Skip to main content

Hapšenje Jovanića i prodaja medija: Dok se Pobjeda bavi Vučićem, Tužilaštvo se bavi Pobjedom

Hapšenje Jovanića i prodaja medija: Dok se Pobjeda bavi Vučićem, Tužilaštvo se bavi PobjedomHapšenje Jovanića i prodaja medija: Dok se Pobjeda bavi Vučićem, Tužilaštvo se bavi Pobjedom
Statis, Jovanić i Đuranović

Hapšenjem predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića i nekoliko njemu bliskih ljudi, digla se velika prašina u Crnoj Gori. Mnogi strepe da bi mogli biti sledeći u redu za hapšenje jer se očekuje nastavak akcije, a užarenu atmosferu dodatno je podgrijala informacija da je predmet protiv Jovanića tajan, te se ne zna za šta je tačno osumnjičen. Navodno, dio je stečajne mafije koja je oštetila državu za desetine miliona eura, a u pitanju su mnogi stečajni postupci, ali između ostalih, prema pisanju medija, i privatizacija i prodaja NIP Pobjede grčkom biznismenu Petrosu Statisu.

Sudeći prema nezvaničnim informacijama Specijalno državno tužilaštvo provjerava cjelokupnu dokumentaciju i transakcije koje su pratile prodaju Novinsko izdavačkog preduzeća Pobjeda. 

Pobjeda, je krajem 2014. godine prodata Statisu preko firme Media Nea i to za svega 757.000 eura. Za taj iznos osim Pobjede, Statis je dobio i štampariju, tri manje nekretnine u Baru, Nikšiću i Žabljaku u kom su se nalazila dopisništva, više automobila i gomilu kancelarijskog materijala.

Nije bilo tendera

Tendera nije bilo već je neposrednom pogodbom prodata, a čitavu priču pratile su razne kontroverze.

Prvo, mediji su pisali da u vrijeme kada je grčki biznismen kupio Pobjedu, bivša državna novina bila je u višemilionskim dugovima. Raniji pokušaji da se Pobjeda privatizuje propali su, a Vlada je nezakonito duže od deceniju finansirala tu dnevnu novinu iz budžeta. Prema zakonu o medijima iz septembra 2002, Pobjeda je još tada morala biti prodata ili ugašena. Svi tenderi su propali za prodaju, kao i najavljena kupovina od strane Fahrudina Radončića, bivšeg ministra odbrane u Vladi Bosne i Hercegovine, koji je pristao pa naprasno odustao od kupovine.

Šta se dalje dešava i gdje se pominje Jovanić

Odmah nakon odustajanja Radončića pojavio se Statis. Mediji su spekulisali još tada da se radi o drugačijoj vrsti trgovine i da grčki biznismen finansira i održava medije bliske DPS-u i Milu Đukanoviću, zbog interesa i privilegija u turizmu i drugim biznisima koje vodi u Crnoj Gori.

Zanimljivo, u Pobjedu je uveden stečaj sredinom 2014. godine na zahtjev Poreske uprave, zbog duga od oko 360.000 eura, a kako stečajna uprava Pobjede nije podnijela plan za reorganizaciju, 13. oktobra 2014, donijeto je i rješenje o bankrotstvu. Sudija koji je vodio stečaj bio je upravo Blažo Jovanić.

Vjerovali ili ne, odmah sjutradan je na adresu stečajnog upravnika Pobjede Milana Markovića stigla je ponuda Statisove kompanije Media Nea. Odbor povjerilaca Pobjede prihvatio je ponudu šest dana kasnije. Prema Zakonu o stečaju preduslov za prodaju neposrednom pogobom je odobrenje Odbora povjerilaca. Najveće iznenađenje bila je činjenica da je Marković  ranije obavijestio zvaničnim pismom Jovanića da Pobjeda nema uslova za reorganizaciju, ali i pored toga Statis iz nekog razloga kupuje ovaj medij.

Media Nea je pri tom, pokazuju podaci Privrednog suda, u oktobru 2014. kada je dala ponudu za Pobjedu imala kapital od 70 hiljada eura. To je čak deset puta manje od cijene koju je Statis ponudio i za koju je na kraju kupio Pobjedu – 757.000 eura.

Takođe, prema tadašnjoj evidenciji Privrednog suda, ni novčani kapital First financial holdings mjesec dana ranije, u novembru 2014. nije bio dovoljan za kupovinu Pobjede, i iznosio je tek 184.000 eura. Statis je izgleda morao ulagati dodatni novac.

Sve ovo, ali i još mnogo toga, navodni je razlog da se tužilaštvo pozabavi ovom privatizacijom, te da ispita da li je država, i na koji način oštećena prodajom ovoga medija.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci