Skip to main content

Planiranje likvidacija tužioca i policijskih funkcionera: Odbrana traži izuzeće sudija

Planiranje likvidacija tužioca i policijskih funkcionera: Odbrana traži izuzeće sudijaPlaniranje likvidacija tužioca i policijskih funkcionera: Odbrana traži izuzeće sudija
Foto: Dan

Advokat Damir Lekić je u ime odbrane svih optuženih kazao da traže izuzeće članova sudskog vijeća, tačnije sudije Borisa Savića i Vesne Pean. On je kao razlog za to naveo da se na ovom  ročištu, kontroli optužnice, utvrđuje stepen osnovane sumnje. Lekić je dodao da su pomenute sudije ranije učestvovale u donošenju odluke o određivanju pritvora za optužene u ovom predmetu što na neki način, kako kaže, već određuje da sudije smatraju da postoji osnovana sumnja.

Predsjednik podgoričkog Višeg suda Boris Savić je zbog toga ovu kontrolu optužnice odložio i naveo da će spisi biti dostavljeni Apelacionom sudu, nakon čega će pomenuti sud dostaviti Višem sudu stav.

Podsjećamo, na zajedničkoj konferenciji za medije Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva do detalja je predstavljeno kako je Baranin Stefan Đukić planirao ubistvo specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, Saše Čađenovića, sudije Biljane Uskoković, bivšeg službenika UP Zorana Lazovića, o čemu je portal Dan ranije pisao.

Đukić i ova grupa dovodi se u vezu sa škaljarskim klanom.

Predstavljeni su djelovi presretnute komunikacije.

Kako je navedeno, kriminalna grupa koju je predvodio Đukić, koji važi za saradnika škaljarskig klana, osumnjičeni su planirali da ubiju Katnića i Čađenovića, da specijalnog tužioca „ošegaju i zalivade“. Kako je navedeno, sutkinji Uskoković su planirali da polome kosti.

„Cilj ove kriminalne organizacije je bio da za potrebe neidentifikovanih lica i za potrebe same kriminalne organizacije vrše likvidacije to jest ubistva i teška ubistva na teritoriji Crne Gore na štetu policijskih službenika, specijalnog Tužioca S.Č i glavnog specijalnog tužioca M.K, ali i drugih lica, te da tako djeluju da se pripadnici te kriminalne organizacije, oslobode bilo koje krivične odgovornosti pred sudovima Crne Gore kroz nezakoniti uticaj na izvršnu vlast, a kroz prethodnu smjenu tužilaca koji ih optužuju i gone za krivična djela“, navedeno je ranije iz tužilaštva. 

Istraga je došla do sumnje da je  ova  kriminalna organizacija u svom djelovanju planira da nosiocima pravosudne funkcije – sudijama nanese teške tjelesne povrede, a kako bi se u budućnosti na njih uticalo da moraju donositi oslobađajuće presude za sve pripadnike ove kriminalne organizacije.

„U tu svrhu organizator okrivljeni Đ.S je samo za predmet koji se vodi protiv njega obezbijedio milion eura koje prema stanju stvari treba dati nosiocima izvršne vlasti – sudijama i tužiocima koji bi preuzeli vođenje predmeta, a nakon smjene tužioca koji su ih optužili za najteža krivična djela, te upravo je u tom dijelu imajući u vidu poznanstva koja proističu iz komunikacija organizatora Đ.S, jasno uočeno da ovaj osumnjičeni kao i pripadnici njegove kriminalne organizacije ostvaruju uticaj na političku elitu u Crnoj Gori, a što je obilježe i biće krivičnog djela iz čl. 401a Krivičnog zakonika Crne Gore“, saopštio je ranije specijalni tužilac Miroslav Turković.

 Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci