Skip to main content

POLICIJSKI PRETRES

Dva policajca se ogriješila o propise: Nisi ništa vidio, ni čuo, slobodan si…

Dva policajca se ogriješila o propise: Nisi ništa vidio, ni čuo, slobodan si…


Podgoričanin S.R. saopštio je policajcima tokom kontrole da ne može da podigne ruke zbog zdravstvenih problema, ali su dvojica pripadnika Posebne jedinice policije (PJP) to nasilno učinili i dodatno ga povrijedili.
Podgoričanin S.R. saopštio je policajcima tokom kontrole da ne može da podigne ruke zbog zdravstvenih problema, ali su dvojica pripadnika Posebne jedinice policije (PJP) to nasilno učinili i dodatno ga povrijedili.


Dva policajca se ogriješila o propise: Nisi ništa vidio, ni čuo, slobodan si…
Ilustracija, Foto: Filip Filipović/ADRIA

Treći policijski službenik, izveo je potom stranku iz njegovog taxi vozila i obratio mu se riječima: “Što si vidio, vidio si, što si čuo, čuo si, ništa nisi ni vidio, ni čuo, slobodan si”.

To je konstatovalo Odjeljenje za unutrašnju kontrolu (OUK) rada policije i izvještaj proslijedilo direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu i Osnovnom državnom tužilaštvu na dalje odlučivanje.

Oni su tokom jula 2022. godine kontrolisali zakonitosti postupanja policijskih službenika na osnovu šest pritužbi građana i utvrdilo da je jedna od njih osnovana, a odnosi se na kontrolu taksiste i njegovog vozila…

”Građanin R.S. iz Podgorice uputio je Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije pritužbu kojom je tražio provjeru postupanja policijskih službenika Sektora policije posebne namjene – Posebne jedinice policije Š.V., L.D., B.D. i M.L. i policijskih službenika Sektora policije opšte nadležnosti R.R., Z.N. i S.E., prilikom kontrole i pregleda njega i njegovog taxi vozila, dana 11.03. 2022. godine oko 20 h na Bulevaru Stanka Dragojevića u Podgorici, kojom prilikom su mu, iako se požalio da mu je ruka povrijeđena i da posjeduje medicinsku dokumentaciju te da ne može podići ruke radi pregleda, dva policijska službenika nasilno podigli ruke i tom prilikom povrijedili, ionako povrijeđenu šaku, a treći policijski službenik je izveo stranku iz taxi vozila i obratio mu se riječima: ‘Što si vidio, vidio si, što si čuo, čuo si, ništa nisi, ni vidio, ni čuo, slobodan si’”, navodi se u izvještaju OUK-a.

Objašnjavaju da je, na osnovu činjenica i dokaza utvrđenih u postupku unutrašnje kontrole, konstatovano da postoji osnovana sumnja da su policijski službenici Posebne jedinice policije B.D. i M.L. počinili teže povrede službene dužnosti, usljed čega je Izvještaj o izvršenim provjerama, sa spisima predmeta, dostavljen direktoru Uprave policije na dalji postupak, u cilju pokretanja disciplinskog postupka protiv policijskih službenika.

”Osim toga, Izvještaj o izvršenim provjerama, sa spisima predmeta, dostavljen je Osnovnom državnom tužilštvu u Podgorici na dalji postupak, ocjenu i odlučivanje da li u radnjama i postupanju policijskih službenika PJP B.D. i M.L. ima elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti. Takođe, Izvještaj, sa spisima predmeta, dostavljen je i Etičkom odboru, na ocjenu etičnosti postupanja policijskog službenika Posebne jedinice policije L.D. u predmetnom slučaju”, piše u tekstu.

U preostalih pet slučajeva, kako se navodi u tekstu Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije, u sprovedenim postupcima nijesu utvrđene činjenice i dokazi kojima bi se potvrdili navodi pritužbi, odnosno činjenice i dokazi koji bi ukazivali na neprofesionalno ili nezakonito postupanje policijskig službenika u vršenju policijskih poslova i primjeni policijskih ovlašćenja.

Zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlašćenja u službi

Inspektori OUK-a, na osnovu činjenica i dokaza utvrđenih u postupku unutrašnje kontrole povodom predmetnog slučaja, konstatovali su da postoji osnovana sumnja da su policijski službenici Posebne jedinice policije B.D. i M.L. počinili teže povrede službene dužnosti, iz člana 95 st.1 t.4 Zakona o državnim službenicima i namještenicima (zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlašćenja u službi).

”Usljed čega je Izvještaj o izvršenim provjerama, sa spisima predmeta, dostavljen direktoru Uprave policije na dalji postupak, u cilju pokretanja disciplinskog postupka protiv policijskih službenika. Osim toga, Izvještaj o izvršenim provjerama, sa spisima predmeta, dostavljen je Osnovnom državnom tužilštvu u Podgorici na dalji postupak, ocjenu i odlučivanje da li u radnjama i postupanju policijskih službenika PJP B.D. i M.L. ima elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti”, piše u tekstu.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci