Skip to main content

terete se za šverc kokaina iz Ekvadora i pranje novca

Milovićeva grupa danas pred sudom

Milovićeva grupa danas pred sudom


Pred Posebnim odjeljenjem Višeg suda u Beogradu danas će biti nastavljeno suđenje devetočlanoj organizovanoj kriminalnoj grupi, čiji je organizator odbjegli crnogorski policajac Ljubo Milović.
Pred Posebnim odjeljenjem Višeg suda u Beogradu danas će biti nastavljeno suđenje devetočlanoj organizovanoj kriminalnoj grupi, čiji je organizator odbjegli crnogorski policajac Ljubo Milović.


Milovićeva grupa danas pred sudom
Foto: Screenshot/Aplikacija SKY/Libertas

Među pripadnicima grupe, koja se tereti za šverc kokaina iz Ekvadora i pranje novca su, i ranija radnica BIA Dušica Jovanović, njen suprug Daniel, bivši radnik MUP-a, vlasnik aranđelovačke firme “Blumen market“ Aleksandar Milojević i zaposleni u ovom preduzeću.

Okrivljeni se optužnicom terete da su od neutvrđenog dana 2019. godine do 2. avgusta pretprošle godine, učestvovali u transportu kokaina prekookeanskim brodovima iz Ekvadora u luku Roterdam, tamo ga preuzimali i prenosili na skrivene lokacije u zemljama Evropske unije.

Potom su, navodi tužilaštvo, drogu prodavali u Holandiji, a novac koji su „zaradili“ na ovaj način su u gotovini prevozili u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, kako bi prikrili njeno stvarno porijeklo.

Preko zaposlenih u BIA, pripadnici grupe su dobijale „povjerljive“ i „strogo povjerljive“ podatke o istrazi koja je vođena zbog međunarodnog šverca narkotika.

Glavni organizator „posla“ bio je Milović, koji je, kako se sumnja, pripadnicima grupe izdavao naloge preko kriptovanih telefona koji su imali instaliranu „Skaj“ aplikaciju.

Optuženom Aleksandru Milojeviću na teret se stavlja da je po Milovićevim nalozima pripadnicima grupe stavio na raspolaganje kamione svog preduzeća „Blumen market“ kako bi njima novac iz Holandije prebacivali u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku.

Okrivljeni Strahinja Kutlešić bio je, kako se sumnja, zadužen za prenošenje Milovićevih naloga ostalim pripadnicima grupe. On je, kako se navodi u optužnici, Miloviću prenosio podatke o imenima vozača, registarskim oznakama kamiona, kao i o vremenu i mjestu preuzimanja novca od prodaje narkotika. Dio novca, prema navodima tužilaštva, Kutlešić je zadržavao za sebe.

Zaduženi za preuzimanje novca koji je iz Holandije stigao u Srbiju bili su Daniel Jovanović i Milivoje Kišić. Jovanović je sa suprugom Dušicom imao još jedan zadatak – da preuzeti novac izbroji, spakuje u vakuum kese, a potom ih svojim automobilom prevozio u Crnu Goru. Kao nagradu za ovaj „posao“, Jovanović je dio novca zadržavao za sebe, dok je preostali dio predavao ostalim članovima grupe. Jovanović je, navodi se u optužnici, preko supruge Dušice dobijao povjerljive podatke o bezbjednosno interesantnim osobama iz oblasti međunarodnog organizovanog kriminala iz baze BIA, a potom ih prenosio Miloviću.

I okrivljeni Miodrag Pamučina je imao svoju ulogu u ovoj grupi. On je, kako se sumnja, angažovao okrivljenog Živojina Filipovića, inače vozača u firmi „Blumen market“, da u Holandiji preuzima gotov novac, sakrije ga u vozilu, a potom ga prevozio u Srbiju i Crnu Goru.

Kao pripadnici organizovane grupe imenovani su i Živojin Filipović i Milan Krstović, vozači u firmi „Blumen market“. Njima su, kako se sumnja, naloge izdavali Milojević i Pamučina, a zadatak im je bio da na mjestima utovara droge u Holandiji preuzmu gotov novac i prevezu ga u Srbiju ili dalju u Crnu Goru kako bi ga predali Miloviću.

U optužnici protiv grupe koja se sumnjiči za šverc narkotika iz Ekvadora, nalaze se i poruke koji su njeni članovi među sobom razmjenjivali preko “Skaj” aplikacije. Uglavnom se radi o informacijama o “bezbjednosno interesantnim osobama” do kojih je Dušica Jovanović dolazila ulazeći u sistem BIA. Informacije do kojih bi došla, ona je prenosila suprugu Danielu, a on kasnije Miloviću.

Jedna od osoba koju je Jovanovićeva „provjeravala“ u sistemu bio je i Veljko Banović, blizak prijatelj Luke Bojovića.

“Brate, BIA ozbiljno počela da radi „škaljarce“. Prioritet su postali. Neku braću Matković iz Novog Sada koju snabdijeva robom neki Jaka Zaletel iz Slovenije”, pisao je 23. januara 2020. godine sa „Skaj“ telefona Jovanović Miloviću.

U porukama koje su razmjenjivali preko zaštićene aplikacije, Milović je od Jovanovića, koji se u trenutku razmjene poruka nalazio na Kopaoniku, tražio da podatke dokle se stiglo sa istragom protiv Veljka Belivuka.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci