Skip to main content

Kašćelan uputio Skupštini Odluku o spomen-obilježju Zvicerima

Kašćelan uputio Skupštini Odluku o spomen-obilježju ZvicerimaKašćelan uputio Skupštini Odluku o spomen-obilježju Zvicerima
Foto: cetinje.me

“Prethodno je, u junu prošle godine, Skupština Prijestonice usvojila Program podizanja spomen-obilježja za 2021. godinu, kojim je predviđeno postavljanje spomen ploče porodici Zvicer, koja je stradala od „Bijelog terora“ prije 98 godina u selu Rokoči. Odluka je bila proslijeđena Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta na saglasnost”, saopšteno je iz Prijestonice.

Navodi se da spomen-obilježje postavlja Prijestonica Cetinje u roku od 6 mjeseci od dana donošenja ove Odluke, a sredstva će biti obezbijeđena kroz budžet grada za 2022. godinu. Ocjenu i odabir umjetničkog rješenja spomen – ploče izvršiće stručna komisija koju obrazuje gradonačelnik Prijestonice Cetinje.

“Porodica Zvicer stradala je u svom porodičnom domu, u kome su u noći između 24. i 25. aprila 1923. godine srpski žandarmi mučili, a potom spalili porodicu borca za Pravo, Čast i Slobodu Crne Gore Petra Zvicera. Mučki su ubijeni Petrova majka Anđa (60), žena Zagorka (23), sestra Plana (20), brat Vidak (13) i Petrovo troje djece. Petrovu babu Đurđu žandarmi su zavezali za drvo ispred kuće u kojoj su u ognju nestajali njeni najmiliji”, naveli su iz Prijestonice.

“Stradanje ove porodice je simbol stradanja nevinih, posebno nedužne, maloljetne djece, u jednom teškom vremenu koje je proživljavala tadašnja Crna Gora, događaj koji se ne smije prepustiti zaboravu iz nužnosti da se ovako nešto nikada i nigdje više ne desi. Predmetno spomen-obilježje je pomen nevinima i nejakima, biljeg sjećanja, nauk savremenicima i zaostavština budućim generacijama, kako se ovako nešto nikada ne bi ponovilo”, navodi se u prijedlogu Odluke

U obrazloženju se takođe navodi da je podizanje spomen-obilježja porodici Petra Zvicera dug koji se mora namiriti ne samo prema žrtvama ovog gnusnog zločina, nego i simbolički prema svima onima koji su nevino stradali.

Spomen objekat biće postavljen u selu Rokoči, na uzvišenju iznad porodičnog doma Zvicera.

Prijestonica Cetinje obezbijedila je saglasnost porodice Krivokapić, koja je sadašnji vlasnik imanja Zvicera.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci