Epidemija žutice se širi u pet gradova

Epidemija žutice se širi u pet gradova


Epidemija žutice (hepatitisa A) proglašena je u Herceg Novom i Kotoru, gdje je registrovano preko 30 zaraženih, dok je nekoliko slučejeva infekcije registrovano i u Budvi, Podgorici i Nikšiću.
Epidemija žutice (hepatitisa A) proglašena je u Herceg Novom i Kotoru, gdje je registrovano preko 30 zaraženih, dok je nekoliko slučejeva infekcije registrovano i u Budvi, Podgorici i Nikšiću.


Epidemija žutice se širi u pet gradova
Ilustracija

Iz Instituta za javno zdravlje navode da kada se pojave minimum dva povezana slučaja infekcije proglašava se epidemija, zbog čega istraživanje još traje.

„S obzirom na to da je to nadležnost lokalnih higijensko-epidemioloških službi, mi smo se tek po prijavi aktivirali u tom procesu. Imajući u vidu da to nije naša nadležnost, ali s obzirom na broj slučajeva uključili smo se i naše službe su sve aktivirane, pratimo situaciju. Trenutno ne možemo da kažemo šta je izvor i uzrok same epidemije. Za sada nam to liči da je u pitanju kontaktna epidemija, a samim tim, kao i sve kontaktne epidemije, u dužem periodu se javljaju pojedinačni slučajevi i epidemija traje, ali za sada ne možemo sa sigurnošću reći šta je bio izvor“, ističu iz Instituta.

Direktor Opšte bolnice Kotor Davor Kumburović kazao je za „Dan“ da se u toj ustanovi liječi šest pacijenata sa simptomima žutice, od kojih je kod četvoro virus potvrđen.

„Trenutno imamo četiri potvrđena slučaja sa virusom hepatitisa A, a za dvoje sumnjivih čekamo potvrdu. Dobrog su opšteg stanja i svi su prijavljeni nadležnoj higijensko-epidemiološkoj službi. Nemamo podataka koliko ih je ukupno u Kotoru, već samo za one koje potraže pomoć u našoj ustanovi“, kaže Kumburović.

Epidemiolog Doma zdravlja Herceg Novi Slađana Zgradić kazala je za „Dan“ da iako je polovinom septembra u Herceg Novom zvanično proglašena epidemija žutice (hepatitis A), još nije utvrđen njen uzrok, niti da se može reći da je epidemija obuzdana. Prvi slučajevi zabilježeni su u julu, da bi ih do polovine septembra bilo 15. U oktobru su se pojavila još tri nova slučaja i riječ je o odraslim osobama. Podsjetićemo da je u drugoj polovini septembra, budući da je riječ o većem broju zaraženih u odnosu na prethodne godine, dr Zgradić proglasila epidemiju i obavijestila Institut za javno zdravlje, a dopis je upućen svim institucijama kolektivnog smještaja sa preporukama za veći stepen higijene ruku, toaleta, prostorija.

„Fokusiramo se na kontakte zaraženih. Radimo sve što možemo. Prethodni slučajevi se oporavljaju i vraćaju na radna mjesta, ali ne možemo reći da je epidemija u smirivanju zbog dugog perioda inkubacije i pojave novih slučjeva. Sve mjere su i dalje na snazi“, kazala je dr Zgradić.

Kako kaže, u kontaktu je sa kolegama iz kotorske opštine gdje je svega nekoliko dana poslije Herceg Novog takođe proglašena epidemija žutice.

„Samo što su iz Herceg Novog upozorili građane i institucije da povedu više računa o higijini i da djeluju preventivno radi suzbijanja širenja zaraze“, kaže Zgradić.

Ona navodi da su izašli na teren i uzeli uzorke.

„U uskoj smo saradnji sa kolegama iz Instituta, sa inspekcijskim službama, sa pacijentima i svim našim ljekarima koji odmah reaguju ukoliko se javi sumnja na virus. Ali kada vidimo kakve se havarije dešavaju u posljednje vrijeme sa kolektorom, to nije dobro, posebno u ovoj situaciji kada treba dodatno da vodimo računa o higijeni. Znamo da se u Boki pojavila žutica, a zašto i kako, nemamo konkretnih potvrda. Ovoliki broj slučajeva u kratkom vremenu govori o jednom zajedničkom izvoru, koji je možda bio voda, možda hrana. Nažalost, ne možemo potvrditi šta je uzrok zaraze. Riječ je o odraslima. Imali smo jedno oboljelo dijete, ali ono je kontakt svoga oca. Petnaestak osoba je iz sve tri opštine Boke bilo hospitalizovano preko infektivne klinike“, kaže Zgradić.

Zgradić ne može tačno da kaže koliko je trenutno osoba zatraženo hepatitisom A u Herceg Novom, jer kako pojašnjava ta infekcija zavisi od mnogo faktora.

“ To je prije svega bolest prljavih ruku. To je virus koji živi u kanalizaciji, u otpadnim vodama, a djeca su nam najugroženija, jer im je slabija higijena ruku. Na svu sreću, ona imaju blagu kliničku sliku i budu asimptomatski slučajevi. Nemamo dokaz da je voda sa česme uzrok zaraze, jer bi u tom slučaju bilo mnogo više slučajeva. Ne mogu zato ni preporučiti da vodu treba prokuvavati, i dalje se rade ispitivanja i ako budemo imali potvrdu uzroka, objavićemo“, naglašava dr Zgradić.

Iz Doma zdravlja Kotor su nam saopštili da će danas odgovoriti na pitanja.

Obrađeni svi kontakti infekcije

Zgradić podsjeća da su se prvi sporadični slučajevi počeli javljati u julu i to uglavnom među odraslom populacijom.

„S obzirom na to da su početkom septembra bile i restrikcije vode, iz bojazni da ne dođe do većeg širenja bolesti, moja obaveza kao epidemiologa bila je da obavijestim sve nadležne i kolektive koji imaju najosjetljiviju populaciju“, kazala je dr Zgradić.

Ističe da su obrađeni svi kontakti zaraženih i da prate situaciju, te da je najvažnije podići stepen higijene na veći nivo kako se zaraza ne bi širila.

„Moguće je da bude još sporadičnih slučajeva zaraze, prvenstveno među kontaktima“, kaže dr Zgradić ističući da ne treba širiti paniku, već djelovati na podizanju nivoa lične i higijene prostorija u radnom i porodičnom okruženju kao i javnih površina.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services