Skip to main content

Dom zdravlja

MMR i HPV vakcinacija bez zakazivanja tokom vikenda u Podgorici

MMR i HPV vakcinacija bez zakazivanja tokom vikenda u Podgorici


Dom zdravlja Glavnog grada organizovaće tokom vikenda vakcinaciju MMR i HPV vakcinom.
Dom zdravlja Glavnog grada organizovaće tokom vikenda vakcinaciju MMR i HPV vakcinom.


MMR i HPV vakcinacija bez zakazivanja tokom vikenda u Podgorici
Dom zdravlja Podgorica

Kako je saopšteno iz podgoričkog Doma zdravlja, vakcinacija će biti organizovana u zdravstvenom objektu Stara Varoš (Pobrežje) od devet do 17 sati bez pozivanja i zakazivanja.

MMR vakcinacija primarno je namijenjena djeci rođenoj od 1. januara 2017. do 31. decembra 2021. godine, koja do sada nisu primila nijednu dozu te vakcine.

Iz DZGG pozvali su roditelje djece tog uzrasta da dovedu djecu na MMR vakcinaciju.

HPV vakcinacija primarno će se sprovoditi kod djevojčica od devet do 14 godina (godišta: 2008, 2009, 2010, 2011, 2012. i 2013) i dio djevojčica rođenih 2014. godine koje su navršile devet godina (rođene od 1. januara do 20. juna 2014. godine).

Roditelji mogu dovesti ćerke i zaštititi ih HPV vakcinom tokom vikenda bez prethodnog pozivanja i zakazivanja.

“Dodatni razlog za ovakvu akciju je izuzetno visok odziv za HPV vakcinaciju tokom predhodnih vikend vakcinacija”, navode u DZGG.

Pozivaju roditelje da dovedu svoje ćerke i vakcinišu ih HPV vakcinom i time smanje rizik da tokom života obole od raka grlića materice i drugih sa HPV infekcijama povezanih oboljenja.

Vakcinacija se u navedenom uzrastu (od devet do 14 godina) prema posljednjim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Nacionalnog Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju, sprovodi sa jednom dozom devetovalentne (HPV9) vakcine, a državni sistem zdravstva pokriva sve troškove te imunizacije.

U DZGG ističu da vakcinacija protiv malih boginja/morbila, zauški/mupsa i rubele (MMR) predstavlja jedan od prioriteta zdravstvenog sistema.

To je, naglašavaju, nastavak akcije iz prethodnih mjeseci, kada je u kratkom roku vakcinisan veliki broj djece MMR vakcinom (januar, februar), ali su obuhvati još ispod potrebnog nivoa.

“Zato je ovo prilika da roditelji bez zakazivanja na komforan način zaštite svoju djecu vakcinacijom”, zaključuju u Domu zdravlja Glavnog grada.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci