Skip to main content

Optužnica protiv Kašćelana, Zvicera i ostalih vraćena na dopunu istrage

Optužnica protiv Kašćelana, Zvicera i ostalih vraćena na dopunu istrageOptužnica protiv Kašćelana, Zvicera i ostalih vraćena na dopunu istrage
Foto: Pobjeda

Pored Kašćelana, na optužnici se našao i visokopozicionirani pripadnik kavačkog klana, Kotoranin Radoje Zvicer (49) sa sugrađanima Draganom Kneževićem (40) i Milošem Radonjićem. Na listi su i Srđan Jurišević (48) iz Tivta, zatim Radoje Živković (35), Vladimir Vučković (45) i Zdravko Perunović (45) iz Nikšića, Milan Vujotić (39), Aleksandar Dragićević (35), Zoran Kažić (45) i Milan Knežević (43) iz Podgorice, Darko Prelević (30) iz Pljevalja, kao i Krsto Maroš.

Vanraspravno vijeće Višeg suda je, kako se da zaključiti na osnovu donešene odluke, uvažilo stav odbrane optuženih da se optužbe SDT-a za teško ubistvo Stanišića temelje jedino na Sky komunikaciji dobijenoj od Europola koji naglašava da se te operativne informacije mogu koristiti samo u istrazi a nikako kao dokaz u sudskom postupku.

-Jasno je navedeno i u dopisu i u zakonu da operativne informacije mogu služiti za istragu, ne kao dokaz. Prvo je moralo da se vodi istraga, da se skupe dokazi pa onda da se neko optuži a ne obrnuto. Skinuli su komuniakciju pa su onda odredili ko je šta pričao i zašto – kazao je advokat Marko Radović na ročištu za kontrolu dokaza.

Advokati su naveli i da je za njih upitna vjerodostojnost materijala koji je dostavljen odbrani obzirom da se radi o eksel tabeli koju svako može da prepravi.

Osim toga, branioci su ukazali da je SDT moralo da ima nalaz obdukcije, vještaka, da vještak utvrdi način nastanka smrti, uzrok smrti, do čeka je taj uzrok doveo, šta je izazvao a da svega toga nema u dokaznoj građi.

Advokat Danilo Mićović je istakao da se ,,u zadnje vrijeme ljudi olako šalju u pritvor” a pri tome niko ne vodi računa o zakonu, ljudskim pravima i slobodama. On je podsjetio da ne može prvo hapsiti pa nakon toga dokazivati.

Sa druge strane, specijalni tužilac Saša Čađenović je ostao pri optužnici kojom je zauzeo stav da je grupa Slobodana Kašćelana pratila kretanje i navike Stanišića pet dana prije nego je otet, a potom i ubijen u noći između 2. i 3. avgusta 2020. godine.

Kažić i Dragićević su 27. jula 2020. godine elektronskim optičkim uređajima – kamerama i dvogledima koje im je obezbijedio Radoje Zvicer započeli osmatranje kuće pokojnog Stanišića i njegovo kretanje, na osnovu kojih informacija su odredili kada i gdje je najpovoljniji trenutak da presretnu i otmu žrtvu.

Milan Knežević je 1. avgusta oko 16 sati javio Kažiću, a ovaj ostalim pripadnicima grupe da je Stanišić motorom krenuo od kuće putnim pravcem Kotor – Trojica –Vrmac.

Na kolskom putu prema tvrđavi Vrmac, Stanišića su iz zasjede presreli Vukčević, Jurišević i Radonjić.

Udarili su ga metalnom šipkom po glavi i oborili na zemlju, potom vezali konopom a onda ubacili u BMW i po unaprijed napravljenom planu krenuli prema Njegušima.

Tokom čitave vožnje do odredišta, Kašćelanova ekipa je mučila Stanišića kako bi im dao šifru svog kriptovanog telefona i odao planove rivalske grupacije škaljaraca.

U jednom momentu došlo je do preokreta i promjene plana. Po uputstvu Kašćelana, grupa je Stanišića vratila u mjesto Mirac, gdje je ubrzo stigao Kašćelan u pratnji Perunovića. Pojačana ekipa nastavila je sa mučenjem Stanišića.

Kako se navodi u optužnici, sa Stanišića su skinuli svu odjeću a potom pod batinama od njega tražili da im otkrije za koga radi, gdje su štekovi i oružje škaljaraca.

U noći između 2. i 3. avgusta predočili su Stanišiću da neće dočekati dan i uslišili molbu žrtve da se pomoli.

Upravo u trenutku dok se molio, egzekutori su u glavu Stanišića ispalili više hitaca.

Stanišić je bio blizak škaljarskom klanu i, kako se sumnja, likvidiran je jer je učestvovao u ubistvu člana suprotstavljenog kavačkog kriminalnog klana.

Zbog ovog zločina su 20. aprila prošle godine uhapšeni Kašćelan i još pet osoba.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci