Diploma priznata prije diplomiranja

Diploma priznata prije diplomiranjaDiploma priznata prije diplomiranja
NOSTRIFIKACIJA DIPLOME URAĐENA U JANUARU 2013./ NOSTRIFIKACIJA DIPLOME URAĐENA U JANUARU 2013.-NOSTRIFIKACIJA DIPLOME URAĐENA U JANUARU 2013.

Nostrifikacija, odnosno priznavanje diploma u ranijem periodu u Crnoj Gori dobija dimenziju o kojoj bi se moglo pisati u rubrici „vjerovali ili ne“, a u prilog tome svjedoči i najnoviji primjer koji je objavila Alternativa Crna Gora, gdje se u zvaničnoj dokumentaciji vidi da je jednom licu iz Bijelog Polja nostrifikovana diploma u januaru 2015, a da je diploma stečena tek šest mjeseci kasnije, u julu iste godine. To znači da je diploma nostrifikovana prije nego je uopšte izdata.

“Na prvoj slici vidimo dobijeno rješenje da je diploma priznata dana 27. januara 2015. godine, a na drugoj slici imamo uvjerenje o diplomiranju, šest mjeseci kasnije, tačnije 16. jula 2015. Iako na prvi utisak djeluje smiješno, više je za plakati. U ovom slučaju imamo opet višestruku odgovornost, jer je jasno da ne postoji šansa da neko nekome prizna i preda rješenje o završenom fakultetu, bez prethodnog uvida u diplomu. Zbog čega i zašto je ovo rješenje izdato osobi koja u tom trenutku još uvijek nije bila diplomirala, neka utvrde oni čiji je to posao.Mi idemo dalje“ – poručuju iz Alternative.
image
    DIPLOMA STEČENA U JULU 2015.-DIPLOMA STEČENA U JULU 2015.
Rješenje o nostrifikaciji potpisala je nekadašnja pomoćnica ministra prosvjete Mubera Kurpejović, a u dokumentu se navodi da se licu priznaje „diploma o stečenom visokom obrazovanju i stručnom nazivu diplomirani socijalni radnik“. Iako u tom trenutku nepostojeća diploma, u rješenju se navodi da je ona stečena na Fakultetu za medije i komunikacije, Univerziteta Singidunumu Beogradu. Osim toga još jedna konfuzija u samom rješenju je i to što stoji da je lice podnijelo zahtjev za nostrifikaciju u decembru 2015, a samo rješenje izdato je u januaru. 

Alternativa je objavila i uvjerenje o diplomiranju koje je lice kojem je obrazovna isprava izdata, i u njoj se navodi da je diploma stečena 18. jula 2015.

U državi oko 35.000 lažnih diploma

Alternativa procjenjuje da u Crnoj Gori ima do 35.000 lažnih diploma, većinom u javnoj upravi. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, posao u Crnoj Gori čeka oko 15.000 građana sa fakultetskom diplomom.

“Ako uzmemo prosječnu zaradu i doprinose koje država Crna Gora uplaćuje tim ljudima svakog mjeseca za lažno predstavljanje, direktna godišnja šteta od toga je preko 115.000.000 eura! Taj novac uplaćujemo mi kao poreski obveznici. Šteta prelazi i 150.000.000 eura“– ukazali su ranije iz Alternative. 

U Alternativa za „Dan“ kažu da se u otkrivanju lažnih diploma samo otkrio vrh ledenog brijega.

“Komisija koja radi provjeru obrazovnih isprava ima podršku Ministarstva prosvjete i u narednom periodu samo ćemo intenzivirati naš rad. Novog ministra smo upozorili da trenutno oko 4.000 diploma čeka na nostrifikaciju, a naš obrazovni sistem ne uspije da odškoluje ni polovinu tog broja. Ministar je svjestan da, ukoliko potpiše nove nostrifikacije lažnih diploma, sam ulazi u zonu odgovornosti i vjerujemo da će on biti oprezan kada je ovaj posao u pitanju“ – navode u Alternativi za „Dan“.

Kako navode njihovi predstavnici, uskoro bi trebali da se sastanu i sa predstavnicima Ministarva unutrašnjih psolova kako bi se došlo do podataka o prelasku granice, odnosno da se otkrije da li su pojedini „studenti“ uopšte išli na polaganje ispita.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services