• Vijesti
  • Crna Hronika
  • Strah od novog rata klanova! U Zagrebu ukradeno 200 kilograma kokaina! Nestanak droge povezan sa ubistvom Gorana Vlaovića

Strah od novog rata klanova! U Zagrebu ukradeno 200 kilograma kokaina! Nestanak droge povezan sa ubistvom Gorana Vlaovića

Strah od novog rata klanova! U Zagrebu ukradeno 200 kilograma kokaina! Nestanak droge povezan sa ubistvom Gorana Vlaovića


U proljeće ove godine na području Zagreba ukradena je pošiljka od oko 200 kilograma kokaina jednom od balkanskih narkoklanova poznatom po brutalnim likvidacijama.
U proljeće ove godine na području Zagreba ukradena je pošiljka od oko 200 kilograma kokaina jednom od balkanskih narkoklanova poznatom po brutalnim likvidacijama.


Strah od novog rata klanova! U Zagrebu ukradeno 200 kilograma kokaina! Nestanak droge povezan sa ubistvom Gorana Vlaovića
Foto: Kurir

Kokain se nalazio u jednom skladištu na širem području glavnog grada, a droga je bila u tajnom tranzitu, odnosno sa istoka je skrivena ušla u Hrvatsku i bila je namenjena za tržište zemalja zapadne Evrope.

Krađa kokaina velike vrijednosti rezultirala je vrlo brzom i agresivnom reakcijom narkoklana, koji je u Hrvatsku poslao svoje ljude kako bi utvrdili ko mu je drogu ukrao te je pokušali vratiti i „kazniti“ krivce.

Ta „istraga“ narkokartela navodno je već rezultirala s nekoliko krivičnih djela na području Hrvatske. Navodno je počinjena jedna otmica i premlaćivanje osobe koju su smatrali odgovornom za nestanak droge, ali i pokušaj otmice saradnika te osobe, kao i nasilni pokušaj povrata dijela otete droge.

Ta krađa kokaina daje mogući novi kontekst čitavom nizu hapšenja „opasnih momaka“ iz balkanskog podzemlja koji su se u proteklih pola godine pod lažnim identitetima došli u Hrvatsku, a koje bi zatim policija, u naizgled nepovezanim akcijama, hapsila zbog droge i oružja. Naime, postoji sumnja da je neke od tih osoba u Hrvatsku „po zadatku“ poslao narkoklan, odnosno upravo kako bi se osvetili zbog nestanka droge ili je pak pokušali pronaći i vratiti vlasniku.

Najveći dio kokaina još nije pronađen, a osoba koju narkoklan sumnjiči da mu je u Zagrebu ukrala kokain navodno je jedan od prevoznika koji je bio zadužen za samo jednu od etapa puta.

Nestanak iste kolicine kokaina u Valenciji pokrenuo rat kotorskih klanova

Ovakvi nestanci droge kao i između škaljarskog i kavačkog klana, rezultiraju uglavnom brutalnim ubistvima, a rat traje do istrebljena.

Nestanak oko 200 kilograma kokaina iz jednoga stana u Valenciji u Španiji 2014. bio je povod najvećeg rata trgovaca drogom u novijoj europskoj istoriji, škaljarskog i kavačkog klana. Ovaj rat koji i dalje bijesni širom svijeta napunio je već jedno manje groblje clanovima oba klanova, a imao je i slučajne žrtve. Dosad je navodno, prema policijskim evidencijama, u ovom obračunu ubijeno oko 50 osoba, a među njima je i crnogorski državljanin Goran Vlaović zvani Goro (38), koji je ubijen krajem avgusta ove godine ispred noćnog kluba na Zrću, koji je bio blizak škaljarcima.

Zato se pretpostavlja da je njegovo ubistvo povezano i sa nestankom ovih 200 kilograma kokaina ukradenih u Zagrebu.

Prije 2014. godine, dok su škaljarci i kavčani još živjeli u slozi, optužbe za krađe medu pripadnicima narkomiljea dovele su na području Hrvatske do nasilja. Radilo se o 2008, 2009. i 2010. godini, kada je, navodno uz koordinaciju američke DEA-e, širom svijeta pokrenuta akcija Balkanski ratnik, te je javnost prvi put čula za ime narkobosa Darka Šarica. U Zagrebu je 2008. prvo likvidiran Puljanin Tripo Penović, kojeg je Šaric optužio da mu krade novac.

Zatim, 2009. je u Urugvaju s više od dvije tone kokaina bio uhapšen Šaricev saradnik, Puljanin Anastazije Martinčić. Međutim, dok je on čamio u urugvajskom zatvoru, u Istri se događao niz prepada s otmicama i ubistvima. Razloga je bio, kako je policija posle rekonstruirala, što su neki od Martinčićevih poznanika, kad su saznali da je uhapšen, iz jednoga stana u Sloveniji oteli oko četiri miliona eura od trgovine kokainom.

Ubrzo su izvedena najmanje dva prepada na osobe za koje su mislili da su otele novac. Jednog su pokušali ugurati u automobil, a drugom su naoružani maskirani napadaci došli kući. Međutim, oba napada na navodne kradljivce novca završila su loše za napadače, jer su se napadnuti muškarci branili vatrenim oružjem i ubili dvojicu napadača, a drugu dvojicu ranili.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članciNajnovije
Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services