Skip to main content

slavica šćekić

Sestra ubijenog inspektora Šćekića: Milo se raspitivao za Slavoljuba, a ostavio ga je bez života

Sestra ubijenog inspektora Šćekića: Milo se raspitivao za Slavoljuba, a ostavio ga je bez života


Slavica Šćekić, sestra ubijenog inspektora Slavoljuba Šćekića, već 17 godina vodi pravnu bitku kako bi se u potpunosti rasvijetlila pozadina ubistva njenog brata, koji je bio uključen u najvažnije istrage u Crnoj Gori. Ona je u ekskluzivnom intervjuu za 24sedam ispričala sve što zna.
Slavica Šćekić, sestra ubijenog inspektora Slavoljuba Šćekića, već 17 godina vodi pravnu bitku kako bi se u potpunosti rasvijetlila pozadina ubistva njenog brata, koji je bio uključen u najvažnije istrage u Crnoj Gori. Ona je u ekskluzivnom intervjuu za 24sedam ispričala sve što zna.


Sestra ubijenog inspektora Šćekića: Milo se raspitivao za Slavoljuba, a ostavio ga je bez života
Foto: Printskrin facebook/Slavica Šćekić

Inspektor Šćekić ubijen je 30. avgusta 2005, sat posle ponoći, kada su na njega ispaljena 23 metaka iz heklera u podgoričkom naselju Tološi. Zasjeda je uslijedila neposredno pošto je otkrio ko stoji iza bombaških napada na hotel “Splendid”.

Šćekić je bio načelnik kriminalističke policije koji je vodio i istragu o ubistvu glavnog urednika “Dana” Duška Jovanovića, kao i istragu ubijenog savjetnika za bezbjednost predsjednika Crne Gore Gorana Žugića. Dvije noći prije ubistva, Šćekić je preuzeo da istražuje ubistvo Miroja Baošića, koji je na isti način likvidiran u podgoričkom naselju Zagorič.

Za ubistvo Šćekića, osuđeni su na po 30 godina zatvora Milan Šćekić, Ljubo Bigović, Ljubo Vujadinović i Saša Boreta. Saša Boreta i Ljubo Bigović zbog organizovanja zločina, a Milan Šćekić i Ljubo Vujadinović kao počinioci ubistva.

U razgovoru za 24sedam, mr Slavica Šćekić govori o problemima sa kojima se suočava svih ovih godina na putu ka potpunom rasvjetljavanju pozadine likvidacije njenog brata, koji je važio za čestitog policajca u Crnoj Gori. Intervju je dala prošle godine.

Zašto već 16 godina traje sudski postupak za ubistvo Slavoljuba Šćekića?

Po čijem nalogu su Saša Boreta i Ljubo Bigović organizovali njegovo ubistvo?

“Početkom avgusta 2005, vrativši se sa posla, vidno uznemiren, brat je meni i majci saopštio da se Milo Đukanović raspituje za njega: “Ko je taj Slavoljub Šćekić koji je rasvijetlio sva ubistva?” Osjetila sam neku jezu u grudima. Bratu sam rekla: “Kuku, Slavko, ostaviće te bez posla.” Ni slutila nisam da će ga ostaviti bez života. Moj brat je rasvijetlio sva nerasvijetljena ubistva do tada, kao što su ubistvo novinara Duška Jovanovića, ubistva visokih policijskih funkcionera Žugića i Raspopovića. Htio je da objelodani ko stoji iza tih ubistava. Pokušavali su da ga zaplaše, ali se nije dao. Spriječili su ga da kaže istinu. Zaustavili su ga mučki, na samo jednom koraku do istine i kućnog praga. Bigović i Boreta su bili spoljni saradnici tadašnje Državne bezbjednosti. Samim tim su bili i produžena ruka Mila Đukanovića.

Kakva je uloga države Crne Gore, odnosno, njenih političkih i bezbjednosnih struktura u ubistvu vašeg brata?

“Organizovani kriminal se uvukao u sve pore institucija sistema. Ta sprega organizovanog kriminala sa pojedincima iz državnih organa je jaka i neraskidiva. Moj brat se borio protiv mafije i organizovanog kriminala. To nije odgovaralo nekim pripadnicima političkih i bezbjednosnih struktura, koji su ogrezli u organizovani kriminal. I preko kriminala stekli enormno bogatstvo. Otkrio je i prljave policajce sa platnog spiska mafije. Započeo je čišćenje policije od mafije i organizovanog kriminala. Ali oni koji su nastojali da ostanu neotkriveni zaštitili su svoje pozicije, nemilosrdno se obračunavši sa mojim bratom, koji se “drznuo” da im se suprotstavi. Moram da kažem da je u toj borbi moj brat bio potpuno sam, bez podrške i bez zaštite od države.

Šta je vaš brat otkrio u slučaju podmetanja eksplozije u hotel “Splendid” u Bečićima?

“Moj brat je rasvijetlio ovaj zločin u potpunosti. Otkrio je sve izvršioce i saučesnike u podmetanju ekspoziva u hotel “Splendid” u Bečićima, ali i povezanost ovih kriminalaca sa političkim i bezbjednosnim strukturama Crne Gore.

Da li je vaš brat otkrio i neke druge kriminalne i koruptivne radnje u Crnoj Gori?

“Pored toga što je rasvijetlio sva ubistva u potpunosti, moj brat je otkrio i povezanost pripadnika državnih organa sa mafijom i kriminalcima. Radi se o švercu duvana, droge, trgovini belim robljem, trgovini ljudskim organima i trgovini oružjem, kao i visokoj korupciji.

Koliko je znao o međunarodnom švercu cigareta, droge i oružja, koji se odvijao pod kapom vladajućih struktura?

“Znao je sve o međunarodnom švercu cigareta, droge i oružja koji se odvijao pod kapom vladajućih struktura i Mila Đukanovića. Sve to je bilo zabilježeno na jednom CD-u, koji je nestao. Dugo sam tragala za njim. Ali, bezuspješno.

U kojim sve slučajevima je vaš brat rizikovao život da bi došao do istine?

“Otkrio je svu povezanost nekih pripadnika Državne bezbjednosti i javne policije sa mafijom i kriminalcima. Nije bilo svejedno raditi u takvom okruženju, u osinjem leglu.

Imate li saznanja, koja se u neformalnim bezbjednosnim krugovima spominju, da je Saša Boreta, navodno, u nekoliko navrata, puštan iz zatvora da izvrši najteža krivična djela?

“Ne samo da je iz zatvora izvođen Boreta da izvrši zločine, već je tako nešto omogućavano i Bigoviću. Njih dvojica su bili spoljni saradnici DB. Posjedovali su čak i policijske značke. Dok je bio u pritvoru 2005. Bigovića su izvodili 22. i 23. avgusta da se sastane sa ostalim učesnicima ubistva mog brata, kako bi organizovali njegovu likvidaciju.

Za kraj, ko je vlasnik života i smrti u Crnoj Gori?

“Vlasnik života i smrti u Crnoj Gori sada i zadnjih 30 godina je Milo Đukanović, najveći mafijaš na Balkanu, koji se prikriva iza državne funkcije.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci