Skip to main content

Fejzić: Imamo prostora da živimo u slozi, bez podjela i mržnje

Fejzić: Imamo prostora da živimo u slozi, bez podjela i mržnjeFejzić: Imamo prostora da živimo u slozi, bez podjela i mržnje
Foto: TVCG

Fejzić kaže da nije zadovoljan položajem Islamske zajednice u Crnoj Gori.

“Položajem islamske zajednice nijesam zadovoljan. Nijesmo mala zajednica, činimo 20 odsto stanovništva po posljednjem popisu bez dijaspore koja nije upisana. Iako predstavljamo četvrtinu stanovništva, često smo u prošlosti bili kolateralna šteta zbog nečijih sukoba. U nekoj bliskoj prošlosti očekivali smo da budemo kolateralna korist, a to nijesmo dobili”, kazao je Fejzić.

Smatra da je stepen prava Muslimana u Crnoj Gori na mnogo boljem nivou.

“U boljoj smo poziciji, relativno smo nešto napravili, ali opet kad pogledamo nijesmo daleko odmakli. Konkretno ću reći da je Islamska zajednica jedina vjerska zajednica koja nema centralni vjerski objekat u Glavnom gradu. Godinama tražimo. Napravili smo male pomake, ali ne dovoljne da bi zadovoljili naše potrebe”, kazao je on.

Ističe da za suživot nije dovoljna borba samo s jedne strane.

“Imamo u Crnoj Gori prostora da svi živimo u blagostanju, miru i slozi, bez podjela i mržnje”, kazao je on.

Islam je, kako smatra, vjera koja je u zadnjih dvije decenije mnogo napadana  bez razloga i bez potrebe.

“Često puta izmišljenim povodima na globalnom nivou, a da to nije zasluživala. Ne može neko ko samo nosi muslimansko ime i poziva se na to da uradi nešto što je strano Islamu, a da neko pripiše Islamu. Nije u redu kada se desi neko ubistvo u svijetu, ako je to uradio sa muslimanskim imenom je teroristički čin, ako nije, onda nije”, kazao je reis.

Osudio je rusku agresiju na Ukrajinu, ali je kazao da je taj rat pokazao drugo lice Zapadne Evrope. 

„Drugačije su dočekane izbjeglice sa istoka, a drugačije sada iz Ukrajine. Oni su dočekani raširenih ruku, kako i treba da bude prema svima“, dodao je on. 

Istakao je da je Ramazan prilika da svaki vjernik pomogne gladnom čovjeku, bez obzira na pripadnost. Objasnio je da se islamski vjernici mole i čitaju dovu da im zemlja bude vječna i da bude prosperitetna. Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci