Skip to main content

saopštenje

HPV vakcinu primilo 5.000 djevojčica

HPV vakcinu primilo 5.000 djevojčica


Dosadašnji tok HPV vakcinacije u Crnoj Gori protiče dobrom dinamikom i zaključno sa 12. julom 2023. godine ukupno je vakcinisano 5.000 djevojčica/djevojaka protiv HPV infekcija i njihovih posljedica, poručili su iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).
Dosadašnji tok HPV vakcinacije u Crnoj Gori protiče dobrom dinamikom i zaključno sa 12. julom 2023. godine ukupno je vakcinisano 5.000 djevojčica/djevojaka protiv HPV infekcija i njihovih posljedica, poručili su iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).


HPV vakcinu primilo 5.000 djevojčica

“Ovim saopštenjem želimo da informišemo javnost o toku HPV vakcinacije u Crnoj Gori, sa ciljem da u kontinuitetu podižemo svijest o značaju ove preventivne mjere u borbi protiv raka grlića materice i drugih kancera povezanih sa HPV infekcijama”, saopštili su iz te zdravstvene ustanove.

Iz IJZCG podsjećaju da su trenutno primarna ciljna grupa djevojčice uzrasta 9-14 godina i među svim vakcinisanima je upravo oko 95 odsto djevojčica iz ove uzrasne grupe.

“U prvoj grupi sa kojom smo započeli vakcinaciju, a to su djevojčice uzrasta devet godina (rođene 2013. godine), trenutni obuhvat vakcinacijom je 30,2 odsto što je za prvu godinu dobar rezultat posebno imajući u vidu da je HPV vakcina jedina vakcina u redovnom kalendaru u Crnoj Gori, koja za sada, nije obavezna. U navedenoj ciljnoj grupi najbolje rezultate su postigle opštine: Berane (52,8 odsto), Cetinje (46,5 odsto), Ulcinj (36,6 odsto), Rožaje (35,7 odsto), Herceg Novi (35 odsto), Budva (34,3odsto), Podgorica (33,3 odsto) i Danilovgrad (33 odsto). Najmanji obuhvat kada su u pitanju opštine koje imaju svoj dom zdravlja zabilježen je u opštinama: Bar (13 odsto), Andrijevica (13,3 odsto) i Pljevlja (20 odsto)”, ukazuju iz Instituta.

Nizak odaziv je registrovan u opštinama Žabljak (nadležnost DZ Pljevlja), Šavnik i Plužine (nadležnost DZ Nikšić), kao i u opštini Petnjica (nadležnost DZ Berane).

“S obzirom da sva istraživanja i iskustva iz svijeta pokazuju da je snaga preporuke izabranog doktora za djecu ključna u donošenju odluke o vakcinaciji, menadžmenti domova zdravlja moraju raditi na tome da se otkriju razlozi slabijih rezultata kod dijela timova izabranih doktora za djecu, te da se motivišu da se ti rezultati poprave”, dodaju.

 

Sa druge strane, ističu iz IJZCG, potrebno je da se istaknu i stimulišu timovi koji su postigli odlične rezultate kako bi naporan rad i dobri rezultati bili prepoznati, priznati i nastavljeni.

Kampanja – pozivanje SMS porukama

Tokom tri vikenda (jedan u maju i dva u junu) IJZCG je u saradnji sa domovima zdravlja i uz podršku Ministarstva zdravlja organizovao vanrednu vakcinaciju podržanu slanjem SMS poruka roditeljima djevojčica koji su imali validan broj mobilnog telefona u elektronskom sistemu.

Ova akcija, po njihovim riječima, dovela je do vakcinacije preko 1.200 djevojčica za samo tri vikenda.

“Nažalost, u elektronskom kartonu svake pete djevojčice uzrasta 9-14 godina ne postoji validan broj telefona roditelja, tako da roditelji ove djece nisu ni obavješeni o mogućnosti vanredne vakcinacije. Takođe, dešavalo se u pojediničanim slučajevima da je unešen pogrešan broj pa su poruke dobijali roditelji koji nemaju ćerke za koje je predviđena vakcinacija. Do ove greške je dolazilo ako je u Domu zdravlja unešen pogrešan broj ili je broj telefona u međuvremenu promijenjen. Trudićemo se da smanjimo broj sličnih grešaka, ali ih ne možemo u potpunosti izbjeći i ovim putem se izvinjavamo onima koji su dobili ili će u narednom periodu dobijati poruke a nemaju djecu predviđenu za HPV vakcinaciju”, poručuju iz Instituta.

Kampanja pozivanja ovim putem, kako još dodaju, nastaviće se početkom školske godine 2023/24, a, kažu, “trudićemo se i da SMS poruke postavnu redovan sistem podsjećanja roditelja za vakcinaciju djece”.

“Pozivamo roditelje da povedu djecu kod svojih izabranih pedijatara i da ih vakcinišu jer to mogu učiniti i tokom jula i avgusta”, zaključuju iz IJZCG.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci