Skip to main content

Sedmični pregled aktivnosti policije

Prošle sedmice otkriveno 67 krivičnih djela, odgovaraće 70 osoba

Prošle sedmice otkriveno 67 krivičnih djela, odgovaraće 70 osoba


Tokom prošle sedmice u Crnoj Gori je registrovano 67 krivičnih djela zbog kojih je procesuirano 70 osoba, saopštila je Uprava policije.
Tokom prošle sedmice u Crnoj Gori je registrovano 67 krivičnih djela zbog kojih je procesuirano 70 osoba, saopštila je Uprava policije.


Prošle sedmice otkriveno 67 krivičnih djela, odgovaraće 70 osoba
Foto: UP

Sedmični pregled aktivnosti policije

Službenici Uprave policije su, od 10. do 17. juna, na teritoriji Crne Gore registrovali 67 krivičnih djela za koja će odgovarati 70 osoba. Najveći broj registrovanih krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta, i to 62 djela.

U trenutku izvršenja 22 krivična djela su registrovana sa nepoznatim izvršiocem, a preduzete aktivnosti iz nadležnosti policije su rezultirale rasvjetljavanjem 21 djela, što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 95,5 odsto.

Pripadnici kriminalističke policije su lišili slobode 45 osoba, od čega njih 23 zbog učinjenih krivičnih djela, a 18 zbog učinjenih prekršaja.

U sedmici za nama registrovano je ubistvo u pokušaju po poznatom izvršiocu u Herceg Novom.

Policijski službenici su oduzeli ukupno tri komada vatrenog oružja, od kojih dva u ilegalnom posjedu.

Policija je prethodne sedmice podnijela tri krivične prijave protiv tri lica zbog djela iz oblasti zloupotrebe narkotika. Osim toga, podnijeto je i 15 prekršajnih prijava protiv 15 lica zbog prekršaja iz Zakona o sprječavanju zloupotrebe opojnih droga.

Zaplijenjeno je preko 10 kilograma opojne droge, od čega najviše marihuane, kokaina te sintetičkih droga.

Kada je riječ o otkrivanju i sprječavanju krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala, policija je zbog koruptivnog krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju podnijela jednu krivičnu prijavu.

Kroz obavještajni projekat „Merlin’’ – nedozvoljena trgovina i krijumčarenje cigareta, podnijeta je jedan krivična prijava protiv dva lica.

Takođe, u okviru akcije ‘“Šljunak” – nelegalno eksploatisanje šljunka, podnijeta je jedan krivična prijava protiv jednog lica.

U odnosu na oblast trgovine ljudima nadležnom Vrhovnom državnom tužilaštvu podnijeta je krivična prijava protiv B.R. državljanina Kosova, zbog sumnje da je izvršio krivično djelo trgovina ljudima na štetu svoje troje maloljetne djece.

Službenici za visokotehološki kriminal su izvršili pretres sedam digitalnih uređaja.

U oblasti imovinskog kriminaliteta rasvijetljeno je razbojništvo u Podgorici i podnijeta dopuna krivične prijave protiv E.R. na štetu dva lica od kojih je jedno maloljetnik.

Kada je riječ o krivičnim djelima protiv polnih sloboda policija je lišila slobode M.N. zbog sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljene polne radnje i isti je uz krivičnu prijavu sproveden na dalju nadležnost i postupanje.

Tokom navedenog perioda registrovano je osam krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijeto je 19 prekršajnih prijava.

Zbog krivičnih djela uništenje i oštećenje tuđe stvari, ugrožavanje sigurnosti i krađa podnesene su krivične prijave protiv tri maloljetne osobe.

Crnogorska policija je shodno nacionalnim potjernicima lišila slobode sedam osoba, dok je po međunarodnoj potjernici NCB INTERPOL-a Podgorica u Sloveniji lišena slobode H.R., radi vođenja krivičnog postupka zbog sumnje da je izvršila krivično djelo teška krađa.

Sedmicu za nama je obilježilo stabilno stanje javnog reda i mira. Na teritoriji Crne Gore policijski službenici su zablilježili 26 slučajeva narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom procesuirali ukupno 34 lica zbog 38 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru. Od navedenog broja procesuiranih lica, njih 10 je lišeno slobode.

Policija je, od 10. do 17. juna obezbjeđivala šest javnih okupljanja.

Pripadnici policije su na području Rožaja izvršili operativno – taktičku mjeru i radnju „Racija“ u dva ugostiteljska objekta.

Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaju tokom prethodne sedmice registrovane su 142 saobraćajne nezgode, u kojima je jedno lice smrtno stradalo, 11 osoba zadobilo je teške tjelesne povrede, a njih 39 lake tjelesne povrede.

Tokom istog perioda, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 273 prekršajne prijave, izdala 2.461 prekršajni nalog i lišila slobode 74 lica zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je izvršila naplatu od oko 33.900 eura.

Granična policija je od 10. do 17. juna na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 560.419 lica, od toga 296.376 lica na ulazu i 264.043 na izlazu iz Crne Gore.

Kontrolisano je ukupno 147.721 motornih vozila, 297 plovila i 730 vazduhoplova.

Nije dozvoljen ulaz u našu državu za 16 lica, od kojih njih sedam nije ispunjavalo propisane uslove za ulazak, šest lica bilo je bez važeće putne isprave, jedno lice nije imalo dovoljno sredstava za izdržavanje, kod jednog lica je bila na snazi zaštitna mjera udaljenja, protjerivanja ili otkazanog boravka dok jednom licu nije dozvoljen ulazak u zemlju iz razloga nacionalne bezbjednosti, javnog poretka ili javnog zdravlja.

Službenici Sektora granične policije podnijeli su jednu prekršajnu prijavu i izdali 108 prekršajnih naloga shodno Zakonu o strancima. Donijeto je 23 rješenja o dobrovoljnom povratku. Granična policije je donijela 28 rješenja o otkazu boravka do 90 dana, a 102 lica su izrazila namjeru za međunarodnu zaštitu. Inicirano je 4 prestanka privremenih boravaka.

Osim toga, samostalno i sa službenicima inspekcijskih organa, granična policija je realizovala pet akcija „Stranac“.

Kada je riječ o prekograničnom kriminalu službenici Sektora granične policije su u sedmici za nama na GP Aerodrom Tivat kontrolisali lice L.M. na letu za Beograd i ono je lišeno slobode zbog postojanja sumnje da je izvršilo krivično djelo – nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Takođe, na GP Kobila je kontrolisano lice D.R., rođeno u Siriji, kod koga je pronađeno više putnih isprava za koje su službenici FRONTEX-a utvrdili da je riječ o falsifikatima. Licu su oduzete putne isprave Francuske i Sirije i izdato mu je Rješenje o zabrani ulaska strancima.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci