Skip to main content

Institut za javno zdravlje

IJZ: Fizička neaktivnost povećava rizik od prijevremenog umiranja za 20 do 30 odsto

IJZ: Fizička neaktivnost povećava rizik od prijevremenog umiranja za 20 do 30 odsto


Svakodnevna fizička aktivnost jedan je od najvažnijih aspekata zdravih životnih stilova, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), ističuči da neredovna fizička aktivnost povećava rizik od prijevremenog umiranja za 20 do 30 odsto.
Svakodnevna fizička aktivnost jedan je od najvažnijih aspekata zdravih životnih stilova, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), ističuči da neredovna fizička aktivnost povećava rizik od prijevremenog umiranja za 20 do 30 odsto.


IJZ: Fizička neaktivnost povećava rizik od prijevremenog umiranja za 20 do 30 odsto
Ilustracija, foto: Freepik

Iz IJZ-a su, povodom 6. aprila – Svjetskog dana fizičke aktivnosti, ukazali da ona značajno unapređuje i fizičko i mentalno zdravlje, te da smanjuje rizik od nastanka vodećih hroničnih nezaraznih bolesti, kao što su pojedine vrste raka, bolesti srca i krvnih sudova, moždani udar i šećerna bolest.

Svjetski dan fizičke aktivnosti ukazuje na potrebu usvajanja aktivnijeg, zdravijeg načina života.

“Fizički aktivni možemo biti na različite načine: brzim hodanjem, vožnjom bicikla, različitim oblicima aktivne rekreacije (ples, igra, joga)”, navode u Institutu i dodaju da se fizička aktivnost može sprovoditi i na poslu i u okviru kućnih poslova, kao i radom u bašti.

Kako su kazali, svi oblici fizičke aktivnosti pružaju zdravstvene koristi ako se sprovode redovno i imaju preporučeni intezitet i trajanje.

Dostupni podaci na globalnom nivou pokazuju da se posljednjih godina prevalencija fizičke neaktivnosti povećava, u svim starosnim kategorijama, a sedentarni način života postaje dominantan kod sve većeg broja ljudi.

U svijetu jedna od četiri odrasle osobe ne ispunjava globalne preporučene nivoe fizičke aktivnosti, a više od 80 odsto adolescenata nije dovoljno fizički aktivno.

“Neredovna fizička aktivnost povećava rizik od prijevremenog umiranja za 20-30 odsto”, ističu u Institutu.

Opšte preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za fizičku aktivnost koja ima zdravstvene benefite su, između ostalog, najmanje 150 do 300 minuta nedjeljno umjerene aerobne aktivnosti, na primjer brzi hod, vodeni aerobik, lagana vožnja bicikla, plivanje, rad u bašti.

Preporuka je to ili 75 do 150 minuta intenzivne aerobne aktivnosti, kao što su trčanje, brzo plivanje, vožnja bicikla pod usponom, fudbal, aerobic, nedjeljno za odrasle osobe.

Preporučeno je najmanje 60 minuta umjerene aerobne fizičke aktivnosti dnevno za djecu i adolescente, dok je za starije osobe preporuka da počnu sa manjim nivoima fizičke aktivnosti i postepeno povećavaju nivoe fizičke aktivnosti.

Svaka fizička aktivnost mora biti usklađena sa zdravstvenim stanjem pojedinca kako bi bila bezbjedna i efikasna.

“Fizička aktivnost laganog ili umjerenog intenziteta, koja ne prevazilazi zahtjeve brzog hodanja i aktivnosti svakodnevnog života, ne zahtijeva posebno medicinsko odobrenje”, napominju u Institutu.

Redovna fizička aktivnost ima pozitivne efekte na samo na zdravlje, već i na životnu sredinu i ekonomiju.

Na primjer, hodanje i vožnja biciklom mogu smanjiti zagađenje vazduha, kao i nivo buke u urbanim cjelinama i doprinijeti zdravom okruženju, a učešće u sportskim aktivnostima i događajima omogućava povezivanje i zbližavanje zajednica.

Institut je, povodom obilježavanja Svjetskog dana fizičke aktivnosti, u saradnji sa Fitnes Centrom Soko Gym i Dječijim fitnes centrom Smart gym, organizovao zdravstveno promotivni događaj u Parku kod Dvorca Petrovića u Podgorici, u cilju promocije značaja fizičke aktivnosti i zdravog načina života.

“Predstavnici fitness centara održali su javni trening za djecu i odrasle, a posjetioci su pored mjerenja krvnog pritiska i body mass indexa (BMI) mogli da dobiju savjete o važnosti fizičke aktivnosti, pravilne ishrane, stanja uhranjenosti”, rekli su iz IJZ-a.

Institut je i u Nikšiću, na trgu Slobode, u saradnji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje, organizovao zdravstveno vaspitni događaj na kome su predstavnici fakulteta radili pokazne vježbe.

“Posjetioci su pored mjerenja body mass indexa (BMI) mogli da dobiju savjete od naših specijalista u cilju prevencije hroničnih oboljenja kroz promovisanje zdravih životnih stilova”, zaključuju u Institutu.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci