Skip to main content

Nova ovlašćenja: Europol će lakše pomagati u istragama o organizovanom kriminalu

Nova ovlašćenja: Europol će lakše pomagati u istragama o organizovanom kriminalu



Nova ovlašćenja: Europol će lakše pomagati u istragama o organizovanom kriminalu
Foto: Europol

Kako je saopšteno iz Europola, posebno je važna podrška istragama, jer će ubuduće Europol moći da obrađuje lične podatke bez kategorizacije podataka, sve dok i kad god je to potrebno za podršku određene istrage o tekućem krivičnom djelu.

„Ovo je posebno relevantno za suočavanje sa velikim i složenim predmetima, u vezi kojih se lični podaci mogu identifikovati samo kada se relevantne informacije izvuku i analiziraju“, kazali su iz Europola.

Europol će moći da podrži države članice EU da koriste nove tehnologije, istražuju nove pristupe i razvijaju zajednička tehnološka rješenja.

„Europol je nervni centar unutrašnje bezbjednosne strukture EU. Sa svojim platformama, bazama podataka i analitičkim službama Europol povezuje organe za sprovođenje zakona širom EU i šire da bi se bavili ozbiljnom i organizovanom kriminalom i terorizmom. Nedavna obavještajna analiza organizovanog kriminala pokazala je da je kriminal snalažljiviji i fleksibilniji nego što se prethodno mislilo, a upotreba nasilja se povećava, uz upotrebu korupcije i zloupotrebu legalnih poslovnih struktura“, naglašeno je iz Europola.

Podsjetimo, portal Libertas press objavio je nedavno pozivajući se na dokument Europola da su policijski službenici Petar Lazović i Ljubo Milović članovi „kavačkog klana“, uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju.

Takođe, Petar Lazović i Ljubo Milović su bili uključeni u šverc oružja u ime „kavačkog klana“, piše u članku ovog portala, u kome se citiraju navodi Europola.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci