Skip to main content

ANONIMNA PRIJAVA PROTIV BOJANE ĆIROVIĆ

Krivična prijava protiv zaštitnice imovinskih prava, oštetila budžet za sedam miliona eura?

Krivična prijava protiv zaštitnice imovinskih prava, oštetila budžet za sedam miliona eura?


Na adresu Specijalnog državnog tužilaštva stigla je anonimna prijava protiv Bojane Ćirović, zaštitnice imovinskih prava Crne Gore, prenosi IN4S.
Na adresu Specijalnog državnog tužilaštva stigla je anonimna prijava protiv Bojane Ćirović, zaštitnice imovinskih prava Crne Gore, prenosi IN4S.


Krivična prijava protiv zaštitnice imovinskih prava, oštetila budžet za sedam miliona eura?
SDT -Foto: Filip Filipović/ADRIA

Krivična prijava, čiji je sadržaj stigao i na adresu portala IN4S, podnijeta je protiv dva NN lica– jednog iz organa državne uprave, a drugog iz reda advokata.

U obrazloženju prijave ističe se da je od 2021. godine, odnosno imenovanja prijavljenje Bojane Ćirović na funkciju Zaštitnice imovinskih prava Crne Gore, pričinjena šteta budžetu Crne Gore zbog, kako je navedeno, iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja i nevršenjem svoje službene dužnosti.

To se, navodno, dogodilo tako što kao Zaštitnica imovinskih prava Crne Gore u toku postupaka koje je vodila pred nadležnim sudovima nije preduzimala sve radnje koje je po zakonu imala pravo, ili bila dužna da preduzima, kao što je predlaganje saslušanja stranaka i svjedoka.

Time je, kako se navodi, doprinijela da se usvoje tužbeni zahtjeva u predmetima u kojima je postupala i na taj način onemogućila sud da utvrdi činjenično stanje, što je dovelo do gubljenja sudskih postupaka i stvaranja troškova postupka većih od sedam miliona evra, koliko je oštećen budžet, čime je izvršila krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz čl. 416 st. 3 u vezi st. i Krivičnog zakonika.

Takođe, Zaštitnica imovinskih prava Crne Gore je, stoji u prijavi, dužna da preduzme sve radnje u svim postupcima pred sudovima kako bi se utvrdila istina, a prije svega kako bi došla do uspjeha u sporu.

„Međutim, od momenta imenovanja na tu poziciju Zaštitnica imovinskih prava Crne Gore je svojim postupanjem doprinijela da država izgubi sedam miliona eura na ime sudskih troškova u postupcima koje je ona vodila. Iznos iz prethodnog stava je iznijela u svom medijskom nastupu Zaštitnica imovinskih prava Crne Gore – da je Zaštitnica imovinskih prava Crne Gore postupala nezakonito i sa umišljajem dovoljan je primjer sa kojim smo detaljno upoznati iz medija, a odnosi se na smjenu direktora škola“, stoji u krivičnoj prijavi.

„Naime, Zaštitnica imovinskih prava Crne Gore u medijima više od šest mjeseci unazad ukazuje da će da izgubi predmete koje vodi? Dalje, u toku postupka, kako je objavljeno, ni u jednom postupku nije predložila da se u svojstvu svjedoka sasluša kabinet tadašnjeg Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Zaštitnica imovinskih prava Crne Gore uopšte nije upoznata na koji način je došlo do smjene direktora, kako se sprovode interni postupci u Ministarstvu, i na osnovu čega je nešto urađeno. Da stvar bude još gora, Zaštinica odlučuje da prizna tužbene zahtjeve u ovom slučaju, koji sada podsjeća na slučaj ‘Plantaže’ kada je priznat tužbeni zahtjev. Zašto Zaštitnica to nije uradila u svim slučajevima nego je izgubila sedam miliona evra troškova, koje će ona biti dužna da vrati u budžet. Stoga je neophodno izvršiti uvid u sve spise koje je Zaštitnica izgubila, provjeriti da li je preduzela sve radnje koje joj zakon nalaže, a siguran sam da nije, i da se obaveže da iznos za koji je oštetila budžet vrati“, ističe se u tekstu krivične prijave.

Očigledno, navodi podnosilac prijave, ovakvim postupanjem Ćirović je ostvarila korist za sebe, jer je to jedini motiv da neko namjerno gubi predmet kao što je ona učinila, ili da priznaje tužbene zahtjeve. Posebno je čudna njena selektivnost u postupanju, što ukazuje na činjenicu da je imala tačno određene interese u određenim predmetima.

Podnosilac prijave je, na osnovu svega navedenog, preporučio da SDT sasluša prijavljenu, da izvrši uvide u sve spise koje je prijavljena izgubila, da sasluša zaposlene u Kabinetu Ministarstava koji su bili stranke u postupku, da sprovedu potrebna vještačenja, da se pribavi izvod iz KE iako se ne tiče ni prijave, ni ovog postupka, a možda ni SDT-a, ali narodu je dosta ovakvih ljudi, dosta je više napada na nevine ljude, dosta je više selektivnosti.

„Kao građanin imam obavezu da ovo prijavim, da se ova žena zaustavi u uništavanju budžeta. Za ove novce što je izgubila mogao se napraviti Dom zdravlja. Moglo se kupiti 20 kombija za hitnu pomoć, a ona putem medija za svoje propuste krivi druge“, stoji u prijavi.

Na samom kraju, podnosilac prijave postavlja pitanje: „Gdje je otišlo sedam miliona eura?“ i poručuje da postoje ljudi koji će braniti pravdu i zakon.

„Neću se potpisati, ne zato jer se plašim, nego zato da svi znaju da na svakom ćošku postoji neko ko će da brani pravdu, zakon, ko posmatra šta radite. A ovom SDT-u vjerujem da će procesuirati ovu prijavu kao da je potpisana“, zaključeno je u tekstu krivične prijave u koju je IN4S imao uvid.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci