Skip to main content

Reagovanje

Kabinet GST-a: Novović nije u kumovskim vezama sa Vučković, neprimjereni pritisci Jelene Perović

Kabinet GST-a: Novović nije u kumovskim vezama sa Vučković, neprimjereni pritisci Jelene Perović


Kabinet glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića demantovao je navode direktorice Agencije za sprječavanje korupcije Jelene Perović o navodnoj kumovskoj vezi Novovića sa vršiteljkom dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesnom Vučković.
Kabinet glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića demantovao je navode direktorice Agencije za sprječavanje korupcije Jelene Perović o navodnoj kumovskoj vezi Novovića sa vršiteljkom dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesnom Vučković.


Kabinet GST-a: Novović nije u kumovskim vezama sa Vučković, neprimjereni pritisci Jelene Perović
Vladimir Novović, foto: Filip Filipović/ADRIA

Agencija za sprečavanje korupcije je zatražila izuzeće Novovića od postupanja u svim predmetima u kojima sutkinja Vesna Vučković može imati svojstvo oštećene ili osumnjičene, zbog toga što su, kako je rekla Perović, oni u kumovskim odnosima.

“Radi istinitog informisanja, upoznajemo javnost da glavni specijalni tužilac nije u kumovskom odnosu sa vršiteljkom dužnosti predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore, niti u bilo kojem drugom odnosu koji bi predstavljao razlog za njegovo izuzeće iz odlučivanja kao ranijeg člana Sudskog savjeta, shodno Poslovniku o radu Sudskog savjeta, ali ni tužioca, prema Zakoniku o krivičnom postupku. Svakako, glavni specijalni tužilac nije postupajući tužilac u krivičnim predmetima u kojima je podnosilac prijave ili prijavljeno lice vršiteljka dužnosti predsjednika Vrhovnog suda, a specijalni tužioci i upućeni državni tužioci koji postupaju u tim predmetima su, prema čl.130 st.1 Zakona o državnom tužilaštvu, nezavisni u radu i donošenju odluke i nijesu im data bilo kakva uputstva za postupanje od glavnog specijalnog tužioca”, navedeno je u reagovanju koje potpisuje šef Kabineta glavnog specijalnog tužioca Milan Dakić.

Komentarišući izjavu Perović da je Agencija “problematizovala postupanje tužilaca koji su upućeni na rad u Specijalnom državnom tužilaštvu, a koji imaju manje od 10 godina tužilačkog, sudijskog ili advokatskog staža”, Dakić podsjeća da je odluku o upućivanju donio Tužilački savjet, po zahtjevu glavnog specijalnog tužioca, na osnovu čl. 24 Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu. Pojašnjava da je ovaj Zakon lex specialis u odnosu na Zakon o Državnom tužilaštvu, i da ne ograničava privremeno upućivanje državnih tužilaca njihovim radnim iskustvom, odnosno ne predviđa da upućeni državni tužilac mora da ima radno iskustvo koje se traži za izbor specijalnog tužioca.

“Uostalom, takav stav je zauzelo i vijeće Višeg suda u Podgorici, u rješenju od 13. 02. 2023. godine kojim je potvrdilo optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva protiv optužene bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore i drugih optuženih, ocijenivši da su neosnovane primjedbe njihove stručne odbrane i u dijelu koji se odnosi na radno iskustvo i ovlašćenja za zastupanje upućenog državnog tužioca koji je podigao i potpisao optužnicu”, istakao je Dakić.

Tvrdi i da stanovište da privremeno upućivanje državnih tužilaca u državna tužilaštva koja su osnovana posebnim zakonima da vrše poslove gonjenja učinilaca krivičnih djela organizovanog kriminala i korupcije nije uslovljeno radnim iskustvom upućenih tužilaca je stanovište i najviših sudova zemalja Evropske unije.

“U tom smislu su značajne i presude Vrhovnog suda Hrvatske I Kž-Us 8/18-6 i I Kž-Us 95/15-4, na koje takođe upućujemo stručnu ali i laičku javnost”, naveo je Dakić u reagovanju.

Citirane izjave direktorice Agencije za sprječavanje korupcije, koje su prenijeli pojedini mediji, u Kabinetu glavnog specijalnog tužioca smatraju neprimjerenim pritiskom i napadom na rad Specijalnog državnog tužilaštva koje je, kaže Dakić, od izbora Vladimira Novovića za glavnog specijalnog tužioca, postiglo značajne rezultate u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“I to upravo i kroz profesionalan i neselektivan rad pojedinih upućenih državnih tužilaca, koji su pokrenuli krivične postupke i podigli optužnice protiv brojnih visokih javnih funkcionera i organizatora i pripadnika kriminalnih organizacija za krivična djela visoke korupcije i organizovanog kriminala”, naglasio je Dakić.

Podsjeća i da je u skorašnjem neformalnom dokumentu Evropske komisije – non-pejperu, za period od juna prošle do marta ove godine, navedeno da od izbora novog glavnog specijalnog tužioca Specijalno državno tužilaštvo ima proaktivniji pristup, što je, ističe Dakić, kao rezultat imalo “do sada neviđeni broj predmeta visokog profila, koji ukazuju na duboku infiltraciju organizovanog kriminala u državnim organima, uključujući sami vrh sudstva i organa za sprovođenje zakona, zbog čega, kako je dalje navedeno, prema istraživanju iz oktobra prošle godine većina građana Crne Gore vjeruje i pozitivno ocjenjuje rad Specijalnog državnog tužilaštva”.

“U svakom slučaju, ovakvi i slični pritisci na rad Specijalnog državnog tužilaštva, koje neselektivno primjenjuje zakon i preduzima krivično gonjenje prema svakom licu za koje postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično djelo iz njegove nadležnosti su ne samo bezuspješni, već i očekivani, ali isti neće uticati na odlučnost i istrajnost Specijalnog državnog tužilaštva u borbi za napredak Crne Gore u oblastima pravosuđa i temeljnih prava i pravde, slobode i bezbjednosti u postupku pristupanja Evropskoj uniji”, zaključio je Dakić.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci