepirki. Imao je, kako je rekao, potrebu da se vidi sa njom, i 25. decembra je otišao do njene zgrade, ali je nije pronašao. Sjutradan su se, prema njegovim riječima, sreli kod Limanske pijace, prošetali su i pričali o svojim životima.

“Ušli smo u radnju, kupila je vodu i nekoga je pokušala da pozove preko telefona i čuo sam kada je rekla da je Dejan Dabović sa njom i da joj prijeti nožem. To me je užasno pogodilo, krenuo sam da je zagrlim, a ona je vikala da se sklonim od nje. Odgurnula me je i pljunula i to me je razbjesnilo”, rekao je.

Dodao je da se “sjeća da je Dušanku udarao pesnicama po glavi i ničeg više”, kao i da ne zna kada je izvadio nož i da je sledeće čega se sjeća dolazak u sobu u hostelu.

“Poslednjih godinu dana, otkako sam u pritvoru, stalno razmišljam o tome što sam uradio i kajem se”, rekao je Dabović na prvom ročištu.

Nakon što je izneo odbranu, Dabović nije želio da odgovara na pitanja suda, branioca i tužioca.

Osuđen na doživotni zatvor

Dabović je 24 marta 2021. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora, a presuda je potvrđena krajem avgusta iste godine. Bila je to druga izrečena kazna doživotnog zatvora nakon promjene zakona u Srbiji.

“Okrivljeni Dejan Dabović je osuđen da je 26. decembra 2019. godine u popodnevnim časova u Novom Sadu u Ulici Alekse Šantića, lišio života oštećenu Dušanku Jocović. iz bezobzirne osvete, na taj način što je nakon što je oštećena sa njim raskinula dugogodišnju emotivnu vezu, došao iz Herceg Novog u Novi Sad gdje je oštećena živjela, te nakon što su se 25. decembra 2019. godine na njegov poziv sastali ispred zgrade i pritom mu oštećena saopštila da se sada osjeća srećno i da prema njemu nema emocija, sjutradan je sačekao ispred ulaza zgrade u kojoj je živjela, nakon povratka sa posla, noseći sa sobom prikriven nož u želji da oštećenoj vrati nesrezmernim zlom zbog zla koje je smatrao da mu je nanijeto raskidom dugogodišnje emotivne veze”, pročitano je tokom izricanja presude.

Kako je još navedeno u presudi, uporno je pokušavao da joj oduzme mobilni telefon, pa ju je, nakon prepirke, osam puta udario šakom i četiri puta povukao oštricom noža preko njenih ruku i šaka. Četiri puta ju je ubo u predelu vrata i grudnog koša, zbog čega je oko 10 minuta trpela bolove jakog intenziteta koji prevazilase uobičajene bolove, od kojih povreda je Dušanka preminula. Na taj način je, kako je ocijenio sud, Dabović realizovao svoju namjeru za bezobzirnom osvetom, čime je izvršio krivično djelo teško ubistvo.

Dabović je kaznu doživotnog zatvora u Srbiji izdržavao u pritvorskoj jedinici OZ Novi Sad, nakon čega je najprije sproveden na izdržavanje kazne u KPZ Sremska Mitrovica, a nakon toga u KPZ Beograd – Novi zavod, Padinska Skela, gdje se i dalje nalazi i čeka transfer u zatvor u Crnu Goru, gdje je zatražio da služi kaznu, što mu je i odobreno,.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci