Skip to main content

Crnogorski PEN centar pridružio se inicijativi Međunarodnog PEN-a: Osuđuju odluku o izručenju Asanža u SAD

Crnogorski PEN centar pridružio se inicijativi Međunarodnog PEN-a: Osuđuju odluku o izručenju Asanža u SAD
“Najoštrije osuđujemo odluku ministra unutrašnjih poslova Velike Britanije da odobri izručenje osnivača Vikiliksa i izdavača Džulijana Asanža u SAD, gdje mu prijeti do 175 godina zatvora zbog njegove uloge u pribavljanju i objavljivanju povjerljivih vojnih i diplomatskih dokumenata 2010. godine.

PEN organizacije su više puta naglasile da tužilašto u slučaju Asanža izaziva duboku zabrinutost u pogledu slobode medija.

Pozivanje na Zakon o špijunaži za prakse koje uključuju primanje i objavljivanje povjerljivih informacija šalje opasan signal novinarima i izdavačima širom svijeta. Želja države da stvari ostanu u tajnosti ne poništava automatski pravo javnosti da zna, posebno tamo gdje postoje jaki dokazi o kršenju ljudskih prava ili korupciji”, navodi se u inicijativi.

Oni navode da je odluka ministra unutrašnjih poslova Velike Britanije da odobri izručenje Džulijana Asanža u suprotnosti sa iskazanom posvećenošću Velike Britanije zaštiti slobode medija na globalnom nivou.

“Još jednom pozivamo američke vlasti da ponište sve optužbe protiv Džulijana Asanža. Zakoni o špijunaži ne bi trebalo da se koristi protiv novinara i izdavača zbog otkrivanja informacija od javnog interesa”, navodi se u inicijativi.

Inicijativu je potpisalo još devetnaest PEN organizacija.

Podsjetimo, ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel potpisala je nalog za izručenje Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama, kako bi se suočio s optužbama za špijunažu, potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Asanž se traži u SAD po 18 krivičnih prijava nakon što je Vikiliks objavio hiljade poverljivih dosijea i diplomatskih depeša 2010. Ako bude osuđen, prijeti mu kazna do 175 godina zatvora.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci