• Vijesti
  • Crna Hronika
  • Republika: Zvicer ucijenio glavu Srđana Lalića, sprema osvetu jer je propjevao

nova saznanja

Republika: Zvicer ucijenio glavu Srđana Lalića, sprema osvetu jer je propjevao

Republika: Zvicer ucijenio glavu Srđana Lalića, sprema osvetu jer je propjevao


Radoje Zvicer, vođa kriminalnog „kavačkog klana“, ucijenio je na dva miliona eura glavu Srđana Lalića, svjedoka-okrivljenog protiv grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, saznaje Srpski telegraf od izvora iz bezbjednosnih službi.
Radoje Zvicer, vođa kriminalnog „kavačkog klana“, ucijenio je na dva miliona eura glavu Srđana Lalića, svjedoka-okrivljenog protiv grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, saznaje Srpski telegraf od izvora iz bezbjednosnih službi.


Republika: Zvicer ucijenio glavu Srđana Lalića, sprema osvetu jer je propjevao

Podsjetimo, Lalić, zvani Nasmijani Koljač, nagodio se sa specijalnim tužilaštvom da u zamjenu za kaznu od 18 godina zatvora ispriča sve što zna o monstruoznim zločinima ovog klana. On je potvrdio sve navode optužnice i dodatno rasvijetlio još 11 dosad nerešenih ubistava.

Mjere i za porodicu

„Zvicer se nadao da će dokazi sa aplikacije Skaj protiv njegovih pulena pasti, zbog čega je pokrenuo i medijsku akciju, ali nije računao da će progovoriti pokajnici. Lalićevo svjedočenje je zakucalo posljednji ekser u kovčeg njihove odbrane, što vođa klana ne želi da oprosti. Njegovim ubistvom vođa klana želi da ostvari dva cilja: da se osveti i pošalje poruku svima koji bi se eventualno usudili da postanu svjedoci tužilaštva“, pojašnjava sagovornik Republike.

Čim su srpske službe saznale za pakleni naum, mjere bezbjednosti su podignute na najviši mogući nivo. Lalić se nalazi na tajnoj lokaciji, obezbjeđuje ga specijalna ekipa za zaštitu svjedoka, odnosno njeni najiskusniji i najobučeniji članovi, a i njegovoj porodici je određena 24-časovna policijska zaštita. Ukratko, ništa se ne prepušta slučaju, kaže izvor.

Najrigoroznije mjere se primenjuju prilikom njegovog dovođenja na suđenje i povratka.

„Prije izlaska s tajne lokacije svjedoku se stavljaju pancir i šlem, koji se skidaju tek u sudnici. Odmah po završetku svjedočenja, bezbjednosna procedura se ponavlja – ponovo pancir i šlem. Svaki put se trasa odlaska i povratka sa suđenja mijenja“, otkriva izvor.

GDJE NAJVIŠE BOLI

Miroslav Bjegović, profesor bezbjednosnih nauka, za Srpski telegraf navodi da je ovaj vid nagodbe najopasniji.

„Optuženom saradniku Laliću, koji je prihvatio umanjenje zatvorske kazne na 18 godina za saradnju sa sudom, slijede pojačane mjere zaštite tokom sudskog procesa, kao i na izdržavanju kazne. S obzirom na to da se radi o surovom narko-kriminalnom klanu, koji je bio ustrojen po principu meksičkih kartela i u kom je zakon ćutanja, odnosno omerta, svetinja koja je sada prekršena, slijedi osveta nad njim ili njegovim bližnjima. Iz tog razloga jedinica MUP za zaštitu svjedoka imaće ozbiljan dugoročni teret da obezbijedi njegovu sigurnost“, kaže Bjegović.

Marko Nicović, nekadašnji načelnik beogradske policije i advokat, ocjenjuje da je mafijaški sistem takav da kažnjava svjedoke-saradnike.

„Kazna je likvidacija. Sjetimo se samo šta se dešavalo sa svjedocima protiv Darka Šarića: podmetanje eksploziva pod automobile, različite vrste likvidacija… Napad se može isplanirati na brojne načine. A razlog za to je najčešće osveta, u ovom slučaju Laliću zbog svega što je iznio. Međutim, ne mora samo on da bude meta, nerijetko su to i porodice zaštićenih svjedoka jer je to sistem mafije: udaraju gdje najviše boli jer žele da svjedok pati. On je već svjedočio, nema nazad što se toga tiče, ali može da pati ili da plati životom. Takođe, to je poruka i prijetnja svima koji bi možda ubuduće svjedočili“, konstatuje Nicović.

Šta je sve otkrio Nasmijani Koljač
Lalić je na svjedočenju ispričao detalje mučenja i ubistava, ali i otkrio da je klan ubio još 11 osoba čije su ubice do tada bile nepoznate. Kako je ispričao, na meti Belivukovog klana našli su se Vlastimir Milošević, Igor Dedović, Stevan Stamatović, Ljubomir Marković Kića,
Mirko Kojić Koja, Ljubomir Lainović. Takođe, klan je optužio i za ubistvo Aleksandra Šarca u Beogradu, Miloša Peruničića u Marbelji, izvesnih Riste Kapetana i Joke u Istanbulu i Španiji, kao i N. N. osobe koju su Belivuk i Aleksandar Stanković, poznatiji kao Sale Mutavi (ubijen u oktobru 2016) likvidirali i spalili na jednom placu. Takođe, Lalić je ukazao da je Radoje Zvicer obezbijedio pet miliona eura za likvidaciju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i svrgavanje vlasti.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članciNajnovije
Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services