Skip to main content

Profesori izdvajaju 200 do 300 eura za putne troškove

Ministarstvo „izvozalo“ prosvjetne radnike

Ministarstvo „izvozalo“ prosvjetne radnike


Poslije nešto više od tri mjeseca čekanja, održao se sastanak prosvjetnih radnika sa predstavnicima resornog Ministarstva povodom nedavnog protesta i nezadovoljstva više stotina profesora kojima nije regulisano pitanje plaćanja međugradskog prevoza.
Poslije nešto više od tri mjeseca čekanja, održao se sastanak prosvjetnih radnika sa predstavnicima resornog Ministarstva povodom nedavnog protesta i nezadovoljstva više stotina profesora kojima nije regulisano pitanje plaćanja međugradskog prevoza.


Ministarstvo „izvozalo“ prosvjetne radnike
Magočević

Uprkos mnogobrojnim obećanjima od strane Ministarstva, zahtjevi prosvjetnih radnika na današnjem sastanku su ipak odbijeni.

Nezadovoljni i razočarani odlukom, profesori mnogih osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori nastaviće svoju borbu. Prema riječima predsjednika Udruženja “Prosvjetni putnici“ Mitra Magočevića profesori od ovog ministarstva više ne očekuju ništa, jer kako ističu ni do sada nisu dobro obavljali svoj posao, pa se svakako nadaju brzoj promjeni.

„Praktično neke odluke nema, mi smo očekivali da će to biti tako.. ispoštovali smo njihov pristanak da nas prime da razgovaramo na tu temu, upoznali ih sa našim zahtjevima čak smo i ovjerili sa današnjim datumom, predali smo naše zahtjeve koji su bili na protestu to su 4 zahtjeva. Prvi zahtjev je bio da se vrati član 16. u granskom kolektivnom ugovoru. Oni su na taj zakon odgoovorili sa nekim činjenicama koje se ne poklapaju sa našim saznanjima, da je 2015 godine ukinut prevoz. To nije tačno, prevoz je ukinut 2005. godine“, kazao je on.

Kako ističe Magočević, samo prosvjetni radnici sa prosječnim platama koji svakog mjeseca izdvajaju od 200 do 300 eura za putne troškove znaju da su u pravu, što im daje podstrek da nastave da se bore za svoja prava i neke bolje uslove koje su u ovoj državi odavno izgubili.

„Mi ćemo se posavjetovati sa našim pravnim timom, izdvojićemo svi po 1e, nas preko 800 – 1000, članova ovog udruženja, tako da ćemo platiti pravnog savjetnika koji će nas zastupati na tu temu. Mada mi smo ovo i očekivali, znate i sami da je ovo ministarstvo pred krajem nekim, da se pokazalo kao da nije dobro u svom radu. Kako zbog skandala sa testovima, vršnjačkog nasilja u puno čemu još. Tako da, očekujemo od novog ministarstva da će se pozabaviti ovim problemom na pravi način, mi smo predali i voljni smo da ih upoznamo sa svim ovim detaljima u kojem ćemo istrajati u daljoj borbi“, kazao je on.

Magočević je rekao da su čekali preko tri mjeseca da bi bili uopšte primljeni a onda i saslušani od strane Ministarstva, koje na kraju nije dalo nikakvo pozitivno rješenje. Međutim kako ističe, ništa ga ne iznenađuje s obzirom na to da su profesori odavno poniženi u društvu ali i na narušeni obrazovni sistem.

„Lako se ovdje u ministarstvu verifikuju diplome. Ja sam bio svjedok, jedne kutije ovdje u ministarsvu, gdje se na dnevnom nivou ubacalo 20 – 30 diploma kada je bila korona. I tako se to lako verifikovalo, i tu je problem našeg stanja u obrazovanju“, dodaje on.

Vrijeme do novih parlamentarnih izbora prosvjetni radnici će iskoristi kako bi učvrstili svoje udruženje, formirali pravni tim i finansijski ga obezbijedili, kako bi, kako je rekao, dobili ovaj slučaj koji će pomoći mnogim porodicama prosvjetnih radnika u Crnoj Gori.

 

Autor: Adela MulićKomentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci