Skip to main content

Osnovni sud ispituje optužni predlog protiv Katnića; tereti se za protivpravno lišenje slobode

Osnovni sud ispituje optužni predlog protiv Katnića; tereti se za protivpravno lišenje slobodeOsnovni sud ispituje optužni predlog protiv Katnića; tereti se za protivpravno lišenje slobode
Katnić, foto: PR CEntar

Kako su Danu saopštili iz tog suda, optužni predlog protiv Katnića trenutno je u fazi ispitivanja.

– Obavještavamo Vas da je formiran predmet poslovne oznake K.br.664/21 i da je optužni predlog u fazi ispitivanja – saopšteno nam je iz podgoričkog Osnovnog suda.

Krivičnim zakonikom Crne Gore, članom 162 stavom 1, propisano je da ko drugog protivpravno zatvori, drži zatvorenog ili mu na drugi način protvpravno oduzme ili ograniči slobodu kretanja kazniće se zatvorom do jedne godine.

– Ako djelo iz stava 1 ovog člana učini službeno lice zloupotrebom svog položaja ili ovlašćenja, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina – navodi se u stavu 2 istog člana.

Inače, osim optužbi protiv pojedinaca, lica za koja se ustanovi da su bez osnova lišena slobode ili su neosnovano ležala u pritvoru mogu tražiti naknadu štete od države, a to pravo im pripada shodno članu 502 ZKP-a. Tako je za 11 mjeseci prošle godine, a shodno rješenjima o izvršenju javnih izvršitelja po osnovu neosnovanog lišenja slobode, sa računa glavnog državnog trezora prinudno naplaćeno 254.617,59 eura.

Takođe, za navedeni period za naknadu štete zbog neosnovanog lišenja slobode podnijeto je 30 zahtjeva, od kojih su tri završena potpisivanjem sporazuma sa Ministarstvom pravde i na osnovu njih su isplaćena 5.434 eura.

Postoje dvije vrste postupka za naknadu štete zbog neosnovanog lišenja slobode – u upravnom i sudskom postupku. Jedan od načina je podnošenje zahtjeva za naknadu štete zbog neosnovanog lišenja slobode Ministarstvu pravde kao primarno nadležanom upravnom organu za naknadu štete jer se prije podnošenja tužbe sudu za naknadu štete oštećeni mora obratiti nadležnom vladinom resoru.

Podnošenje tužbe nadležnom sudu dolazi tek nakon obraćanja Ministarstvu pravde radi postizanja sporazuma o postojanju štete, vrsti i visini naknade, a u slučaju da podnosilac zahtjeva nije uspio adekvatno da se naplati ili Ministarstvo pravde o zahtjevu nije donijelo odluku u periodu od tri mjeseca, te u slučaju da zahtjev za naknadu štete ne bude usvojen.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci