Skip to main content

Lazović: Ako postoji interes javnosti, pozivam nadležne da skinu oznaku tajnosti sa oproštajne poruke

Lazović: Ako postoji interes javnosti, pozivam nadležne da skinu oznaku tajnosti sa oproštajne porukeLazović: Ako postoji interes javnosti, pozivam nadležne da skinu oznaku tajnosti sa oproštajne poruke
Zoran Lazović,. Foto: PR Centar

“Odmah nakon tog nemilog događaja iz neformalnog praćenja medija došao sam do saznanja da je moj pokojni kolega i prijatelj ostavio video-poruku za mene. Nikada nijesam imao uvid u tu poruku, niti sam insistirao da je imam. Znajući da je postupak u fazi izviđaja, a kao profesionalac i pripadnik bezbjedonosnih organa, nijesam insistirao da imam uvid. Napominjem da je ta poruka odmah označena stepenom tajnosti u postupku koji se vodio kod SDT”, kaže Lazović za Pobjedu.

Četiri dana nakon što je Bulatović pronađen mrtav u jednom iznajmljenom stanu u podgoričkom naselju Momišići, Televizija Crne Gore emitovala je, 19. oktobra prošle godine, njegovu oproštajnu video-poruku, koju je dostavila Bulatovićeva porodica. I TV Vijesti je emitovala poruku sličnog sadržaja.

Brojni građani Crne Gore bili su tih dana šokirani, ne samo zbog tragične smrti jednog službenika ANB-a, već i zbog toga što se ispostavilo da je čovjek bio pod velikim pritiskom i svjestan vlastitih greškaka odlučio na taj posljednji, fatalni korak.

U video-poruci Bulatović, iako naizgled smiren, samokritički je priznao „da je njegov posao bio da zna, a da je zbog stvari koje nije saznao ugrozio kolege iz ANB-a i svoju porodicu“. Obraćajući se građanima Crne Gore i kolegama u ANB-u, Upravi policije i Specijalnom državnom tužilaštvu, bivši šef sektora u ANB-u Luka Bulatović je u video-poruci pozvao sve da ,,rade na prosperitetu, sigurnosti i bezbjednosti Crne Gore“.

“Već skoro 30 godina svog života i profesionalnog rada sam svaki svoj korak napravio u najdubljem ljudskom uvjerenju da radim u skladu sa Ustavom i zakonom, u najboljem interesu građana, u najboljem interesu svojih kolega, u najboljem interesu svoje porodice. Danas vidim da to nije bilo tako. Danas sam zbog toga postiđen. Danas zbog toga činim ovaj korak na koji nimalo nijesam ponosan, za koje sve one koji su me smatrali prijateljem, sve one koji su me smatrali neprijateljem, molim da mi oproste”, naveo je Bulatović.

U onome što je prikazano, Bulatović nije okrivio nijednu konkretnu osobu…

SMJENE I NAJAVE…

U ,,paketu“ smjena nakon što je u Crnoj Gori došlo do promjene vlasti 30. avgusta, Bulatović je smijenjen sa dotadašnje funkcije, nakon što je na čelo Agencije za nacionalnu bezbjednost imenovan Dejan Vukšić.

Nakon smjena u sektoru bezbjednosti, pokrenuta je istraga u ANB-u zbog sumnje da je vršeno protivzakonito prisluškivaje političara, nekih sveštenika , kao i pojedinih novinara u Crnoj Gori.

Ispostavilo se i da je jedan prislušni uređaj bio postavljen u kancelariji glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Kao glavni krivac za nelegalno prisluškivanje označen je prvi čovjek Agencije Dejan Peruničić i on je danas na optuženičkoj klupi u procesu koji je zatvoren za javnost. Mediji pod kontrolom nove vlasti tada su spekulisali da Peruničić nije jedini krivac, te da je materijal prikupljen nezakonitim prisluškivanjem završavao u kabinetima vrha vlasti, prvenstveno Mila Đukanovića i Duška Markovića.

No, bivši glavni specijalni tužilac Katnić, koji je preuzeo istragu, tvrdio je da su pojedini transkripti razgovora vođenih u njegovom kabinetu završavali na stolovima obavještajnih službi u Beogradu i Moskvi. Naveo je i primjer kako se srpski žandarmerijski general Bratislav Dikić, osumnjičen za učešće u zavjeri protiv Crne Gore, naprasno predomislio oko sudskog svjedočenja, iako je nekoliko dana ranije otkrio Katniću detalje paklenog plana.

Za Katnića nije bilo dileme: neko je, ,,iz Beograda ili Moskve“, odmah poslije važnih razgovora u zgradi tužilaštva, obavio dodatni pritisak na Dikića, koji je na suđenju izbjegao da prizna krivicu i tvrdio da je ,,izmanipulisan od nekih obaještajnih službi“.

Nakon toga su svi iščekivali rezultate izviđaja koji je pokrenut poslije objavljivanja oproštajnih poruka Luke Bulatovića.

ISTRAGA BEZ REZULTATA

U međevremenu su video-poruke prezentovane i članovima Odbora za bezbjednost, a tužilac Katnić je nastavio sa istragom.

Međutim, nakon dva mjeseca, priča o nesrećnom Luki Bulatoviću je skrajnuta iz fokusa javnosti, a istraga nije dala opipljive rezultate koji bi mogli dovesti do podizanja optužnica.

Priča o Luki Bulatoviću je ponovo postala aktuelna ovih dana, nakon pisma Petra Lazovića, službenika ANB-a, koji je 14. juna pisao na pet važnih adresa i, govoreći o teškim posljedicama političkih harangi i medijskih kampanja protiv pojedinih ljudi iz bezbjednosnog sektora, pomenuo i Luku Bulatovića i njegove kontakte sa pojedinim medijskim kućama.

Nije, međutim, bilo reakcije Specijalnog tužilaštva u tom pravcu. Naprotiv: Petar Lazović je uhapšen 18. jula i osumnjičen za više krivičnih djela.

PRAVO JAVNOSTI DA (NE) ZNA

Zato je ostalo nepoznato: kome je sve Bulatović poslao oproštajne poruke i da li je bilo pominjanja nekih imena u porukama koje su poslate Milivoju Katniću, ali i Zoranu Lazoviću.

Nekadašnji visoki funkcioner policije i ANB-a tvrdi da ne zna što mu je Luka Bulatović kazao u oproštajnoj video-poruci.

“Znajući kakvi se sve medijski spinovi i linčevi vode protiv mene, nijesam želio da je pogledam. Dakle: ne znam sadržaj poruke, ali ako postoji interesovanje javnosti da sazna njen sadržaj, pozivam nadležne organe da sa nje skinu stepen tajnosti kako bi se i ja i svi građani Crne Gore istovremeno upoznali sa njenim sadržajem”, ističe Lazović, uz napomenu da i ovim putem želi da se izvini porodici zbog pominjanja imena Luke Bulatovića.

“To je čovjek kojeg sam uvijek volio, privatno i profesionalno cijenio”,  zaključuje Lazović.

Pitanje je, međutim, da li će se puna istina ikada saznati. Dalja istraga o video-porukama Luke Bulatovića je, izgleda, arhivirana i za nove čelnike Specijalnog i Vrhovnog tužilaštva.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci