Skip to main content

MUP: Avioni za gašenje požara biće operativni tokom požarne sezone

MUP: Avioni za gašenje požara biće operativni tokom požarne sezone



MUP: Avioni za gašenje požara biće operativni tokom požarne sezone
Foto: MUP

Kako dodaju, sastanak sa komandirima službi zaštite i spašavanja upriličen je u susret požarnoj sezoni, kao jedna od prvih u nizu aktivnosti pripreme za predstojeću požarnu sezonu.

Sastanku su prisustvovali i v.d. generalnog direktora za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović i šefica Kabineta Kristina Đukanović.

Tokom sastanka predstavnici Direktorata za zaštitu i spašavanje i službi zaštite i spašavanja upoznali su ministra sa radnjama koje preduzimaju u cilju efikasne pripreme za ljetnji period kada su, zbog visokih temperatura i nedostatka padavina, požari učestaili.

“Službe zaštite i spašavanja predstavljaju oslonac odgovora na različite vrste rizika koji ugrožavaju ljude, materijalna i kulturna dobra u Crnoj Gori. Broj profesionalnih vatrogasaca spasilaca, njih oko 700, kao i vatrogasaca u dobrovoljnim vatrogasnim društvima, oko 200, uz nekoliko stotina sezonskih vatrogasaca koji će biti angažovani tokom požarne sezone, predstavljaju respektabilan resurs za djelovanje.

Ipak, prostor za unapređenje postoji, prije svega u dijelu materijalno-tehničke opremljenosti službi zaštite i spašavanja”, navodi se u saopštenju.

Ohrabruje, dodaju, činjenica da je procedura u vezi sa osiguranjem vazduhoplova u toku i da će avioni za gašenje požara biti operativni tokom požarne sezone.

“Sprovođenjem zajedničkih aktivnosti na pripremi i odgovoru na požare u šumama i na otvorenom prostoru možemo u značajnoj mjeri umanjiti mogućnosti nastanka požara, kao i njihov uticaj na građane i životnu sredinu “, kazao je ministar Adžić.

“Građani su naši partneri i u preventivnim aktivnostima i u poštovanju preporuka nadležnih organa u situacijama kada je to potrebno. Ovim putem apelujem na njih da se uzdrže od paljenja vatre na otvorenom i time daju puni doprinos u smanjenju broja požara i posljedica koje izazivaju požari “, dodao je ministar.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović istakao je značaj potrebe za sistemskim postupanjem tokom požarne sezone kroz uspostavljene procedure za rad timova za koordinaciju i rukovođenje mjerama zaštite i spašavanja na nacionalnom nivou kroz rad Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje, kao i na loklanom nivou kroz rad Opštinskih timova za zaštitu i spašavanje.    



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci