Skip to main content

znatno manje nego ranijih godina

Pet osoba ubijeno u Crnoj Gori tokom prošle godine, nije bilo obračuna klanova

Pet osoba ubijeno u Crnoj Gori tokom prošle godine, nije bilo obračuna klanova


Tokom prošle godine u Crnoj Gori je ubijeno pet osoba, što je znatno manje nego prethodnih godina. Poređenja radi, samo tokom 2022. godine ubijeno je 16 osoba.
Tokom prošle godine u Crnoj Gori je ubijeno pet osoba, što je znatno manje nego prethodnih godina. Poređenja radi, samo tokom 2022. godine ubijeno je 16 osoba.


Pet osoba ubijeno u Crnoj Gori tokom prošle godine, nije bilo obračuna klanova
Ilustracija, Foto: Pexels

Prema podacima iz izvještaja o radu i stanju u upravnim oblastima MUP-a, koji je ove sedmice usvojila Vlada, prošle godine nijedna osoba nije ubijena u obračunu organizovanih kriminalnih grupa.

U dokumentu je navedeno da je tokom prošle godine registrovano 371 krivično djelo protiv života i tijela.

Od 122 krivična djela po nepoznatom učiniocu rasvijetljeno je 115, ili 94,2 odsto.

“Nadležnim državnim tužilaštvima podnijeto je 299 krivičnih prijava, kojima je prijavljeno 419 lica, među kojima 116 lica koja su i ranije procesuirana zbog vršenja krivičnih djela. Vršenjem ovih krivičnih djela oštećeno je 378 lica, od kojih je pet lica lišeno života. Registrovano je pet ubistava, tri krivična djela teško ubistvo i dva krivična djela ubistvo sa pet smrtno stradalih lica”, piše u izvještaju.

Počinioci tri ubistva su u momentu izvršenja bili nepoznati i sva su naknadno rasvijetljena, a počinioci procesuirani nadležnim tužilaštvima.

“Posebno je značajno da među ovim najtežim krivičnim djelima protiv života i tijela počinjenim u izvještajnom periodu nijedno nije posljedica sukoba organizovanih kriminalnih grupa”, navodi se u izvještaju.

Prema načinu izvršenja ubistava, u dva slučaja krivično djelo je počinjeno vatrenim oružjem, u dva slučaja hladnim oružjem, a u jednom slučaju je korišćena fizička snaga.

Tokom prošle godine rasvijetljeno je ubistvo mladića Vidaka Vujovića, koji je 31. marta likvidiran u mjestu Šteke prema Cetinju. Zbog sumnje da je počinio likvidaciju, uhapšen je Dražen Vojvodić, koji se sumnjiči da je Vujovića, koristeći poznanstvo s njim, doveo autom na mjesto ubistva, nakon čega mu je na pješačkoj stazi iz pištolja ispalio četiri hica u leđa. Kako se sumnja, dan nakon izvršenog krivičnog djela, Vojvodić je sa Novicom Đikanovićem, koji je prijavljen za saizvršilaštvo, došao na mjesto zločina. Navodno, benzinom su polili tijelo Vujovića, a zatim ga zapalili.

Drugo ubistvo dogodilo se 24. juna u mjestu Orlina u Nikšiću, kada je ispred porodične kuće ubijen Slobodan Barović (80). Za taj slučaj prijavljen je Petar Ćiraković, koji je, navodno, Baroviću pokušao da ukrade vozilo. Barović je to primijetio, a tada je Ćiraković, kako se sumnja, nasrnuo na njega nožem, zadajući mu više udaraca u glavu i tijelo, od čega je Nikšićanin preminuo na licu mjesta.

Prošle godine uhapšen je i Radovan Radović zbog sumnje da je 2. septembra, takođe u Nikšiću, hicem iz pištolja ubio Radosava Popovića.

Zbog sumnje da je 1. oktobra u naselju Nedakusi u Bijelom Polju ubio Elvisa Beganovića, uhapšen je njegov rođeni brat Elmaz Beganović. Sumnja se da je nakon svađe osumnjičeni kuhinjskim nožem usmrtio brata.

Maloljetnika terete za ubistvo starice

Za najmonstruoznije ubistvo koje se dogodilo prošle godine sumnjiči se maloljetni L.H. On se tereti da je 6. juna, u mjestu Vrela ribnička u Podgorici, nakon kraće rasprave odgurnuo staricu F.B. u njenoj kući. Starica je izgubila ravnotežu i potiljkom udarila u komodu, a zatim pala na pod. Kada je maloljetnik vidio da starica ne daje znake života, on joj je, kako se sumnja, kanapom vezao ruke, umotao je u ćebe i odnio do obližnje rupe u njenom dvorištu, gdje je spustio, a zatim prekrio daskama i ostalim drvenim otpadom kako bi na taj način sakrio njeno tijelo.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci