Skip to main content

Potragu otežavali jak vjetar i kiša

FOTO – Akcija kod Čanja: Spašeno troje državljana Srbije, među njima i dvogodišnje dijete

FOTO – Akcija kod Čanja: Spašeno troje državljana Srbije, među njima i dvogodišnje dijete


Troje državljana Srbije, uključujući i dvogodišnje dijete, spašeni su u sinoćnoj akciji u kojoj su učestvovali pripadnici Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL).
Troje državljana Srbije, uključujući i dvogodišnje dijete, spašeni su u sinoćnoj akciji u kojoj su učestvovali pripadnici Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL).


FOTO – Akcija kod Čanja: Spašeno troje državljana Srbije, među njima i dvogodišnje dijete
Foto: UPSUL

Oni su u ranim jutarnjim časovima isplovili kajakom iz Čanja, ka Kraljičinoj plaži, a nakon pretrage, koja je trajala više od dva sata, pronađeni su na Vezirovoj plaži uveče oko 22.40.

“Zbog dugog boravka na moru, dijete je bilo u stanju hipotermije, zbog čega je odmah nakon spašavanja predato na trijažu Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Potragu su otežavali loši vremenski uslovi, zbog čega su u pripravnosti bili vazduhoplovi Ministrstva unutrašnjih poslova i Vojske Crne Gore, a u akciji traganja i spašavanja učestvovali su i pripradnici sektora granične policije i Službe zaštite i spašavanja Bar”. navode u UPSUL-u.

Kako ističu, Pomorsko-operativni centar primio je u 20.28 časova poziv da su tri osobe, dvije odrasle i dijete, isplovile sa kajakom u jutranjim časovima iz Čanja, ka Kraljičinoj plaži i da se nisu vratile do samog sumraka.

“Uprava pomorske sigurnosti je odmah poslala jedan spasilački čamac koji je isplovio iz Luke Bar i brzo počeo pretragu u rejonu Čanj – Dubovica – Buljarica – Petrovac – Perazića do. Vremenski uslovi nisu bili naklonjeni akciji traganja i spasavanja, jer je južni vjetar pojačavao, kiša je smanjila vidljivost, a čamac kretao veoma blizu stjenovite obale”, dodaju u Upravi.

Drugi spasilački čamac SAR-1, sa posadom i pripadnicima Sektora granične policije – JUG, isplovio je i počeo pretragu od Maljevika do Čanja, gdje su se na čamac ukrcali pripadnici Službe zaštite i spašavanja Bar, te svi zajedno počeli pretragu svih uvala, plaža i veoma stjenovitog i opasnog predjela iza Čanja ka Buljaricama.

“U 22:42 časova, spasilački čamac SAR-1 je uočio izgubljene osobe na Vezirovoj plaži, a samo izvlačenje se obavilo plivanjem, nakon čega su hitno transportovni čamcem do Bara, gdje su sve tri osobe predate na trijažu Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Akcija je spovedena u veoma otežanim vremenskim uslovima i u skladu sa Nacionalnim planom traganja i spašavanja na moru, gdje su bili aktivno angažovani svi resursi Crne Gore”, naglašavaju u UPSUL-u.

Kako navode, s obzirom na to da je turistička sezona počela, takvi slučajevi podsjećanju na neželjene situacije iz predhodnih godina, kada su se zbog neopreznosti prilikom izlaska na more tokom lošeg vremena, nažalost, gubili ljudski životi.

“Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama apeluje da se prilikom svakog isplovljenja ili odlaska na ”divlje plaže” obavezno pogleda vremenska prognoza za taj dan, kao i da se pozivom na broj 129 sigurnosti zatraže sve infomacije prije isplovljavanja. Takođe, na ovaj broj se može prijaviti bilo kakva opsnost na moru”, poručuju iz Uprave.

Galerija fotografija: UPSUL

Pogledajte galerijuKomentari

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Biće toga sve više , ljudi ne poštuju pravila pa izazivaju opasnost po život sebi i ljudima koji ih pokušavaju spasiti. Isplovljavanje sa neispravnim plovilima na otvoreno more kao i avanture sa gliserima ko će bliže proći nekoj maloj barci i slalom između bova . Mnogo nedozvoljenih supstanci i alkohola a nema nikakve kontrole . Patrola od Žanjica do Prevlake da se malo ovo dovede u red dok nije kasno .


Povezani članci