Skip to main content

U 54 akcije spašeno 73 turista

Broj 122 pozvan skoro 300 hiljada poziva, hitne službe realizovale 18.000 akcija

Broj 122 pozvan skoro 300 hiljada poziva, hitne službe realizovale 18.000 akcija


Jedinstveni evropski broj za pozive u hitnim situacijama 112 je tokom prethodne godine u Crnoj Gori pozvan skoro 300.000 puta, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.
Jedinstveni evropski broj za pozive u hitnim situacijama 112 je tokom prethodne godine u Crnoj Gori pozvan skoro 300.000 puta, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.


Broj 122 pozvan skoro 300 hiljada poziva, hitne službe realizovale 18.000 akcija

Dan jedinstvenog evropskog broja za pozive u hitnim situacijama 112 obilježava se 11. februara u cilju skretanja pažnje javnosti na važnost sigurnosti i bezbjednosti u Evropi, kao i na značaj postojanja tog broja, posredstvom kog građani mogu dobiti pomoć u različitim hitnim situacijama.

Kako navode u MUP-u, to je sistem za prijem svih vrsta hitnih poziva utemeljen na jedinstvenom evropskom broju 112, koji je jedinstvena ulazna tačka za sve hitne pozive, preko kojeg se mogu dojaviti sve hitne situacije kada su ugroženi ljudski životi, imovina ili životna sredina.

“U prethodnih godinu dana građani su prepoznali značaj ovog sistema što pokazuje i ukupan broj od 292.132 ostvarenih poziva, od čega je u 17.779 slučajeva bio neophodan angažman raznih hitnih službi, a za osam godina od kada sistem funkcioniše u sadašnjem kapacitetu broj poziva skoro je utrostručen”, dodaju u tom resoru.

Kako kažu, uvođenjem broja 112 Crna Gora je, na evropskom putu, ispunila obavezu koja je sa stanovišta bezbjednosti značajna za sve njene građane, kao i za turiste.

“U 2023. godini je u 54 akcije spašeno 73 turista, preko poziva OKC-u 112. Ovaj centar radi 24 časa, sedam dana u nedjelji, 365 dana u godini, a sposobnost zaprimanja hitnih poziva na stranim jezicima (engleski, italijanski, ruski i albanski ) značajna je podrška u naporima predstavljanja Crne Gore kao poželjne turističke destinacije”, naglašavaju u MUP-u.

Broj 112 predstavlja značajan resurs sistema zaštite i spašavanja Crne Gore koji funkcioniše od oktobra 2015. godine na čitavoj teritoriji zemlje, u okviru Direkcije 112 kao jedinstven sistem OKC112 u Podgorici, Bijelom Polju i Baru.

“Osim prepoznatljivih hitnih službi (policija, vatrogasci i hitna medicinska pomoć), OKC 112 pri pružanju pomoći može angažovati i brojne druge službe ili operativne snage koje su svojom djelatnošću vezane za sistem zaštite i spašavanja (Vojska, Uprava pomorske sigurnosti, Gorske službe spašavanja, ronioci, lovci, kajakaši)”, pojašnjavaju u MUP-u.

Na osnovu utvrđenih standardnih operativnih postupaka, protokola ili sporazuma, OKC 112 omogućava lociranje pozivaoca servisom automatskog mobilnog lociranja (AML) u hitnoj situaciji, upotrebu avio-helikopterske jedinice u akcijama traganja i spašavanja kao i prevoz timova koji učestvuju u akcijama traganja i spašavanja, vatrogasaca, što je u nekim situacijama od izuzetnog značaja.

“Ove godine Dan evropskog broja 112 obilježen je prezentacijom centara u Bijelom Polju i Baru učenicima osnovnih škola, a u narednom periodu, pored samog unapređenja sistema, radiće se i na daljem podizanju svijesti građana o značaju broja 112 kroz razne vidove edukacije”, zaključuju u MUP-u.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci