Skip to main content

Na planini Lukavici gradiće se crkva Svetom knezu Lazaru Kosovskom

Na planini Lukavici gradiće se crkva Svetom knezu Lazaru KosovskomNa planini Lukavici gradiće se crkva Svetom knezu Lazaru Kosovskom
Mitropolit Joanikije

Na razmeđi opština Kolašin i Nikšić mještani Veljeg Dubokog, koju na tom lokalitetu vjekovima imaju svoje katune, inicirilasu su gradnju crkve koja će biti posvećena Svetom mučeniku knezu Lazaru kosovskom.

Crkva će se nalaziti na uzvišenju pored jezera gdje je inače i staro groblje sa nekoliko humki.

Katuni su nekad, kazao je mitropolit Joanikije, kipjeli od života, bili su glavno izlazište, radost, snaga i sloboda predaka, ali se taj život u poslednje vrijeme povukao sa planine Lukavice.

– Ovdje su se nastanili vaši preci da bi očuvali Kosovski zavjet, da bi očuvali zavjet slobode, pjevali Svetom knezu Lazaru, Milošu Obiliću, nadahnjivali se slobodom, istorijom, poezijom. Evo znaka novoga života, ova crkva će dati vama novu radost, ovdje ćete se sabirati ako Bog da na Vidovdan, da proslavite Svetoga neza kosovskoga Lazara i ostale srpske vitezove koji su ginuli za slobodu od Kosova pa do današnjega dana. Ovdje ćete zapjevati i kolo zaigrati, i čuće se i gusle i junački deseterac nerimovani – besjedio je mitropolit.

U geografskom centru Crne Gore biće sagrađena crkva u vidu Lovćenske kapele, koju je projektovao arhitekta Hadži Radovan Radović.

– Kapela poput one porušene na Lovćenu, vaskrsava širom Crne Gore i šire. Vidimo da se Njagoševa crkva, kao i Njagoš što se za života žrtvovao za svoj narod, žrtvovala ali se time i umnožila. Ta Lovćenska kapela, na nebo se vaznijela i s neba nam daje novi život. Sve naše planine skoro su okićene Lovćenskim kapelama i žrtvena mjesta kao Dola u Pivi i mnoga druga. Ali se ona ne umnožava samo po Crnoj Gori nego i po svim drugim srpskim zemljama, pa je imamo i u Srbiji, i na Đurđevome gradu kod Zvornika, i u Njemačkoj i ko zna gdje će još nicati Lovćenske kapele- istakao je mitropolit Joanikije.

Znak novog života na Lukavici su i novokršteni jer je juče tokom osvećenja temelja buduće svetinje tajnu krštenja i pomazanja primilo pet članova porodice Drašković iz Rovaca, Ljiljana, Bogdan, Branislav i malene Milanka i Magdalena.

– Još jedan divan znak obnove života na ovome mjestu je ovo današnje krštenje djece i odraslih. Lijepo je hvala Bogu, što su se krstili danas i odrasli i to neka bude nauk onima koji misle i koji kažu da su prestarali za krštenje. Čovjek je pred Bogom uvijek dijete i uvijek može da primi sveto krštenje i kažemo mi u crkvi da čovjek nikad ne može da preraste za krštenje jedino može biti da još nije dorastao – kazao je mitropolit.

Predsjednik Odbora za izgradnju crkve Maksim Drašković kaže da su krst na mjestu gdje su temlji buduće svetinje podigli 2009. godine uz blagoslov blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

Inicijativi Veljedubočana pridružili su se i ostali Rovčani, braća Trebješani i vjerni narod.

– Raduju se danas i duše pradjedovske koje su se danas uzvijale nad ovom svetinjom, ozarene ispunjenjem njihovog sna i zavjeta da se na ovom svetom i sabornom mjestu gdje se nalazi i nekoliko predačkih grobova sagradi sveti hram božji- rekao je Drašković.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci