Skip to main content

označeni u evidenciji policije kao visokopozicionirani članovi i saradnici škaljarskog klana

Ministarstvo pravde Ukrajine: Osumnjičeni za atentat na Zvicera i dalje u pritvoru

Ministarstvo pravde Ukrajine: Osumnjičeni za atentat na Zvicera i dalje u pritvoru


Iz Ministarstva pravde Ukrajine – odeljenje za izvršenje krivičnih sankcija saopštili su za portal Dan da se Barani Stefan Đukić i Emil Tuzović, kao i državljani Srbije Milan Branković i Petar Jovanović, i dalje nalaze u pritvoru u toj zemlji.
Iz Ministarstva pravde Ukrajine – odeljenje za izvršenje krivičnih sankcija saopštili su za portal Dan da se Barani Stefan Đukić i Emil Tuzović, kao i državljani Srbije Milan Branković i Petar Jovanović, i dalje nalaze u pritvoru u toj zemlji.


Ministarstvo pravde Ukrajine: Osumnjičeni za atentat na Zvicera i dalje u pritvoru
Foto: Detective info

Oni su označeni u evidenciji policije kao visokopozicionirani članovi i kao saradnici škaljarskog klana.

Podsjećanja radi, oni se u istražnom pritvoru od kraja maja 2020. godine nakon što su privedeni nakon pokušaja ubistva navodnog vođe kavačkog klana Radoja Zvicera.

“Odeljenju za izvršenje krivičnih kazni (u daljem tekstu Odeljenje) razmatrao Vaš zahtev za davanje informacija u vezi sa boravkom u ustanovama Državne krivično-izvršne službe Ukrajinski državljani Republike Srbije Milan Branković i Petar Jovanović i državljani Republike Crne Gore Emil Tuzović i Stefan Đukić. U okviru nadležnosti obavještavamo Vas da trenutno Milan Branković, Petar Jovanović, Emil Tuzović i Stefan Džukić nalaze se u Državnom zatvoru krivično-izvršne službe Ukrajine na osnovu sudskih odluka o primjena preventivne mjere u vidu pritvora”, navodi u odgovoru za Portal Dan zamjenik šefa pomenutog odeljenja Andrii Halai.

Portal Dan je kontaktirao i nadležne u Ukrajini, Apelacioni sud, povodom navoda ukrajinskih medija koja se odnose na to da postoji sumnja da nedostaje sudija koji bi zadužili ovaj predmet i time nastavili sudski postupak protiv Đukića i grupe. Međutim, za sada nisu mogli da nam daju zvaničan odgovor povdom toga.

Krajem 2023. je objavljeno da je Apelacioni sud u Kijevu, proslijedio na dalje odlučivanje spise predmeta protiv srpskih i crnogorskih državljana koji su osumnjičeni da su učestvovali u atentatu na Zvicera, 26. maja 2020, objavio je ranije Detectivinfo.

Pomenuti portal tada je naveo da je razlog zbog kog je Apelacioni sud proslijedio spise taj što su “sve sudije krivičnog vijeća najpoznatijeg suda Ukrajine već učestvovale u razmatranju ovog postupka i samim tim ne mogu više da učestvuju u krivičnom predmetu”.

Hapšenje Đukića, Tuzovića, Brankovića i Jovanovića uslijedilo je nakon što je istraga nadležnih organa Ukrajine došla do sumnje da su oni učestvovali u pokušaju ubistva Radoja Zvicer.

Zvicer je teško ranjen 26. maja 2020. u sačekuši u kvartu u Kijevu u kojem je živio.

Nakon akcije hapšenja, prema riječima šefa Nacionalne policije Ukrajine Igora Klimenka, osumnjičeni su stigli u Ukrajinu početkom maja 2020., unaprijed kupili vozila, automatsko oružje i organizovali nadzor nad budućom žrtvom i njenom porodicom.

“Odredivši datum ubistva, optuženi su čekali žrtvu u blizini njegove kuće. Nakon ispaljivanja pet hitaca na žrtvu, dvojica počinilaca ušli su u automobil i napustili mjesto zločina. Stotine metara kasnije otišli su i zapalili automobil kako bi uništili dokaze”, saopštio je tada ukrajinski zvaničnik.

Pored Ukrajine, protiv Đukića i Tuzovića se vode postupci i od strane crnogorskih istražnih i sudskih organa.

Đukića crnogorska policije potražuje zbog sumnje da je ubio Jovana Klisića i ranio Velizara Gardaševića u Baru u novembru 2019. Đukić se tereti da je direktni izvršilac tih zločina, i za njim je raspisana crvena potjernica. Povodom toga je podignita i optužnica protiv Đukića i još sedam osoba i njima se sudi pred podgoričkim Višim sudom.

Takođe, on je i jedan od osumnjičenih u postupku povodom planiranja ubistva i napada na istaknute policijske, tužilačke I sudske funkcionere.

U oba predmeta mu se sudi u odsustvu.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci