Skip to main content

Izrečena presuda

Ubistvo Nikole Bojovića: Koljenšić osuđen na 30 godina zatvora

Ubistvo Nikole Bojovića: Koljenšić osuđen na 30 godina zatvora


Nikšićanin Ratko Koljenšić, koji je u slučaju ubistva Nikole Bojovića osumnjičen za krivično djelo teško ubistvo putem pomaganja, osuđen je danas na 30 godina zatvora.
Nikšićanin Ratko Koljenšić, koji je u slučaju ubistva Nikole Bojovića osumnjičen za krivično djelo teško ubistvo putem pomaganja, osuđen je danas na 30 godina zatvora.


Ubistvo Nikole Bojovića: Koljenšić osuđen na 30 godina zatvora
FOTO: KURIR.RS/BEOGRADSKI MEDIJI/MUP RS

Bojovića je u Beogradu ubio Saša Cvetanović.

Prvostepenu presudu izrekla je sutkinja Višeg suda u Podgorici, Vesna Kovačević, a presudom je prihvaćen predlog tužioca koji je 13. maja predložio da sud Koljenšiću izrekne kaznu zatvora od 30 godina.
 
U obrazloženju presude sutkinja je rekla da je video nadzor kamera potvrdio da su se sreli Koljenšić i Cvetanović i da je Koljenšić pokretom ruke dao znak kuda će da naiđe Nikola Bojovič, te gdje da se sakrije kada bude izvršavao njegovo ubistvo.
 
Pokojni Nikola Bojović, rođeni je brat Luke Bojovića, koji je označen kao visokopozicionirani saradnik škljarskog klana.

Advokat Ratka Koljenšića, Boris Marinović je kazao u izjavi za medije da nema dokaza protiv Koljenšića i da smatra da je sud bio pod pritiskom presude koja je izrečena u Beogradu.

Sudija je navela da je, između ostalog, na osnovu dokaza i iskaza svjedoka utvrđeno da je Koljenšić zajedno sa Sašom Cvetanovićem, po nalogu sada pokojnog Slobodana Šaranovića, izvršio navedeno krivično djelo i da su za to dobili po 30.0000 eura. U obrazloženju presude navodi se da je Šaranović podstrekao i dao nalog za ubistvo Nikole Bojovića jer je bio ličnog uvjerenja da mu je po nalogu Luke Bojovića ubijen njegov brat.

Kako je sudija Kovačević navela, Šaranović je angažovao Koljenšića i Cevtanovića kako bi osvetio brata. Stav suda je da je Koljenšić sa Cvetanovićem zajedno iznajmio stan zbog izvršenja ovog krivičnog djela.

“Na video nadzoru se vidi optuženi Koljenšić koji se kretao ulicom, kod lica mjesta. On nije sporio da je tu bio. Takođe, antropološkim vještačenjem utvrđeno je da se radi o Koljenšiću i Cvetanoviću”, kazala je između ostalog sudija.

Podsjećamo, u završnim riječima Više državno tužilaštvo predložilo je da sud osudi Ratka Koljenšića na 30 godina zatvora zbog izvršenja krivičnog djela teško ubistvo putem pomaganja u slučaju likvidacije Nikole Bojovića.

Detalji optužnice:

U optužnici Višeg državnog tužilaštva navodi se da je Koljenšić od kraja aprila 2013. do 16. jula 2013. godine na teritoriji Crne Gore i Srbije sa umišljajem postao član organizovane kriminalne grupe, a koju su organizovali sada pokojni Šaranović i Delibašić, a čiji su članovi postali Vojnović, Slaviša Novaković i Goran Maletić (rođen Bojanić).

“Kolješić je 11. aprila 2013. iznajmio stan u Ulici vojvode Milenka u Beogradu, iznajmio automobil kako bi zajedno više dana prije izvršenja krivičnog dela pratili kretanje i ustaljene navike oštećenog. Oni su 29. aprila 2013. u ranim jutarnjim časovima zajedno došli u Ulicu carice Milice, pa je okrivljeni Koljenšić pokretom desne ruke pokazao Cvetanoviću mjesto na kome je najpogodnije da se sakrije i sačeka oštećenog i ubije ga. Cvetanović je sačekao dolazak oštećenog oko sedam sati, krenuo mu u susret i iz automatskog pištolja rafalno ispalio 15 projektila u glavu i tijelo sada pokojnog Bojović Nikole”, navodi se u optužnici.

Optužnicom se dalje navodi da su Šaranović i Delibašić stvorili plan, preduzimali radnje na skrivanju pripadnika grupe, pribavljali im lažne isprave, iznajmljivali stanove radi skrivanja poslije izvršenih krivičnih djela, obezbijedili novac za pripremu i izvršenje krivičnih djela, oružje i municiju (automatske pištolje i 500 komada municije), organizovali obuku u pucanju iz vatrenog oružja u mestu Lijeva Rijeka, a sve to radi vršenja krivičnog djela ubistvo.

Sud u Beogradu:

Odlukom suda u Beogradu srpski državljani Saša Cvetanović i Slaviša Novaković osuđeni su na po 35 godina zatvora, dok su Nikšićanin Ratko Koljenšić i Beograđanin Miloš Delibašić dobili po 30 godina zatvora zbog ubistva Nikole Bojovića u Beogradu i Miloša Vidakovića u Budvi.

Svjedok saradnik Tužilaštva Miloš Vojnović osuđen je na 17 godina zatvora, a Goran Maletić (rođen Bojanić) na godinu. Vojnović je priznao ubistvo Vidakovića i zaključio sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal koji je prihvatio sud. Njemu je u kaznu od 17 godina uračunata i ranija kazna po drugoj pravosnažnoj presudi.

Pravo žalbe

Koljenšić je na izricanje presude došao sa slobode.

Kovačević je donijela rješenje kojim se određuje pritvor Koljenšiću i njega će službenici policije sprovesti u Upravu za izvršenje krivičnih sancija (UIKS) u Spužu.

Ona je rekla da odbrana ima pravo žalbe kako na rješenje i određivanju pritvora, tako i na prvostepnu presudu.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci