Skip to main content

Laž je da je amanet Amfilohija pogažen! Temeljni ugovor u skladu sa Ustavom, lično pokojni mitropolit predložio današnju verziju teksta

Laž je da je amanet Amfilohija pogažen! Temeljni ugovor u skladu sa Ustavom, lično pokojni mitropolit predložio današnju verziju tekstaLaž je da je amanet Amfilohija pogažen! Temeljni ugovor u skladu sa Ustavom, lično pokojni mitropolit predložio današnju verziju teksta
Blaženopočivši mitropolit Amfilohije

Premijer Dritan Abazović više puta je ponovio da je Temeljni ugovor u skladu sa Ustavom i da njegovu provjeru može da traži svako pred Ustavnim sudom.

„Svaki akt može, ako to neko pokrene pred Ustavnim sudu, doživjeti proveru. Mnogi akti su doživjeli provjeru, neki je nisu prošli. Mislim da ovdje nema ništa sporno“, rekao je Abazović.

I bivši ministar pravde Vladimir Leposavić, koji je među najzaslužnijim za izmjene Zakona o slobodi vjeorispovjesti, ali i za tekst Temeljnog ugovora, takođe je potvrdio da je sve u skladu sa zakonom.

„Temeljni ugovor je usklađen sa Ustavom, neće valjda biti usklađen sa velikim narodnim kuvarom“, kazao je Leposavić i tako poslao jasnu poruku protivnicima potpisivanja Temeljnog ugovora.

Ne stoji ni druga teza da je pogažen amanet pokojnog mitropolita Amfilohija.

Prvo, patrijarh je nakon potpisivanja Temeljnog ugovora jasno saopštio šta misli o djelu mitropolita Amfilohija.

„Moram ovom prilikom da izrazim, malo je reći, blagodarnost i molitveno osjećanje ljubavi i zahvalnosti u odnosu na blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija – koji je bez obzira što je nailazio na razne prepreke i na one koji su na razne načine htjeli da ospore njegovo osjećanje Jevanđelja, njegovo osjećanje potrebe spasenja svim ljudima i njegovo osjećanje činjenice da je čovjek ne samo biološko i istorijsko biće, nego biće koje je stvoreno za vječnost – zapravo učinio mnogo više nego svi mi zajedno iz Crkve koji smo došli ovdje. Siguran sam da se i on danas sa nama raduje na nebu i siguran sam da su njegove molitve otuda doprinijele da mi jednostavno, brzo i lako – bar otkad ste vi na mjestu predsjednika Vlade, a i ja na mjestu na kojem se nalazim – dođemo do ovog čina“, naveo je patrijarh.

Konačni udarac zagovornicima da je potpisivanjem Temeljnog ugovora prekršen zavjet mitropolita Amfilohija, dao je mitropolit Joanikije. On je, nedavno, javno saopštio da je usvojeni tekst Temeljnog ugovora upravo mitropolit Amfilohije predložio i dostavio ranije Vladi.

„To je isti tekst iz 2012. koji je pokojni mitropolit Amfilohije dostavio Vladi Crne Gore. Vlada Zdravka Krivokapića ga je objavila na svom sajtu”, naveo je Joanikije i tako zapušio usta svima koji su govorili da sadašnja verzija Temeljnog ugovora nema veze sa verzijom mitropolita Amfilohija, te da je tako pogažen njegov amanet.

Istina uvijek izađe na vidjelo. Kad-tad.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci