Skip to main content

„Kavčani“ navodno prijetili svjedoku: „Ako ne predaš novac, brat će ti slučajno sletjeti s puta“

„Kavčani“ navodno prijetili svjedoku: „Ako ne predaš novac, brat će ti slučajno sletjeti s puta“„Kavčani“ navodno prijetili svjedoku: „Ako ne predaš novac, brat će ti slučajno sletjeti s puta“
PRIVOĐENJE BOŽOVIĆA

Božovićima je nedavno odukom Apelacionog suda produžen pritvor, a uhapšeni su po potjernici prije nešto više od godinu u Portugaliji. Kako se navodi u spisima predmeta, sadržanim u rješenju Apelacionog suda kojim im je produžen pritvor, Vladimiru se na teret stavlja i da je prihvatio da primjenjuje nasilje i zastrašuje druga lica s ciljem vršenja krivičnih djela.

Iz spisa predmeta proizilazi da je on navodno sa još trojicom okrivljenih – Davorom Prelevićem, Sinišom Vlahovićem i Aleksandrom Đurišićem u maju 2016. godine, silom i prijetnjom pokušao da prinudi Bujkovića da preda 50.000 eura. Naime, Bujković je u iskazu naveo da je krenuo iz Radanovića put Kotora, kada su izašla četiri čovjeka, od kojih mu je jedan uputio prijetnju: „Ti i Miško što špijunirate za Vukotiće, samo da znaš ubićemo vas.“ Bujković je među ovim licima prepoznao V. Božovića, Vlahovića i Prelevića. 

Tražili su od oštećenog da dođe „u zgradu“, te da će tamo pričati detaljno o svemu i o parama, pa je na pitanje oštećenog da li im je nešto dužan, okrivljeni Đurišić rekao da će i o tome pričati „u zgradama“, nakon čega su objasnili oštećenom da je „zgrada“ njihova baza – navodi se u rješenju suda i dodaje da su u junu 2016. godine okrivljeni Prelević, Vlahović i Đurišić, budući da Bujković nije došao na zahtijevano mjesto iz straha za sopstvenu bezbjednost, uputili više prijetećih SMS-ova.

“Slušaj, sm*** iskompleksirani, sve znam da si vozio ubicu Bugarina i pomagao u ubistvu Vlahovića (Srđana) i za pokazivanje snajpera. Ako ne uradiš sledeće – ostaviš novac na izvor u 17 sati, sjutra, u suprotnom te čeka pakao, a tek ćeš da vidiš, kao i porodicu i brata koji će slučajno da sleti sa puta, budi tačan, sm mali, poslije ovog ćeš biti miran ako ispoštuješ “– dio je poruka koje su navodno stigle Bujkoviću.

Više od pet godina u bjekstvu

Tokom odlučivanja o produženju pritvora, sud je kao posebno važnu činjenicu istakao to da su se Igor i Vladimir Božović nalazili u bjekstvu, zbog čega je 11.1.2017. raspisana međunarodna potjernica. Oni su, po toj potjernici, lišeni slobode 12.4.2021. godine u Portugaliji (pet i po godina od dana raspisivanja potjernice).

– Pojedini pripadnici kriminalne organizacije i dalje su nedostupni državnim organima Crne Gore, odnosno nalaze se u bjekstvu. Od njih okrivljeni mogu očekivati i dobiti pomoć u slučaju bjekstva ili skrivanja, stoga sud nalazi da navedene činjenice u svojoj ukupnosti predstavljaju okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva okrivljenih u slučaju da se nađu na slobodi i opravdavaju produženje pritvora – navodi se u rješenju Apelacionog suda.

Kako se dodaje, s obzirom na to da Bujković nije donio novac, oni su navodno u cilju odmazde zbog nepostupanja i posebno zbog prijavljivanja događaja policiji, iza kuće njegovog pokojnog strica, pod vozilo, takođe u vlasništvu strica, postavili eksplozivnu napravu.

Tokom odlučivanja o produženju pritvora, sud je kao posebno važnu činjenicu istakao to da su se Igor i Vladimir Božović nalazili u bjekstvu, zbog čega je 11.1.2017. raspisana međunarodna potjernica. Oni su, po toj potjernici, lišeni slobode 12.4.2021. godine u Portugaliji (pet i po godina od dana raspisivanja potjernice).

– Pojedini pripadnici kriminalne organizacije i dalje su nedostupni državnim organima Crne Gore, odnosno nalaze se u bjekstvu. Od njih okrivljeni mogu očekivati i dobiti pomoć u slučaju bjekstva ili skrivanja, stoga sud nalazi da navedene činjenice u svojoj ukupnosti predstavljaju okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva okrivljenih u slučaju da se nađu na slobodi i opravdavaju produženje pritvora – navodi se u rješenju Apelacionog suda.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci