Psihijatri: Teško govoriti o mogućim okidačima za masovno ubistvo

Psihijatri: Teško govoriti o mogućim okidačima za masovno ubistvoPsihijatri: Teško govoriti o mogućim okidačima za masovno ubistvo
Foto: Filip Filipović/Adria

12. avgust ostaće upamćen kao crni dan u Crnoj Gori. Šok i nevjerica koju je izazvala tragedija na Cetinju, bez teksta je ostavila i stručnjake. Ipak, tvrde, ne iznenađuje ništa jer u istoj toj Crnoj Gori, kažu, sramota je ako idete kod psihologa ili psihijatra. Mentalno zdravlje je u 21. vijeku još tabu tema.

„Psihijatrijski pacijenti se kriju kući, vode kod bioenergetičara, jer se umišlja da su im bačene mađije da je otrovan“, kazala je psihijatrica Branka Purlija.

Okidač za ovakav zločin nikad nije jedan.

„Radi se o kompleksnoj interakciji, niza različitih faktora koji se vezuju za ličnost i tretnutno stanje tako i okolnosti u kojima se događaj odigrava“, kazala je psihijatrica Mira Varagić.

Ovakve scene smo gledali samo u filmovima ili čuli da su se desile negdje.

„Ovakve slučajeve imamo u Njujorku, ali nije zabilježen u Crnoj Gori“, dodala je Purlija.

Ljudi koji imaju mentalni poremećaj, kažu stručnjaci, najčešće nijesu agresivni, a u krajnjem izvrše samoubistvo. Sve ono što se dogodilo na Cetinju, poručuju stručnjaci daje za pravo da se uzdrže od bilo kakve podrobnije analize šta je uzrok Borilovićevog stanja.

„Konkretizaciju i izjašnjavanje o razlozima u ovom momentu kao i u nedostatku informacija ja kao stručnjak smatram neodgovornim“, kazala je Varagić.

Važno je, poručuju stručnjaci da porodica i okruženje reguju na vrijeme i pokušaju da pomognu oboljelom, jer je svaki dan dragocjen. Država, kažu, brine o mentalnom zdravlja građana, ali napominju i da je dvogodišnji period kovida dodatno uticao na pogoršanje mentalnog zdravlja ljudi.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


NajnovijePratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services