• Vijesti
  • Crna Hronika
  • Kovač tvrdi: SDB i MUP Crne Gore najodgovorniji što nisu otkriveni počinioci i nalogodavci atentata na Pavla Bulatovića

Penzionisani general

Kovač tvrdi: SDB i MUP Crne Gore najodgovorniji što nisu otkriveni počinioci i nalogodavci atentata na Pavla Bulatovića

Kovač tvrdi: SDB i MUP Crne Gore najodgovorniji što nisu otkriveni počinioci i nalogodavci atentata na Pavla Bulatovića


Penzionisani general i bivši direktor Vojnobezbjednosne agencije Svetko Kovač, u intervju za časopis Nedeljnik, označio je SDB i MUP Crne Gore kao najodgovornije što nisu otkriveni počinioci i nalogodavci atentata na ministra odbrane SR Jugoslavije Pavla Bulatovića.
Penzionisani general i bivši direktor Vojnobezbjednosne agencije Svetko Kovač, u intervju za časopis Nedeljnik, označio je SDB i MUP Crne Gore kao najodgovornije što nisu otkriveni počinioci i nalogodavci atentata na ministra odbrane SR Jugoslavije Pavla Bulatovića.„Na razjašnjavanju ubistva Pavla Bulatovića, pored Vojne službe bezbjednosti, angažovano je i Treće odjeljenje SUP-a Beograd i Služba državne bezbjednosti Srbije. Služba državne bezbjednosti Crne Gore i MUP Crne Gore su odbili bilo kakvo angažovanje na ovom slučaju. To je imalo veliki uticaj da se ovaj slučaj ne riješi, posebno ako se ima u vidu da su Služba državne bezbjednosti i MUP Crne Gore u to vrijeme imali bliske kontakte sa kriminogenim strukturama“, naglasio je Kovač i dodao da se tokom rada na ovom slučaju razmatralo vise mogucih motiva ubistva da bi na kraju sve bilo svedeno na politički i motiv vezan za materijalno finansijsko – poslovanje i njihovu kombinaciju.

Interesantan je dio svjedočenja u kome Svetko Kovač saopštava i priznaje da je zaštita ministra vrlo rđavo funkcionisala i da je sam Bulatović „često otpuštao pripadnike obezbjeđenja“ što bi moglo značiti da nije imao povjerenja u lica iz sopstvenog obezbjeđenja koje su mu nametali službenici odgovorni za njegovu zaštitu ili mu pak nije na kvalitetan način predočen stepen opasnosti kojem je bio izložen.

Svetko Kovač je svakako najpozvaniji da govori o tome budući da je on lično bio najodgovorniji za njegovu zaštitu, a kasnije i kao dugogodišnji šef VBA i najodgovorniji za vođenje istrage za taj zločin koja nije dala nikakav rezultat iako je prošlo 23 godine od atentata.

U vrijeme atentata na Pavla Bulatovića ministar unutrašnjih poslova Crne Gore je bio Vukašin Maraš, a šef SDB Duško Marković.

Pavle Bulatović, rođen 1948. godine u Gornjim Rovcima, u opštini Kolašin i bio je jugoslovenski, srpski i crnogorski političar.

Diplomirao je i radio kao asistent na Ekonomskom fakultetu u Podgorici i kao glavni i odgovorni urednik univerzitetskog lista „Univerzitetska riječ“.

Obavljao je dužnost ministra unutrašnjih poslova Crne Gore, zatim saveznog ministra unutrašnjih poslova i ministra odbrane SR Jugoslavije. 

Ubijen je u atentatu u Beogradu 07. februara 2000. godine.

 


Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services