Skip to main content

kriptovana komunikacija

Nova skaj prepiska: “Zabetoniraću ga, kraj je njima”; “Neće ga kosti iznositi, vidjećeš”

Nova skaj prepiska: “Zabetoniraću ga, kraj je njima”; “Neće ga kosti iznositi, vidjećeš”


Skaj komunikacije koje je tužilac Željko Tomković predložio kao dokaz u procesu za ubistvo Radomira Đuričkovića 2016. godine na Cetinju pokazale su da je Mario Milošević uz pomoć Slobodana Kašćelana krajem 2020. i početkom naredne godine obezbijedio lažne svjedoke koji su pred sudom trebali da mu daju lažni alibi.
Skaj komunikacije koje je tužilac Željko Tomković predložio kao dokaz u procesu za ubistvo Radomira Đuričkovića 2016. godine na Cetinju pokazale su da je Mario Milošević uz pomoć Slobodana Kašćelana krajem 2020. i početkom naredne godine obezbijedio lažne svjedoke koji su pred sudom trebali da mu daju lažni alibi.


Nova skaj prepiska: “Zabetoniraću ga, kraj je njima”; “Neće ga kosti iznositi, vidjećeš”
Ilustracija

Za ubistvo Đuričkovića na optuženičkoj klupi su pored Miloševića Vukan Vujačić i Igor Mašanović.

Među Skaj komunikacijama koje je dostavilo tužilaštvu nema komunikacija koje je ranije sudu dostavila odbrana Miloševića, a u kojima osoba pod šifrom ,,B20712“ saopštava sagovorniku da će sve napraviti da Milošević bude osuđen na 40 godina zatvora.

U kriptovanoj komunkaciji preko Skaj aplikacije na deset strana u koju je Pobjeda imala uvid Milošević 3. decembra 2020. godine saopštava Kašćelanu da ,,radi na alibiju i da ima u planu da pred sudom tvrdi da je u vrijeme ubistva Đuričkovića bio na Kosovu“. 

Na konstataciju Kašćelana da bi bilo dobro da dobije tu garanciju Milošević odgovara: ,,Dobro kako nije, jos da nadjem svedoka za veceru za taj dan vrijeme da ne kazu da sam posle toga posao za cg“.

Milošević odgovara da radi na tome i odobrava sugestiju Kašćelana da taj svjedok mora biti ,,tvrd i pečen pred sudom“.

Međutim, Kašćelan pored sugestija Miloševiću pruža i konkretnu pomoć oko alibija tako što mu je ,,završio“ lažnu prijavu kosovske saobraćajne u kojoj je navedeno da je vozio bez vozačke dozvole na dan likvidacije Đuričkovića.

U razgovorima Kašćelan saopštava Miloševiću da misli da će osobe koje pominju pristati da svjedoče.

“Do sad sam pisao sa bekimom on ce nocas da prica sa njima”, kaže Kašćelan dodajući: ,,Dje oni su sposobni da lazu. Ja mislim da nece ovo odbit no da ce svejedocit“.

Kašćelan i Milošević saglasni su da pred sudom nije lako svjedočiti, posebno kad se laže pa iz tog razloga unaprijed dogovaraju da ,,te izjave budu što kraće jer je tako puno lakše“.

Kašćelan navodi da bi najubjedljivija priča bila da je Milošević zbog problema na Kosovu živio u kući Bekima i Naima: ,,moze bekim i naim da kazu da si kuci kod njih zivio. Dobro tebe nije ko izdao na Kosovo. Jer si ti zivio ni pasa tamo. Ma ubili da si samo mrdnuo“.

Iz komunikacija od 6. decembra 2020. godine, Kašćelan pita Miloševića da li treba da mu sredi alibi za smještaj u Prištini na šta ovaj odgovara ,,da bi bilo dobro i to da se završi“ i da će poslati podatke iz pasoša koji mu je kući.

Na kraju svih priprema i provjera Kašćelan šalje poruku Miloševiću: ,,Samo da se dobra zavrsi vuce da se mices otole. Zali boze i ove momke u bg vuce osjecaj imam los za njih. Zali ih boze nagrdili su sebe i nas“.

Advokatica Natalija Karadžić-Perković je 11. novembra prošle godine od Višeg suda zatražila da istraži ko je osoba koja pod šifrom ,,B20712“ u kriptovanim porukama preko ,,Skaj“ aplikacije saopštava sagovorniku da će sve napraviti da Mario Milošević bude osuđen na 40 godina robije.

U komunikaciji između osoba pod šiframa ,,S9D6J“, ,,B20712“ i ,,S9D6JB“ od 6. marta 2020. godine se eksplicitno navodi: ,,Samo čekam suđenje da počne i kopam ga 40 godina samo ne spominji nikome“; ,,ma idu oni po 20 godina a mario 40“,,napraviću ja da je mario puca sve sam spremio ja“; „zabetoniraću ga“; ,,ma svi su zabetonirani“; ,,kraj je njima“ ,,neće ga kosti iznositi vidjećes“…

Ona je pozvala tužilaštvo da donese fer i pravičnu odluku i da odustane od daljeg krivičnog gonjenja optuženog Miloševića, da identifikuje i procesuira zbog krivičnih djela protiv pravosuđa lica koja su preko Skaj aplikacije dogovarala „robiju“ za Miloševića, Mašanovića i Vujačića.

Međutim, tužilac Tomković je za ovaj dokument saznao na suđenju i to kada je odbrana Miloševića zbog nepostupanja po novim dokazima tražila njegovo izuzeće.

U dopisu koji prati najnoviji dokaz tužilaštva, tužilac Tomković podsjeća da ga načelo istine obavezuje da istinito i potpuno utvrdi sve činjenice, kako one koje terete okrivljenog, tako i one koje mu idu u prilog.

Iz tog razloga je, kako tvrdi, 6. decembra prošle godine usmeno kontaktirao policijske službenike koji su zaduženi za analizu Skaj komunikacija, koje su pribavljene putem međunarodne policijske saradnje, te putem međunarodne pravne pomoći, i koje se mogu koristiti u ovom predmetu.

Sedam dana kasnije, 14. decembra 2022. godine, Višem tužilaštvu je dostavljena komnikacija među čijim akterima su Mario Milošević, Slobodan Kašćlan, Srđan Jurišević…

Prvobitna optužnica u kojoj je Milošević ,,samo“ bio zadužen za kupovinu automobila korišćenog u napadu, a hice ispalio Mašanović, izmijenjena je nakon što je Milorad Radulović poslije tri i po godine od događaja, 12. marta 2020. godine, otišao u tužilaštvo i promijenio prvobitni iskaz koji je sa nekim izmjenama ponovio i pred sudom krajem oktobra prošle godine.

Radulović je pred sudom označio Miloševića za direktnog izvršioca ubistva Đuričkovića dok je Igor Mašanović, kako je kazao, vozio automobil iz kojeg je pucano. Ustvrdio je da u autu nije vidio optuženog Vukana Vujačića, ali se na kraju suđenja ipak pridružio krivičnom gonjenju i protiv njega.

On je naveo da u prvom navratu, neposredno poslije ubistva, nije ispričao sve što je vidio ali da je iz golog straha za svoj život, kada je Milošević nakon izručenja Crnoj Gori odlukom sudije za istragu pušten na slobodu, odlučio da ode u tužilaštvo i ispriča pravu i jedinu istinu.

S druge strane, odbrana je ocijenila da je iskaz Radulovića neistinit, nelogičan i neubjedljiv te da je promjenom prvobitnog iskaza i optuženjem Miloševića učinio uslugu tužilaštvu da izmijeni optužnicu koja je, poslije nekoliko puta vraćanja na dopunu istrage, konačno potvrđena.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci