Skip to main content

Kriminalna grupa “Jaguarom” prisluškivala policiju na Cetinju tokom ustoličenja mitropolita?

Kriminalna grupa “Jaguarom” prisluškivala policiju na Cetinju tokom ustoličenja mitropolita?



Kriminalna grupa “Jaguarom” prisluškivala policiju na Cetinju tokom ustoličenja mitropolita?
Ilustracija

To je saopšteno portalu PRESS iz više izvora u sektoru bezbjednosti.

Radi se o špijunskom sistemu britanske proizvodnje, koji je bio u rukama petog vojno-obavještajnog centra u Podgorici, a koji je nakon referenduma misteriozno nestao.

U medijima se duže vrijeme spekulisalo gdje se nalazi taj špijunski sistem, koji u jednoj minuti može da prisluškuje 5.000 brojeva na udaljenosto do 100 kilometara, ali i da locira korisnike sa greškom do pet metara.

Sagovornici portala PRESS iz bezbjednosnog sektora tvrde da “Jaguar” nikada nije napustio Crnu Goru i da se sa vremena na vrijeme koristio po potrebi.

Naveli su i imena ljudi, koji čuvaju taj špijunski sistem, koji je mijenjao nekoliko puta lokacije u prethodnom periodu.

Istakli su da je praktično formirana paralelna služba “državne” bezbjednosti, koja je posebno dobila na značaju nakon smjene vlasti 30. avgusta 2020. godine.

Portal PRESS objavio je sredinom aprila ove godine da je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) i Uprava policije (UP) pratila komunikaciju savjetnika predsjednika države za bezbjednost i bivšeg direktora UP Veselina Veljovića i još 20-ak osoba uoči ustoličenja mitropolita.

Agenti su prilikom praćenja komunikacije zabilježili i određene aktivnosti koje ukazuju na sumnje u vršenje krivičnih djela.

Uprava policije i ANB su prikupljeni materijal krajem prošle godine dostavili Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) na Cetinju, na čelu kojeg se tada nalazio tužilac Duško Milanović, na dalje procesuiranje.

Iz ODT-a Cetinje, prema istim informacijama, zatražili su od suda dozvolu za stavljanje osumnjičenih na mjere tajnog nadzora kako bi se prikupilo još dokaznog materijala, koji bi mogao da se koristi u eventualnom sudskom postupku.

Međutim, informacija o prisluškivanju – preko “krtice” u ODT Cetinje došla je, kako tvrde sagovornici portala PRESS, do Veljovića i ostalih koji su biti pod mjerama tajnog nadzora i svi telefoni su odmah isključeni.

Prikupljeni materijal ANB-a i Uprave policije ukazuje na sumnju da je Veljović počinio krivična djela iz Krivičnog zakonika Crne Gore – kriminalno udruživanje radi izvršenja krivičnog djela – pozivanje na otpor, za koje se može izreći višegodišnja kazna zatvora.

Ostalima policija je ranije na teret stavila krivično djelo – kiminalno udruživanje, po više osnova.

Kompletan predmet krajem marta je preuzelo Specijalno državno tužilaštvo (SDT), na čelu sa novim glavnim specijalnim tužiocem Vladimirom Novovićem.

Nakon toga počeli su pritisci medija bliskih Demokratskoj partiji socijalista (DPS) sa tvrdnjom da se sprema “paklena zavjera protiv građana na Belvederu”…



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci