Skip to main content

Porodica polumaturanta tvrdi da su ga dva dječaka iz šestog razreda maltretirala

Nasilje dovelo do nasilja?

Nasilje dovelo do nasilja?


Ne želimo niti bismo ikada pokušali da opravdamo njegov postupak, ali ne možemo da zažmurimo na to da je i naš dječak već nekoliko godina na meti istih dječaka, kazali su za “Vijesti” članovi porodice dječaka iz podgoričke škole, koji je prije nekoliko dana ušao na čas pod fantomkom, biber sprejom isprskao troje vršnjaka, a jednog udarao palicom.
Ne želimo niti bismo ikada pokušali da opravdamo njegov postupak, ali ne možemo da zažmurimo na to da je i naš dječak već nekoliko godina na meti istih dječaka, kazali su za “Vijesti” članovi porodice dječaka iz podgoričke škole, koji je prije nekoliko dana ušao na čas pod fantomkom, biber sprejom isprskao troje vršnjaka, a jednog udarao palicom.


Nasilje dovelo do nasilja?
Foto: Facebook

Podgorička policija je, saopštili su juče, po nalogu Osnovnog tužilaštva protiv tog maloljetnika podnijela krivičnu prijavu.

Porodica polumaturanta “Vijestima” obratila se juče redakciji, kako su kazali, ne da ga pravdaju, već da ukažu na to da je maloljetnik bio meta dva vršnjaka iz šestog razreda.

“Maltretiranje je bilo intenzivnije iz dana u dan, pa je zbog toga izbjegavao da ide u školu”, tvrdi porodica.

Kazali su i da, kako je dječak izbjegavao odlazak u školu, prijetnje dobijao najčešće na društvenim mrežama. Tvrde i da je više puta preko društvenih mreža “pozivan na tuču”.

“On je u ponedeljak otišao na nastavu. Jedan od dječaka mu je tražio da skine obuću, navodno kako bi je probao. On je to, zbog ranijih iskustava, shvatio kao prijetnju. Zbog toga nije išao u školu nekoliko dana i onda se desio nemili događaj u četvrtak”, rekla je porodica “Vijestima”.

Tvrde da su o problemu pričali sa razrednim starješinom.

“Obavijestili smo starješinu da postoji problem, da učenik trpi nasilje. Međutim, nama je rečeno da starješina nije upoznat sa tim problemom, jer je anonimna kutija za prijave nasilja bila prazna. Odnosno, njegovog imena u njoj nije bilo, pa su pretpostavili da je sve u redu i da se ništa ne dešava”, objašnjava porodica.

Direktorica škole Biljana Stamatović kazala je “Vijestima” prije dva dana da učenik nije redovno dolazio na nastavu, a da su u školi u više navrata razgovarali sa njim, da je obećavao da će redovno pohađati časove. Ona tvrdi da do sada nije bio problematičan, ali i da je upoznata sa tim da je bilo svađa preko društvenih mreža.

Očekuje se odluka Nastavničkog vijeća o vaspitnoj mjeri za ovog maloljetnika.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, kojim rukovodi Anđela Jakšić Stojanović, ranije je saopšteno da su tražili od uprave škole izjašnjenje, a od Prosvjetne inspekcije da ispita da li je ustanova preduzela sve iz svoje nadležnosti.

Roditelji ostalih đaka nezadovoljni postupanjem nadležnih

Roditelji odjeljenja devetog razreda, u kojem se dogodio incident u četvrtak, prije dvije noći saopštili su upravi škole da neće dozvoliti da se dječak vrati na nastavu.

Oni su juče, u dopisu dostavljenom “Vijestima”, poručili da nijesu zadovoljni postupanjem školske uprave, Uprave policije i Ministarstva nauke, prosvjete i inovacija.

“Napravili su vidljive propuste, a samo nezadovoljstvo roditelja u postupanju uprave škole zbog nepreuzetih radnji prema dječaku samo zbog velikog broja izostanaka sa školske nastave, pa do službenika za socijalni rad koji nisu postupili po zakonu…”, kazali su roditelji, dodajući da se nadležni resor nije “udostojio da kaže roditeljima da li je bezbjedno poslati djecu u školu”.

Prema nezvaničnim informacijama redakcije, roditelji su uputili Ministarstvu dopis u kome objašnjavaju razloge zbog kojih smatraju da su škola, ali i ostale institucije, zakazale, ali i predložili načine rješavanja problema vršnjačkog nasilja u toj, ali i u drugim ustanovama.

Uključio se i Centar za socijalni rad

U slučaj se, rečeno je juče “Vijestima” iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, uključio i podgorički Centar za socijani rad.

“Centar za socijalni rad je upoznat sa slučajem od strane škole i dogovorena je saradnja u pravljenju plana podrške dječaku, kao i ostaloj djeci koja su učestvovala u ovom događaju. Obavljene su konsultacije i sa policijom i dogovoreno je da se nakon izjašnjenja tužioca dostavi informacija o kvalifikaciji djela. U međuvremenu, Centar je počeo rad na vođenju slučaja”, odgovorili su iz resora Naide Nišić.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su obećali da će pratiti aktivnosti Centra u ovom predmetu.

350 slučajeva vršnjačkog nasilja evidentirano je u crnogorskim osnovnim i srednjim školama tokom dvije školske godine – 2019/2020. i 2020/2021.

Svaka promjena u ponašanju može biti alarm

Specijalista dječje i adolescentne psihijatrije Iva Ivanović ranije je za “Vijesti” kazala da roditelji koji primijete bilo kakvu promjenu u ponašanju ili raspoloženju treba da se jave psihologu ili dječjem psihijatru.

To je kazala u maju prošle godine, nakon povećanja slučajeva vršnjačkog nasilja.

Te izmjene, precizirala je tada, mogu biti povlačenje, prekid aktivnosti koje su ranije donosile radost i zadovoljstvo, izmjene u obrascima spavanja i hranjenja, oskudne socijalne kontakte, česte žalbe na fizičko zdravlje (glavobolje, stomačni problemi), gubitak ili nagli rast tjelesne težine, izostanci iz škole, teškoće u usvajanju znanja, pad koncentracije, loši rezultati u školi, neiniciranje razgovora, nezainteresovanost, provođenje puno sati ispred ekrana, ali i samopovređivanje, ispoljavanje agresije prema sebi ili drugima, destruktivno ponašanje prema predmetima u kući, školi, nepoštovanje vaspitnih roditeljskih granica, razdražljivost, česta burna reagovanja, nemogućnost kontrolisanja impulsa, konzumiranje psihoaktivnih supstanci, demonstriranje socijalno neprihvatljivih obrazaca ponašanja.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci