Skip to main content

Migranti u mjestu Metaljka zapalili jednu kuću

Mitrović za ADRIU: Migranti su nečiji vrlo unosan posao

Mitrović za ADRIU: Migranti su nečiji vrlo unosan posao


Migranti su u mjestu Metaljka, na granici Crne Gore i Bosne i Hercegovine, zapalili jednu kuću, tvrde mještani toga sela. Kako je za Adria televiziju kazao Duško Mirković, koji ima kuću i imanje u tom selu, situacija je izmakla svakoj kontroli. Građanski aktivista Milorad Mitrović tvrdi da su migranti nečiji vrlo unosan posao.
Migranti su u mjestu Metaljka, na granici Crne Gore i Bosne i Hercegovine, zapalili jednu kuću, tvrde mještani toga sela. Kako je za Adria televiziju kazao Duško Mirković, koji ima kuću i imanje u tom selu, situacija je izmakla svakoj kontroli. Građanski aktivista Milorad Mitrović tvrdi da su migranti nečiji vrlo unosan posao.


Mitrović za ADRIU: Migranti su nečiji vrlo unosan posao

Prema informacijama naše televizije, zapaljena kuća nalazi se na 100 metara od državne granice Crne Gore sa BiH, na bosanskoj teritoriji. Kuća je izgorela do temelja, a prije nekoliko godina grupa migranata zapalila je i novu kuću i štalu istog vlasnika, Voja Grbovića, koji više nije među živima. Mještani kažu da godinama unazad na tom području ima mnogo migranata.

“Toliko su zla napravi narodu, provaljivali u kuće, neke su i zapalili. Tome nema kraja nikako. Meni su deset puta provaljivali u kuću. Ne živim tu stalno, ali četiri mjeseca godišnje provedem na selu. Izgubio sam više volju da dolazim. Neka zebnja i strah se uvukao u narod. Danonoćno krstare, u grupama, po dvadeset, trideset njih. To je izmaklo svakoj kontroli”, rekao je Mirković.

Mirković

Mirković kaže da policija ponekad obiđe taj teren, ali je prostor ogroman i takav da je nemoguće iskontrolisati. Tvrdi da migranti iz kuća ponesu sve, te da su se dešavale i strašne scene.

“Vrše provale pomoćnih objekata, nađu alat. Posljednji put kad su provalili u moju kuću, uzeli su kamen i kamenom razvalili vrata. Provaljuju u podrume. Uzimaju robu, sve što im je potrebno za dalje, nose sve što im je pri ruci. + Jednom komšiji su prošle godine oteli i htjeli da zakolju jagnje. Čovjek se suprotstavio, a oni su ga noževima natjerali u kuću. Možete li to da zamislite?”, dodaje on.

Mještani Metaljke ogorčeni su zbog toga što niko, kako kažu, ne želi da riješi ovaj problem. Kako tvrdi Mirković svi znaju da kroz Metaljku prolazi ruta ilegalnog krijumčarenja migranata.

“Jedini način je da se ukine ta ruta, nema drugog načina. Više sam izludio od svega ovoga, pokušavao da nadoknadim štetu. Pokušavao da osiguram, nije ni to maglo, jer je van domašaja Vatrogasne službe. Raspitivao sam se čak i državu da tužim”, kaže on.

Mirković kaže da mještani rade sve kako bi zaštitili svoju imovinu, postavljaju kamere, kapke na prozorima, duple brave. Dodaje da migranti nađu način da provale u kuće. Zaključuje da nadležni ne reaguju kako treba.

“Prijavljivali smo policiji svaki put. Imaju sve te zapisnike. Prijavili smo i ova dva puta za deset dana što su provalili. Bila je policija i izvršila uviđaj. + To je blamaža. Država je pala na niski stupanj. Nemam više riječi”, dodaje on.

Ekološki aktivista iz Pljevalja Milorad Mitrović u izjavi koju je poslao našoj televiziji kaže da je više nego očigledno da su migranti nečiji vrlo unosan posao.

“Jer ovako dugogodišnje, drakonsko kršenje važećih zakonskih propisa koji se odnose na tražioce azila u Crnoj Gori je nevjerovatno i očigledno sračunato sa samo jednim ciljem, a to je sticanje protivpravne imovinske koristi za određene i privilegovane pripadnike državne uprave. Sve je do detalja razrađeno i organizovano da je ovo postala najprometnija, najlakša i najsigurnija migrantska ruta.

Postoje ljudi iz Pakistana koji sjede u Pljevljima i koordiniraju grupe. Sve je organizovano, od dolaska, noćenja, hrane, kupovine telefonskih kartica, usluga prevoza. Dvije djevojke čekaju migrante na autobuskoj svako veče i vode ih u sigurnu žensku kuću i dalje na smještaj i ostalo. Imajte na umu sledeće: svi ovi migranti su tražioci azila u Crnoj Gori, a onda se kreću sa potvrdom da su tražioci i kad pređu u BiH istu spaljuju da nemaju dokaz da bi ih kroz readmisiju vratili u CG. Prema našem važećem Zakonu, tražilac azila ne može napustiti azil do konačnog rješavanja statusa tražioca. Međutim neko to koristi i pusta ih i omogućava da nesmetano i slobodno odu gdje hoće, što je protivzakonito i kažnjivo djelo“, napisao nam je Mitrović.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci