Skip to main content

HIT: Aerodromi raspisali oglas i traže direktora bez iskustva u avijaciji

HIT: Aerodromi raspisali oglas i traže direktora bez iskustva u avijacijiHIT: Aerodromi raspisali oglas i traže direktora bez iskustva u avijaciji
Arhiva

Prema oglasu koji je juče raspisan, uslovi koje kandidati za prvog čovjeka kompanije moraju da ispune su visoko obrazovanje u obimu 240 kredita CSPK-a, odnosno VII-1 stepen stručne spreme, da ima pet godina radnog iskustva na poslovima upravljanja, kao i da ima srednji nivo znanja engleskog jezika. Ono što je simptomatično, u ovom oglasu se ne navodi da kandidat treba da posjeduje iskustvo iz oblasti avijacije, što je bio slučaj u konkursu od 5. maja prethodne godine, kada je bio izabran Jandreoski. Izvršni direktor se bira na period od četiri godine, a u oglasu stoji i da je radno vrijeme predviđeno na 40 sati mjesečno.

Takođe, u prethodnom konkursu je stajalo da je poželjno imati iskustvo iz oblasti ekonomije ili poslovnog upravljanja, kao i da posjeduje visoke etičke standarde i integritet, što se u ovom konkursu ne navodi.

 
 

Aerodromi Crne Gore su 2. avgusta smijenili dotadašnjeg direktora Gorana Jandreoskog, nakon što je godinu bio na toj funkciji, a na poziciji vršioca dužnosti postavljen je Vladan Drašković, koji je bio pomoćnik direktora za komercijalne poslove.

Jandreoski je za izvršnog direktora izabran 11. juna 2021. godine. Iz Aerodroma su tada istakli da je izabran na osnovu bogate profesionalne biografije. On je ranije obavljao funkcije direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo u Sjevernoj Makedoniji, kao i visoke funkcije na aerodromu u Skoplju.

Nedavno je i sam premijer Abazović je istakao da su imenovanja na upravljačkim pozicijama stvar političkog dogovora između partija na vlasti.

“Imali smo promjenu na rukovodećem mjestu u Aerodromima, i potpuno razumijem javnost koja je protiv partijskih kadrova, ali neko mora da sprovodi odluke. Zahvalan sam prethodnom direktoru na učinku, ali efekti koje ostvaruju Aerodromi su niži od onih koji trebaju Crnoj Gori. Izbor novog direktora je stvar političkog dogovora i mi to ne krijemo, što ne znači da ne snosimo odgovornost za imenovanja i postavljenja”, kazao je tada Abazović.

Kao novi izvršni direktor nedavno se pominjao potpredsjednik Bošnjačke stranke Damir Gutić. Prema biografiji koja je dostupna na sajtu Bošnjačke stranke, on je završio Ekonomski fakultet u Podgorici, a ima i licence brokera, dilera, investicionog savjetnika i investicionog menadžera penzionog fonda. Od 2015. do 2021. godine obavljao je funkciju direktora Uprave za vode.

Prošlog mjeseca izabran je novi Odbor direktora Aerodroma, na čelu sa Eldinom Dobardžićem. U tom tijelu su još Kemal PurišićSlavko Vukčević, Momčilo Martinović i doskorašnji predsjednik borda Nebojša Đoković.

Nakon rekorda uslijedile smjene

Smjena doskorašnjeg direktora Aerodroma uslijedila je nakon informacija da ova kompanija bilježi značajne rekorde u ovoj sezoni. Jandreoski je smijenjen samo par sati nakon što se kompanija pohvalila da je dočekala milionitog putnika. Samo dan ranije, kompanija se pohvalila da je prihodovala 12 miliona eura, što je, kako su tada istakli, prihod za 150 odsto veći nego samo godinu ranije. Sudbina Aerodroma je i dalje nepoznata, s obzirom da i dalje postoji mogućnost davanja u koncesiju, za šta su se javile tri strane kompanije, a postoji mogućnost i da se zadrže u državnom vlasništvu.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci