Skip to main content

Protiv nasilja

Dobrotvorna aukcija za uspostavljanje prvog Trauma centra u Crnoj Gori

Dobrotvorna aukcija za uspostavljanje prvog Trauma centra u Crnoj Gori



Dobrotvorna aukcija za uspostavljanje prvog Trauma centra u Crnoj Gori
Foto: Željko Šapurić

SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić u decembru prošle godine pokrenuo je kampanju simboličnog imena “Ne čekajte ni minut”, koja ima za cilj uspostavljanje prvog Trauma centra u Crnoj Gori koji će obezbjeđivati dugoročnu emocionalnu i fizičku stabilizaciju žena i djece žrtava nasilja iz cijele Crne Gore.

Tim povodom, 29. avgusta sa početkom u 19 sati, u holu Nikšićkog pozorišta organizovano je donatorsko veče u okviru koga je održana aukcija umjetničkih djela. 27 umjetnika i umjetnica je doniralo umjetnine za uspostavljanje Centra za rehabilitaciju i tretman traume nasilja za žene i djecu ukupne vrijednosti 6050 eura. Umjetnička djela su izložena u Nikšićkom pozorištu od 29. avgusta do 5. septembra na dobrotvornoj aukciji. Na aukciji je prve večeri prodato 6 djela po solidarnim cijenama i prikupljeno je prvih 1040 eura.

Izvršna koordinatorka SOS telefona Nikšić, Nataša Međedović, obratila se prisutnima i podsjetila da su 2012. godine uz pomoć crnogorskih umjetnika organizovali tihu aukciju za gradnju skloništa za žene i djecu sa iskustvom nasilja.

”Uz pomoć umjetnika, privrednika, lokalne uprave, i svih ljudi dobre volje, napravljeno je jedno od najboljih skloništa u Evropi. Znači da možemo, imamo snage, ljubavi i energije za dobre promjene u zajednici, za sve one kojima je naša snaga i podrška potrebna, a svima nama treba prije ili kasnije. Trauma može biti užasno teška za žene i djecu, za njihovo emocionalno i fizičko stanje i ukupnu dobrobit. Sa druge strane, oporavak je putovanje koje je često sporo i zahtjevno, puno izazova, ali i pobjeda i radosti”, istakla je Međedović.

Cilj ove akcije, kao i svih budućih u okviru kampanje Ne čekajte ni minut je da se udruženim snagama prikupi prvih 25.000 dolara, nakon čega će Fondacija ‘Trag’ donirati duplo, tj. 50.000 dolara, do neophodnih 75 hiljada, koliko je potrebno za uspostavljanje prvog Trauma centra.

Svoju podršku SOS telefonu Nikšić i Trauma centru pružila je i glumica Žaklina Oštir koja je vodila program i okupljene podsjetila da je nasilje nad ženama i nasilje u porodici globalni fenomen koji se može desiti bilo kome, bilo kad i bilo gdje, i koji se dešava i u Crnoj Gori gdje svakih sedam minuta jedna žena doživi nasilje.

”Važna je naša reakcija – reakcija društva koje ih okružuje. A kako mi kao društvo reagujemo na to – ćutimo i gledamo svoja posla. Krajnje je vrijeme da se to promijeni i da se ne ponovi situacija u kojoj je za deset mjeseci ubijeno pet žena od strane bračnog ili vanbračnog partnera. Pružimo pomoć i podršku svim ženama koje trpe i koje su žrtve bilo kog oblika nasilja”, pozvala je Oštir.

Inicijativi se pridružila i svojim muzičkim performansom podržala mlada umjetnica iz Nikšića Jelena Zvicer.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare