Skip to main content

CZIP investira pola miliona eura u oporavak Solane

CZIP investira pola miliona eura u oporavak SolaneCZIP investira pola miliona eura u oporavak Solane
Foto: Share Montenegro

Oni su pozdravili odluku Ministarstva ekologije i Opštine Ulcinj da zajedničkim snagama osnuju privredno društvo koje će ubuduće upravljati osjetljivim i već duže vrijeme ugroženim ekosistemom Parka prirode Ulcinjska solana.

“Ovom odlukom stavlja se tačka na dugogodišnje iščekivanje domaće i međunarodne javnosti na konkretne poteze Vlade da pokaže političku volju, ne samo formalno štiteći ovaj prostor na papiru, već i kroz ulaganje u njegov oporavak i buduće funkcionisanje”, saopštio je CZIP.

Oni su kazali da će kao podršku budućem upravljaču u oporavak solanske infrasturkture investirati 500.000 eura. Novac će biti usmjeren na izradu geodetske podloge kao preduslova za dalju izradu dokumentacije potrebne za obnovu nasipa i pratećih ekoloških dozvola; nabavku dva bagera po specifikacijama bivših radnika Solane „Bajo Sekulić“; nabavku i instaliranje nove pumpne stanice 31, „koja predstavlja samo srce Ulcinjske solane bez koje nije moguća buduća proizvodnja kao ni povoljno upravljanje hidrološkim režimom“, piše u njihovom saopštenju.

CZIP je najavio i izradu hidrološke studije sa slovenačkom firmom Apus. Istakli su da će studija dati precizne informacije kako upravljati vodama Solane u cilju obezbjeđivanja povoljnog ekološkog statusa za mnoge ugrožene vrste koje zavise od zdrave i vitalne Solane, kao i očuvanje Natura 2000 habitata.

“Sa druge strane, uz saglasnost stečajnog upravnika, u toku je adaptacija budućeg muzeja i informativnog centra Parka prirode Ulcinjska solana koji će imati jedinstvenu umjetničku postavku”, saopšteno je iz CZIP-a.

Istakli su da očekuju da će od strane svih institucija i političkih partija interes prirode postaviti iznad partijskih interesa, te da se funkcijom budućeg direktora ovog parka prirode ne trguje unutar postojećih koalicija.

“Naime, namjera same Ambasade Njemačke koja je ustupila Vladi Crne Gore nezavisnog eksperta, jeste da ovim parkom upravlja lice sa iskustvom u uspostavljanju i funkcionisanju zaštićenog područja. Nažalost, ova namjera nije mogla biti realizovana u prethodnom mandatu, ali zato očekujemo da se inicijalni prijedlozi međunarodne stručne i zainteresovane javnosti uvaže upravo sada kada se na odlučujućim mjestima nalaze predstavnici zelene partije”, saopšteno je iz CZIP-a.

Oni su istakli da su na sastanku na kojem su bili predstavnici ministarstava, nacionalnih parkova i Opštine svjedočili „drugačijem poimanju stručnih kvalifikacija eksperta koji bi se našao na ovoj poziciji“.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci