Skip to main content

Otvoreno pismo

Mašanović pita Adžića: Da li je stalni boravak jeftiniji, ako je crnogorsko državljanstvo preskupo?

Mašanović pita Adžića: Da li je stalni boravak jeftiniji, ako je crnogorsko državljanstvo preskupo?


Docent na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore Bojan Mašanović uputio je otvoreno pismo Ministru unutrašnjih poslova, Filipu Adžiću povodom i dalje otvorenog pitanja njegovog boravka u Crnoj Gori.
Docent na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore Bojan Mašanović uputio je otvoreno pismo Ministru unutrašnjih poslova, Filipu Adžiću povodom i dalje otvorenog pitanja njegovog boravka u Crnoj Gori.


Mašanović pita Adžića: Da li je stalni boravak jeftiniji, ako je crnogorsko državljanstvo preskupo?
Filip Adžić

Otvoreno pismo Mašanovića upućeno Adžiću prenosimo integralno:

“Poštovani ministre, prošla je još jedna godina mog privremenog boravka u Crnoj Gori, šesta godina na kraju koje moram da izađem iz Crne Gore i prekinem kontinuitet boravka po drugi put, što će me ponovo vratiti na početak i, udaljiti od mogućnosti da dobijem stalno nastanjenje odnosno, onemogućiti da ikad dobijem crnogorsko državljanstvo.

Prošle godine kad mi je učinjena nepravda i kad sam se našao u opasnosti da izgubim posao i budem deportovan zbog nedostatka kvote, u kojoj sam se pet godina neprekidno nalazio, obratio sam se javnosti otvorenim pismom koje su prenijeli svi mediji na čemu sam im neizmjerno zahvalan. Nakon reakcije medija reagovali ste Vi i premijer Abazović, produžili ste mi privremeni boravak i omogućili da ostanem u Crnoj Gori još jednu godinu. Međutim, na predlog Dekana FSFV, Rektora UCG i Ministarke Nauke da mi se dodijeli počasno državljanstvo kao zaslužnom naučniku nije niko reagovao. U jednom momentu sam mislio da je konkretan korak preduzet od strane predsjednika Đukanovića koji mi se javio preko šefa kabineta Radovića sa obavještenjem da je predlog Predsjednika spreman i da samo treba da se potpiše ako ja to prihvatim. Naravno bez oklijevanja sam prihvatio; međutim, ništa osim usmene ponude telefonom nije se desilo, a ja sam ostao na istoj poziciji, odnosno po mom mišljenju nepravedno uskraćen.

Pretpostavljam da je teško organizovati dodjelu državljanstva jer treba da se desi dobra volja od strane nekoliko institucija koje mogu biti politički različite strukture i gledišta bez obzira kolike su nečije zasluge. Međutim prema članu 86. dodjela stalnog boravka za lica od značaja za Crnu Goru je samo u vašoj nadležnosti pa Vas molim da mi je dodijelite.

Smatram da nečije zasluge ne smiju biti ignorisane a mojih, kada je u pitanju naučnoistraživački i akademski rad ima mnogo. Takođe smatram, da ne smijem odustati dok god moja molba ne bude prihvaćena. Već sam se obraćao dvojici predsjednika vlade i predsjedniku države, a ukoliko bude potrebno, ponovo ću se obraćati sledećim ljudima koji se nađu na ovim pozicijama u nadi da će se pojaviti neko ko me neće ignorisati i ko će ispraviti propuste prethodnika. Iskreno se nadam da ćete već sjutra to biti Vi.

Jer ako sam prije samo nekoliko mjeseci smatran osobom od značaja prema mišljenjima dekana, rektora i ministarke onda takvim mogu biti smatran i danas, jer ja sam još uvijek onaj isti doc. dr Bojan Mašanović koji je nagrađivan od strane UCG za doprinos nauci za 2019. godinu a kojem je slično priznanje dodijeljeno od strane još jedne države iz regiona za 2021. godinu.

Iako ja danas nijesam dekan Fakulteta kako sam planirao, želio i očekivao ipak sam bivši prodekan za nastavu i sadašnji prodekan za nauku što govori o tome da se moje radne zasluge cijene na matičnoj instituciji pa sad očekujem da budu nagrađene i na državnom nivou.

Sebe smatram vrijednim olakšice koju od vas tražim jer sam postigao sljedeća izuzetna dostignuća: izabran sam od strane predstavika Univerziteta 13 evropskih zemalja za koordinatora CEEPUS mreže; nagrađen sam sa 14 Erasmus i CEEPUS grantova, pa sam tokom njihove realizacije predavao na stranom jeziku u više evropskih država i akademskim aktivnostima uspješno predstavljao Crnu Goru širom Evrope; izabran sam za lidera Crnogorskog istraživačkog tima koji zajedno sa ostalih 114 lidera iz 57 država u okviru Active Healthy Kids Global Alliance (AHKGA) radi na unapređenju zdravlja djece i omladine u svijetu; izabran sam za jednog od dva predstavnika Crne Gore u pet COST akcija, u jednoj sam član upravnog odbora i ITC koordinator odnosno osoba sam od povjerenja koja ima mogućnost da dodjeljuje mladim istraživacima grantove koji će im pomoći da se razvijaju i mijenjaju svijet; aktivan sam kao urednik u pet eminentnih svjedskih časopisa, a kao recenzent u preko 25; izabran sam za nezavinog Experta Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja (AKOKVO) u Crnoj Gori… a sve to a i još više, kao stranac (sa državljanstvom Republike Srbije) bez ikakvih povlastica iako se uz moje ime ili i prije njega pominje ime Crne Gore što ćete vidjeti u dokumentima koja sam uz molbu priložio dana 19. maja 2023. godine u MUP-u Cetinje (Filijala za upravne poslove, državljanstvo i strance Cetinje) i zaveo pod brojem 04-UPI-264/23/1425.

Učinite taj mali korak za Vas, a ogroman za mene jer ja sam to zaslužio. Omogućite mi, dodjelom stalnog nastanjenja da, nesmetano nastavim pomagati unapređenje naše zajednice. Podsjetiću vas još da, kao Cetinjanin o mojim ljudskim kvalitetima vrlo lako možete dobiti dodatne informacije na Cetinju, u gradu u kojem obojica živimo a, u kojem su rođeni moja majka, moja mlađa sestra i moj mlađi brat.

Dok o mojim akademskim kvalitetim govori gore navedeno, a koje se lako može provjeriti. Kao izuzetno važne reference naglašavam mišljenja mojih poslodavaca, prethodnog rektora koji mi je dodijelio N+nagradu i sadašnjeg rektora koji me je predložio za Počasno državljanstvo. Takođe i mišljenje rektora institucije na kojoj sam se školovao, a koje on nesebično pokazuje u medijima sa namjerom da me podrži u borbi sa problemima na koje svakodnevno nailazim kao osoba koja ne može ostvariti svoja prava u državi svih svojih predaka. A ja ću za uzvrat na vaš ustupak, ako ga učinite, Crnoj Gori i instituciji u kojoj radim i uvijek vraćati višestruko. Radiću to i u slučaju Vaše negativne odluke, jer ja drugačije ne umijem.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci