Skip to main content

Vlada da poništi odluku

Miličković traži da medvjed Đuro da ostane u Piperima

Miličković traži da medvjed Đuro da ostane u Piperima


Miljan Miličković, direktor registrovanog zoološkog vrta “ZOO PARK” d.o.o. i NVO “Prihvatilište i oporavak životinja” Crne Gore obratio se nadležnim institucijama i medijima i traži da mrki medvjed Đuro ostane u njegovom ZOO Parku ostane, a ne da, na osnovu Vladine odluke, bude smješten u prihvatilište za medvjede u Bugarskoj. On je pozvao Vladu da odluku stavi van snage.
Miljan Miličković, direktor registrovanog zoološkog vrta “ZOO PARK” d.o.o. i NVO “Prihvatilište i oporavak životinja” Crne Gore obratio se nadležnim institucijama i medijima i traži da mrki medvjed Đuro ostane u njegovom ZOO Parku ostane, a ne da, na osnovu Vladine odluke, bude smješten u prihvatilište za medvjede u Bugarskoj. On je pozvao Vladu da odluku stavi van snage.


Miličković traži da medvjed Đuro da ostane u Piperima
Ilustracija

Obraćanje Miličkovića prenosimo u cjelosti:

Obraćavam vam se povodom informacije vezano za slučaj zbrinjavanja mrkog medvjeda, a koja je izglasana na 37. sjednici Vlade Crne Gore, dijela II Materijali koji se Vladi dostavljaju s predlogom da se o njima ne raspravlja, tačka 23.

Kao lice, kod kojeg se predmetni medvjed trenutno nalazi, u najboljoj vjeri izražavam sumnju da su nadležne institucije navedene u Informaciji, a ovdje posebno apostrofiram Agenciju za zaštitu životne sredine (za ostale vjerujem da su podlegle uticaju ove Agencije), doveli u zabludu članove Vlade, navodeći bezbroj netačnih i neprovjerenih informacija i podataka o činjeničnoj situaciji u vezi statusa medvjeda, čime su vas naveli da podržite ovo loše rješenje. To je urađeno iz ličnog animoziteta prema meni i mom zoološkom vrtu sa namjerom narušavaja ugleda koji sam mukotrpno sticao godinama u Crnoj Gori.

Ja sam Miljan Miličković i direktor sam registrovanog zoološkog vrta “ZOO PARK” d.o.o. i NVO “Prihvatilište i oporavak životinja” CG, u kojem je skoro godinu dana jedinka mrkog medvjedi smještena, i to u rezervatu za mrke medvjede koji Zoo park, koji vodim, posjeduje.

Naime, od oktobra 2005. godine, moja porodica i ja, na našem imanju, zbrinjavamo, liječimo, oporavljamo, vraćamo u prirodu i prihvatamo različite vrste životinja. Sve je počelo iz hobija i ljubavi prema životinjama, dok zbog rasta broja životinja, u oktobru 2015. godine nisam osnovao NVO “Prihvatilište i oporavak životinja” CG, a u aprilu 2018. godine “ZOO PARK” d.o.o. Od marta 2020. godine posjedujem dozvolu za držanje životinja i ista je izdata od strane Agencije za zaštitu životne sredine.

Trenutno posjedujem preko 80 različitih vrsta životinja, sa svih kontinenata i oko 300 jedinki. Veći broj pomenutih životinja sam prihvatio od strane državnih inspekcija, jer Crna Gora ne posjeduje prihvatilište za životinje.

Troškove hrane, smještaja, čuvanja, liječenja životinja, snosim samo ja sa mojom porodicom. Imanje se prostire na 150.000m2 ograđenog prostora, u kome je svaka vrsta životinja dobila dom, nalik prirodnom, koji je daleko više nego što propisuje Pravilnik o bližim uslovima držanja i uzgoja zaštićenih divljih vrsta životinja, koji je definisan u Zakonu o dobrobiti životinja i Zakonu o zaštiti prirode.

Ovaj medvjed, po imenu Đuro, nalazi se na mom imanju od 31.07.2023.godine, ostavljen od strane Lovčke i Ekološke insprekcije. Medvjed Đuro, starosti 1 godinu i 6 mjeseci, živi u rezervatu za mrke medvjede čiju izgradnju je podržala Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, projektom u iznosu od 12.000EUR, ugovorenim 25.08.2022. pod rednim brojem 003/1-312/22-2238/40.

Agencija za zaštitu životne sredine je do detalja upoznata sa svim navedim i dobila je dva zahtjeva za držanje tog mladunčeta mrkog medvjeda, od mene kao fizičkog lica i od strane registrovanog zoološkog vrta Crne Gore, koji se nalazi u Registru zooloških vrtova, objavljenom na sajtu Vlade Crne Gore i oba zahtjeva su u proceduri, ali Agencija nijednom nije došla da provjeri uslove držanja mrkog medvjeda.

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je angažovala tri stručnjaka, cijenjena u svijetu, koji se bave mrkim medvjedima, kako bi dali svoje stručno mišljenje o zdravlju medvjeda i ocijenili rezevrat koji je izgrađen. O toj posjeti je sačinjen elaborat, u kome je rezervat visoko ocjenjen. Elaborat su potpisali najveći svjetski stručnjaci za mrke medvjede prof. dr Đuro Huber, dr Agniezcka Sergiel i dr Vedad Škapur i isti je u posjedu Agencije za zaštitu životne sredine.

Može li onda Agencija za zaštitu životne sredine da objasni na osnovu čega je utvrdila i izjavila da u Crnoj Gori ne postoji ni fizičko ni pravno lice koje ima uslove za prihvatanje mrkog medvjeda?

Može li Agencija za zaštititu životne sredine, pred svima vama, da javno objasni iz kog razloga konstantno nipodoštava moj rad, dok me najveći stručnjaci u svijetu otvoreno hvale i podržavaju? Može li Agencija za zaštitu životne sredine da objasni zašto za 20 godina postojanja nije sagradila ni 1 metar kvadratnog prostora za pomoć životinjama, koje su njihova nadležnost, već uporno pokušava da sve životinje iz Crne Gore izmjesti u druge države, čime našu državu karakteriše kao nesposobnu za odgoj jedinki?

Takođe, zastrašujuća je informacija, da se zaštićena vrsta životinje, koja je iz Crne Gore, poklanja bilo kojoj drugoj državi, dok Crna Gora posjeduje rezervat u čijoj je izgradnji učestvovala država Crna Gora u iznosu od 30% od ukupno utrošenog novca za izgradnju i koji je veličine 8.000m2 i po mišljenju svjetskih stručnjaka, spada u 2% rezervata najboljih u Evropi. Svaki državljanin Crne Gore će tu odluku oštro osuditi.

Zbog nedorečenosti i nepreciznosti zakonskih normi i često nejasne primjene istih, kao i zbog zloupotreba u tumačenju propisa od strane jednog broja ovlašćenih lica, sa kojima imam ličnih nesuglasica, dolazi podudar nadležnih organa sa ciljem opstrukcije mog rada, dok je uvijek u svim inspekcijskim kontrolama moj rad bio ocijenjen kao potpuno ispravan i zakonit.

Molim vas da izglasanu Odluku stavite van snage ili slučaj vratite na ponovno odlučivanje.

Ukoliko je potrebno da dopunim ovaj zahtjev sa propratnom dokumentacijom i dokazima, biće dostavljeno u najkraćem mogućem roku.

Pozivam vas da dođete u Zoo Park i lično se uvjerite u istinitost svega navedenog.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci