Skip to main content

VISOK RIZIK OD GRMLJAVINA I UDARA GROMA

MUP izdao upozorenje: U petak i subotu obilne padavine

MUP izdao upozorenje: U petak i subotu obilne padavine


Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo je službama upozorenje u cilju pravovremenog i efikasnog djelovanja na najavu ekstremnih meteoroloških pojava na području Crne Gore.
Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo je službama upozorenje u cilju pravovremenog i efikasnog djelovanja na najavu ekstremnih meteoroloških pojava na području Crne Gore.


MUP izdao upozorenje: U petak i subotu obilne padavine
Ilustracija

„Za petak i subotu, 16. i 17. septembar 2022. područje Crne Gore biće pod jakim uticajem ciklona sa hladnim atmosferskim frontom. Ovaj meteorološki sistem usloviće nestabilno vrijeme sa obilnom kišom i jakim kratkotrajno i olujnim udarima južnog vjetra. U primorskim predjelima, u planinskom zaleđu Jadrana, u centralnim i zapadnim predjelima očekuje se obilna kiša, a u višim predjelima na sjeveru i duž obale jak na udare olujni vjetar južnih smjerova“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su potencijalno moguće olujno vremenske nepogode (olujni oblaci sa jakom kišom, kratkotrajno jakim olujnim vrtložnim udarima vjetra i jake grmljavinske procese sa pojavom grada) i sa visokim rizikom od grmljavina, udara groma.

„Ova meteorološka situacija na primorju, u planinskom zaleđu obale i centralnim predjelima može da generiše kratkotrajne probleme zbog naglog priliva obilne količine vode, sa viskokim rizikom od “flashfood” efekta, naročito gdje je narušeno ili spriječeno oticanje vode, na bujičnim tokovima i na saobraćajnicama. Na mjestima gdje su vršeni i li su u toku ozbiljni građevinski zahvati i na mjestima gdje je narušena prirodna povezanost tla, moguća su fragmentirana klizišta – bujični nanos materijala. Takođe, kratkotrajno moguće je otežano obavljanje svakodnevnih redovnih aktivnosti, moguć prekid ili otežano funkcionisanje infrastrukturnih sistema (sve vrste saobraćaja, elektro energetski sistem za prenos i distribuciju električne energije, telekomunikaciona infrastruktura). Zbog svega navedenog potrebno je podići stepen operativne spremnosti na viši nivo“, zaključuju iz MUP-a.

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju saopšteno je da će sjutra biti umjereno do potpuno oblačno i nestabilno, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ponegdje se očekuju i obilnije padavine.

„Na sjeveru, prvenstveno na krajnjem sjeveru i sjeveroistoku, očekuje se znatno manje padavina i češći periodi bez kiše. Vjetar južnih smjerova, mjestimično umjeren do pojačan, na udare, prvenstveno u sjevernim predjelima, ponegdje i jak“, saopšteno je iz ZHMS.

Jutarnja temperatura vazduha kretaće se od 12 do 21, a najviša dnevna od 16 do 25 stepeni.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci