Skip to main content

Najčešće zbog neprilagođene brzine

Za pet godina poginulo 30 motociklista

Za pet godina poginulo 30 motociklista


Vožnja motora iz godine u godinu postaje sve primamljivija za vozače, posebno za mlade. Najčešće zbog neprilagođene brzine, učestale su nezgode u kojima učestvuju motociklisti, nerijetko i sa smrtnim posljedicama.
Vožnja motora iz godine u godinu postaje sve primamljivija za vozače, posebno za mlade. Najčešće zbog neprilagođene brzine, učestale su nezgode u kojima učestvuju motociklisti, nerijetko i sa smrtnim posljedicama.


Za pet godina poginulo 30 motociklista
AI generisana fotografija, Freepik

Vožnju na dva točka u poslednjih pet godina životom je platilo 30 motociklista, a od početka ove godine stradala su trojica.

Uglavnom je riječ o mlađim osobama – jedan poginuli imao je 38 godina, drugi 34, a treći 27.

Prema podacima koji su “Danu” dostavljeni iz Uprave policije, u poslednjih pet godina najviše motociklista stradalo je 2021. godine, kada je život izgubilo njih 10.

“U Crnoj Gori je tokom prethodnih pet godina smrtno stradalo 30 motociklista. Tokom 2019. godine smrtno je stradalo njih šest, tokom 2020. godine četiri, tokom 2021. godine 10, u 2022. godini šest, a tokom 2023. četiri. Od početka ove godine dogodile su se tri saobraćajne nezgode u kojima su smrtno stradala tri lica – motociklisti. Oni su bili 1986,1990. i 1996. godište”, rekli su iz Uprave policije.

Najčešći prekršaji

Zbog povećanog broja motociklista i saobraćajnih nezgoda u kojima oni učestvuju, Uprave policije je u više navrata organizovala akcije “Motocikl”, kada su vršene pojačane kontrole vozača motora.

Saobraćajna policija je kao najčešće prekršaje evidentirala upravljanje motociklom bez položenog vozačkog ispita ili odgovarajuće kategorije, upravljanje motociklom kojem je istekla važnost registracije, upravljanje motociklom bez zaštitne kacige i prekoračenje dozvoljene brzine.

Na pet ključnih razloga zašto ginu motociklisti i koje su to kobne greške koje ih vode u smrt za portal “24sedam.rs” ukazao je dr saobraćajni inženjer i predsjednik Asocijacije za bezbjednost motociklista Vladimir Jevtić. 

“Osnovna i prva greška je predikcija, odnosno loše predviđanje situacije i reakcije ostalih učesnika u saobraćaju. Motociklisti tada ostaju bez prostora i vremena, jer nisu predvidjeli, primjera radi, grešku vozača automobila koji u raskrsnici skreće bez migavca. Druga greška javlja se kada su motociklisti sami na putu i ostanu bez takozvanog zaleđenog pogleda. Oni u krivinu ulijeću brzo i stiskanjem prednje kočnice pokušavaju da uhvate pravac, a to im je najveća greška. U trenucima dok “ispravljaju krivinu”, pažnju im često odvuče nešto sa strane, ostanu bez “zaleđenog pogleda” i odu van kolovoza. Treća greška je loše pozicioniranje. To je pravilo “vidi i budi viđen”. Veoma je važno da vozači motocikla budu uočljivi. Postoje tri osnovna principa aktivne vožnje. To su pravilo “vidi i budi viđen”, kupovina prostora i vremena i praćenje podloge po kojoj se krećete. Ukoliko se jedno od tih pravila prekrši, mogu da se dese fatalne greške. Događa se da vozač vozi skroz uz desnu ivicu kolovoza i nije vidljiv drugim vozačima. To je rijetko, jer je to zastarjeli stil vožnje. Problem nastaje i kad se krivina otvara sa unutrašnje strane, jer tada motociklista nije vidljiv, na primjer, vozaču automobila koji siječe krivinu”, objašnjava Jevtić.

Kako je dodao, četvrta greška otkriva se obično tek poslije nezgode, a tiče se neodgovarajuće zaštitne opreme. To su događa kad vozač motora ima neki dio zaštitne opreme, ali ga ne koristi, jer mu je vrućina ili iz nekog drugog razloga.

“Peti razlog je nedostatak vještine upravljanja motociklom. Mi smo razgovarali sa vozačima koji su imali udese i na pitanja šta su uradili u konkretnoj situaciji mnogi nisu mogli da se sjete i naišli smo na nagađanja. Vozači moraju da imaju rutinsku refleksnu reakciju, a to se postiže jedino treningom”, ukazao je Jevtić.

U Crnoj Gori registrovano oko 9.000 motocikala

Prema podacima o saobraćajnim nezgodama za prošlu godinu, na putevima u Crnoj Gori tokom 2023. poginulo je 78 lica. U odnosu na godinu ranije, kada je bilo 73 stradalih, to predstavlja povećanje za pet poginulih lica, odnosno za 6,8 odsto. Tokom 2023. poginula su četvorica motociklista, što je za dva lica manje u odnosu na 2022.godinu, ili za 33,3 odsto.

Zaključno s krajem prošle godine, registrovano je 8.913 motocikala, dok ih je 2022. bilo 7.095.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci