Skip to main content

Tužilaštvo radi na identifikaciji saučesnika

Lazović osumnjičen za mučenje dvojice škaljaraca

Lazović osumnjičen za mučenje dvojice škaljaraca


Uhapšeni tajni agent Petar Lazović osumnjičen je za mučenje škaljaraca Jovana Mrvaljevića i Mila Jovanovića i protiv njega će biti pokrenut postupak. Ostale batinaše iz policije tužilaštvo još identifikuje. To proizilazi iz odgovora koje je Vijestima dostavio rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici tužilac Duško Milanović.
Uhapšeni tajni agent Petar Lazović osumnjičen je za mučenje škaljaraca Jovana Mrvaljevića i Mila Jovanovića i protiv njega će biti pokrenut postupak. Ostale batinaše iz policije tužilaštvo još identifikuje. To proizilazi iz odgovora koje je Vijestima dostavio rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici tužilac Duško Milanović.


Lazović osumnjičen za mučenje dvojice škaljaraca
Lazović – Foto: Filip Filipović/Adria

On je objasnio da su u tom tužilaštvu protiv nepoznatih izvršilaca formirana četiri predmeta – povodom policijske torture iz 2020. i 2021. godine.

“U jednom od tih predmeta, nakon sprovedenih dokaznih radnji, utvrđeno je da postoji osnov sumnje da je osumnjičeni P. L. izvršio krivično djelo mučenje na štetu J. M. i M. J, radi čega će se u odnosu na ovo lice sprovesti postupak. Takođe vas obavještavam da sam, kao rukovodilac, i u ostalim predmetima naložio postupajućim tužiocima da intenziviraju radnje u otkrivanju njihovih izvršilaca”, kazao je Milanović.

Mrvaljević i Jovanović još u januaru 2021. godine optužili su pripadnike tadašnjeg Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SBPOKK) da su ih 30. decembra 2020. tukli, maltretirali, mučili, ucjenjivali, prijetili silovanjem i ubistvom, ali i da će nauditi njihovim porodicama, tražeći da lažno svjedoče da rade za sada pokojnog Kotoranina Jovana Vukotića i da imaju zadatak da ubiju nekog kavčanina.

Mučenje prijavili 2021. godine

Među pripadnicima SBPOKK u koje su tada uperili prst, bio je i Petar Lazović, koji je u julu 2022. godine uhapšen zbog brojnih optužbi, među kojima je i ona da je radio za kavački kriminalni klan.

“Izveli su me iz stanice, ubacili u “X5” i počeli da me maltretiraju, udaraju, psuju, prijete. Vozač, mislim da se preziva Lazović, rekao je kolegama da mi uhvate ruku i ispruže je. Iz kese je, sa rukavicom na ruci, izvadio pištolj brušenih brojeva i zahtijevao da ga stisnem dlanom, a onda ga vratio u istu kesu. Zatim je rekao: ‘Ovim pištoljem si pucao na nas, zato ćemo da te ubijemo, da znaš’”, ispričao je Vijestima prije gotovo dvije godine Mravljević.

Optužbe Mrvaljevića i Jovanovića, Uprava policije je, u odgovorima Vijestima, odbacila 2. januara 2021. godine, navodeći da su nekoliko dana ranije spriječili izvršenje teškog krivičnog djela protiv života i tijela, koje je moglo nastati kao posljedica sukoba članova organizovanih kriminalnih grupa i u automobilu u kom su bili Mrvaljević, Jovanović i Vladan Mijušković (38) pronašli pištolj brušenog broja, fantomke, rukavice, kriptovane telefone.

Iz te institucije su, nakon svakog upita Vijesti o optužbama za zlostavljanje u režiji policijskog odreda kojim je koordinirao Petar Lazović, odgovarali da su oni svaku radnju preduzimali u skladu sa pozitivnim pravnim propisima i da će ih zbog uspješne borbe protiv organizovanog kriminala predložiti za nagradu.

Na čelu Sektora u kom je djelovao policijski batinaški odred tada je bio otac Petra Lazovića, Zoran Lazović.

Materijal koji je, u međuvremenu, crnogorskim vlastima dostavio Europol, svjedoči o “profesionalnom” radu Lazovićevih policajaca – sudeći prema transkriptima, audio snimcima i fotografijama sa kriptovane Skaj aplikacije, ta policijska ekipa škaljarce je mučila za račun i po nalogu šefa organizovane kriminalne grupe kavčani Radoja Zvicera.

O tome su ga i obavještavali, hvaleći se fotografijama zlostavljanih škaljaraca.

Lazović i naknadna pamet

Da su batinaše tada branili i Uprava policije i čovjek kom je bio povjeren najznačajniji sektor u toj instituciji, pokazuje i konferencija za medije koju je Specijalno državno tužilaštvo organizovalo krajem januara 2021. godine.

Stariji Lazović tada je ustvrdio da je siguran da je njegov tim sve radio u skladu sa zakonom, a naknadnom pameću nazvao je pokušaje advokata da obavijeste javnost o zlostavljanju koje su njihovi klijenti pretrpjeli od batinaškog odreda koji je djelovao u srcu policije i podnošenje krivičnih prijava zbog toga.

Na konferenciji organizovanoj povodom sprečavanja ubistva beogradskih kriminalaca, plaćenika kavačkog klana, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, Lazović je, poručivši da su mediji od te dvojice Beograđana napravili hajduke, komentarisao i medijske izvještaje o torturi.

“Ta naknadna pamet su pripadnici organizovanih kriminalnih grupa, njihove vođe i njihovi prepoznatljivi advokati, koji su se sjetili što se dešavalo pet, šest mjeseci unazad, ili zadnjih godinu, pa su sada tako žestoko, zbog tako stvorenog ambijenta i pokušaja unižavanja policije, krenuli sa krivičnim prijavama prema tužilaštvu protiv pripadnika SBPOKK, sa predstavkama za unutrašnju kontrolu i građansku kontrolu… I nemamo ni od toga problema, na svaku tu predstavku ćemo, naravno i na svaki poziv tužilaštva, dati odgovor i odazvati se u momentu kad to budu tražili od nas i dati cjelokupnu dokumentaciju, jer smo potpuno sigurni da smo radili sve u skladu sa zakonom i ovlašćenjima pripadnika Uprave policije. Ali, te naknadne pameti i njihovi sponzori svega toga, definitivno su ovih dana vrlo prisutni u javnosti i izuzetan prostor dobijaju u medijima”, rekao je Zoran Lazović 28. januara 2021.

U danima prije toga Vijesti su objavile optužbe dvojice nikšićkih škaljaraca, Jovana Mrvaljevića i Mila Jovanovića.

Mrvaljević, koji je prije više od dvije godine za Vijesti pričao o svom iskustvu sa pripadnicima Lazovićevog batinaškog odreda, uhapšen je u novembru 2021. zbog sumnje da je dio grupe koja je planirala ubistvo jednog od vođa kavačkog klana Slobodana Kašćelana.

Upravo njegovu fotografiju, napravljenu u bolnici, u kojoj mu ljekari ukazuju pomoć, Petar Lazović je, piše u spisima Europola, 30. decembra 2020. u 23.24 sati, poslao šefu kavačkog klana Radoju Zviceru, uz poruku: “Ovaj mi umrije, pi”.

Mrvaljević – Foto: Screenshot/Sky aplikacija/Libertas

Mile Jovanović optužen je za pokušaj ubistva Belivuka i Miljkovića, 22. januara 2021. u Tivtu.

Pretučene ostavljali na ulici

U pojedinim slučajevima kada su sprovodili torturu, Lazovićevi “specijalci” izbacivali su svoje žrtve na ulicu ne privodeći ih u policiju, niti ih odvodeći u tužilaštvo. Takav slučaj bio je i nakon prvog zlostavljanja Jovana Mrvaljevića, koga su “oteli” 19. jula 2020. godine.

Poslije batina i prijetnje da će ga ubiti, rekli su mu da su ga uhapsili zbog ubistva Saše Klikovca, Podgoričanina koji je bio blizak kavačkoj ekpi.

“Rekao sam im da ga ne poznajem i da nemam pojma o kome se radi. Uprkos tome, pitali su me i za lica koja mi nijesu bila poznata – da li znam gdje se nalaze i rekli mi da im poručim da će da ih nađu. Tražili su od mene da priznam sve što nijesam učinio… Pristao sam da idem na poligraf, a oni su me samo izbacili na ulicu, kao da se ništa nije ni desilo. Zbog njihovog pristupa i maltretiranja, iz straha nijesam nikom to prijavio, niti se obratio, niti znam gdje je taj pištolj sa mojim otiscima završio i da li će ikada biti iskorišćen u nekom krivičnom djelu”, kazao je Mrvaljević Vijestima prije dvije godine.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci