Krijumčari ljudima u Crnoj Gori koriste žrtve u ugostiteljstvu

Krijumčari ljudima u Crnoj Gori koriste žrtve u ugostiteljstvuKrijumčari ljudima u Crnoj Gori koriste žrtve u ugostiteljstvu
Ilustracija

Crna Gora pripada zemljama druge grupe – što je potvrda njenog rangiranja prema izvještaju iz 2021. U tekstu je navedeno da Vlada Crne Gore ne ispunjava u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima, ali ulaže značajne napore da to učini. Konstatovano je i da je pandemija kovida otežala nastojanja u borbi suzbijanja trgovine ljudima.

„Vlada je usvojila Nacionalni akcioni plan za 2021. i koordinaciona tijela sastajala su se redovno. Međutim, Vlada nije ispunila minumalne standarde u nekoliko ključnih oblasti. Istražen je manji broj slučajeva i procesuirano manje osumnjičenih za trafiking. Smanjeni su napori za zaštitu žrtava, uključujući i izdvajanje manje resursa za sklonište žrtava trgovine ljudima koje vodi nevladina organizacija. Identifikovan je manji broj žrtava i nedovoljno je napora za pronalaženje žrtava među tražiocima azila, migrantima, i sezonskim radnicima“, precizirano je u tekstu – u kom je ukazano i na napredak u pojedinim oblastima, prenosi Glas Amerike.

„Napori crnogorskih vlasti ogledali su se u obezbjeđivanju sveobuhvatne obuke o identifikovanju žrtava i pomoći službenicima zaduženim za to. Prilagođavane su procedure za borbu protiv trgovine ljudima u skloništima kako bi se ublažilo širenje pandemije koronavirusa“, navodi Stejt department.

Među preporukama su sugerisane istrage, krivično gonjenje i kažnjavanje trgovca ljudima prema krivičnom zakonu, kao i oznaživanje napora za identifikovanje žrtava trgovine ljudima.

„Među pojedincima u industriji seksa, migrantskoj populaciji, tražiocima azila, izbjeglicama i sezonskim radnicima. Obezbijediti dovoljno sredstava za sklonište žrtava trgovine ljudima, a žrtvama zaštitu privatnosti, kao i pridržavanje standarda zaštite žrtava. Sudijama, tužiocima i drugim organima za primjenu zakona potrebno je obezbijediti savremnu obuku“, navedeno je, između ostalog, u preporukama koje se odnose na Crnu Goru.

U izvještaju se navodi da su krijumčari u Crnoj Gori uglavnom muškarci od 25 do 49 godina, koji su pripadnici organizovanih kriminalnih grupa aktivnih na Zapadnom Balkanu. Žrtve trgovine ljudima su uglavnom žene i djevojčice iz Crne Gore, susjednih zemalja i u manjem obimu iz istočno-evropskih država.

Krijumčari koriste žrtve u ugostiteljstvu, uključujući barove, restorane, noćne klubove i kafiće. Djeca, naročito Romi, Aškalije i Egipćani, prinuđena su da prosjače, a mlade Romkinje se prinuđene na brakove i prisilni rad u romskim zajednicama u Crnoj Gori, kao i u manjem obimu u Albaniji, Njemačkoj i na Kosovu. Migranti iz susjednih zemalja su potencijalne žrtve prisilnog rada, naročito tokom letnje turističke sezone, naglašava se u izveštaju Stejt departmenta.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services